Szombathely

2015.03.01. 18:17

Utazás kiállítás - Így ajánlottuk magunkat!

A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban február 26. és március 1. között zajlott az Utazás Kiállítás. A látogatók 20 ezer négyzetméreten 258 kiállító kínálatából válogathattak.

Vas Népe

A vasiak is elvitték jobbnál jobb ajánlataikat.A kiállításon számos ország ajánlataival találkozhattunk, szomszédainktól a legegzotikusabb desztinációkig. A belföldi kínálat megjelenését idén új koncepció mentén szervezték: 7 régió 70 kiállítója jelent meg, közös standokon, azokon belül önálló kiállításokkal. Az expo belföldi díszvendége Székesfehérvár, külföldi díszvendége pedig Románia volt.A kiállítás legnagyobb helyszíni attrakciója kétségkívül az a mintegy 180 négyzetméteres Magyarország-térkép volt, amely egymillió legókockából épült fel. A térképre felkerült az ország tíz jelentős látványossága: a tihanyi bencés apátság, a Szent István bazilika, a hortobágyi kilenclyukú híd, a debreceni református nagytemplom, a pannonhalmi apátság, a karcagi szélmalom, a pécsi dzsámi, a fehérvári országalma, a gyulai vár, valamint Tokaj jelképei, a boroshordók és egy palack aszú.

Vas megye azonban nem műanyagból, hanem szerethető látnivalókból és programokból építkezett. A szombathelyi saroknál külön asztalt kapott maga a város, és kiemelten szerepelt két fő attrakció, a Szent Márton hagyomány és a Savaria Történelmi Karnevál. Színes kiadványok sorolták a további programlehetőségeket, illetve szálláshelyeket. Szombathelyen tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken 117 ezer éjszakát töltöttek el a város vendégei. A vasi megyeszékhely turisztikai kínálatának sikeres népszerűsítése nyomán még több vendég érkezhet Szombathelyre.

Az Utazás kiállítás ezért is volt jó alkalom a város idegenforgalmi attrakcióinak bemutatására.A kiállítás egy másik pavilonjában, a Bringaexpón a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. saját standon mutatta be a szombathelyi térség kerékpáros turisztikai útvonalait. Itt ki is lehetett próbálni a Magyarországon egyedülálló elliptigót. A különleges kerékpár USA, Svájc és Ausztrália után  Magyarországon először Szombathelyen tesztelhető, használható, bérelhető.

A körmendi Batthyány Örökségközpont standjánál Gyurkovics Rita kínálta a Batthyány-szeletet
Fotó: Vadas Lucia


Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester pénteken délelőtt meglátogatták a kiállítás szombathelyi standjait. A Vas megyei szigeten állított ki a Vas Megyei Turizmus Szövetség, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft., a körmendi Batthyány Örökségközpont és a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület is. Értékek és élmények – ezzel a szlogennel promotálta magát a VulkánSág, a celli élményfürdővel és a Kemenes Vulkánparkkal. A közös vasi standon jelentek meg a megye gyógyfürdői és a közelükben található szálláshelyek is. Egy másik standnál mutatkozott be – mások mellett – az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az Írottkő Natúrparkért Egyesület – figyelemfelkeltő kiadványokkal és természetjáróknak, túrázóknak szóló komplex ajánlatokkal. Szombathely látványosságait és a büki fürdőt a Magyar Fürdővárosok Szövetsége standjánál is ajánlották az utazóknak. 

Az Utazás vásár társrendezvénye volt a Bringaexpo, ahol osztrákokkal közösen vett részt Szombathely. A kapocs a Cycling AT-HU program, amelynek keretében mindkét ország területén haladó kerékpáros útvonalakat ajánlottak, és ezekről nagyon részletes, praktikus kivitelű infokiadványok is készültek. Minden túrához – legyen az Szombathelyről Bük felé vagy éppen Hannersdorf irányába egy kör – készült ismertető, feltüntetve a távot, a domborzati viszonyokat, látnivalókat, természetesen részletes térképekkel együtt.  

A nyáron nyíló körmendi Batthyány Örökségközpont is bemutatkozott a Hungexpón rendezett idegenforgalmi vásáron. Az érdeklődők már kézbe vehették azt a frissen elkészült, három nyelvű, igényes kivitelű kiadványt, amely ismerteti a Batthyány család és a körmendi kastély négy évszázados történetét, illetve a jelenleg futó projektet. Ennek első eredményeképpen júniusra elkészül a látogatóközpont az egykori lovardában. A következő évek során a cél az, hogy teljes egészében megújuljon a kastély főépülete és a 40 hektáros park. Extrákkal is szolgál majd a műemlékegyüttes: már idén nyárra elkészül az úgynevezett liktárium, ahol a környék kézműves termékeit, gyógy- és fűszernövényeit lehet majd beszerezni.Az Utazás kiállításra kulináris különlegességgel is készültek: a standon meg lehetett kóstolni a Batthyány-szeletet. A nem csak finom, de meseszép sütemény megálmodója Hajba Péter körmendi cukrászmester.  

– Fontos nekünk, hogy a Batthyányak örökségét minél többen megismerjék, és már most eltervezhessék nyári látogatásukat városunkba – fogalmazott Bebes István polgármester. – A bemutatkozásra remek alkalmat nyújtott ez a vásár, és a jövőben is folyamatosan tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket a körmendi kastély újjászületéséről.Mint arról pénteki számunkban beszámoltunk, ebben az évben Vas megyén belül, de önálló pavilonnal mutatkozott be a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület az Utazás Kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!