Szombathely

2014.09.25. 10:53

Vadásztanulók XXIII. országos versenye zajlik a Herman iskolában

Szombathely - A vadász szakma utánpótlásának legfontosabb megmérettetése az a verseny, amely szerdán lövészettel kezdődött, pénteken délután eredményhirdetéssel fejeződik be.

Némethy Mária

A vadászat többek szemében a férfiasság, az erő szimbóluma. A vadászok azt tartják, hogy a vadászaton ismerszik meg, ki milyen ember valójában. Azt gondolom, hogy ez egy versenyen is így van. No, de ha vadászok versenyeznek, akkor még inkább.

A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskolában most ez történik, hiszen az iskola a házigazdája az ifjú vadászok XXIII. országos versenyének. Hét iskola 21 diákja, a háziversenyek legjobbjai adnak számot azokról a sokrétű ismeretekről, amit egy vadásznak tudnia kell. Például fel kell ismerniük állatok hangját és nyomait, vadászati kürtjeleket, tudniuk kell trófeát minősíteni, fegyvert összeszerelni, vadászati szakkifejezéseket ismerni három nyelven. No meg persze tudni kell jól lőni, eligazodni a természetvédelem, a vadgazdálkodás és a vadászetika előírásaiban.

A képen a szombathelyi csapat és Puskás Tivadar. Csapattagok balról jobra: Gergó Richárd, Horváth Bence, Reider Lajos (Fotó: Médiaközpont)

Csütörtökön reggel a verseny megnyitóján felsorakoztak a háromtagú versenycsapatok, amelyek Barcsról, Csongrádról, Sopronból, Mátrafüredről, Szőcsénypusztáról, Szegedről érkeztek Szombathelyre. Vadászkürtösök, tanulók műsora köszöntötte őket. Hodvogner Csaba, a Herman iskola igazgatója elmondta, hogy az Országos Vadászati Védegylet és az iskolák szervezik meg szponzorok segítségével ezt a rangos szakmai versenyt, amelynek ők már másodszor adnak helyet.

Puskás Tivadar polgármester a hagyományok fontosságáról beszélt, s arról, hogy ilyen alkalommal kiderül, mennyire megfelelő színvonalú az utánpótlása ennek az ősi hivatásnak. Román István, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára fontosnak tartotta kiemelni: a vadász mindig a közösség megbecsült tagja volt, s ma is az, mert  kultúra, életforma, etika és hagyomány is egyben. Ő vadásszá avatásakor sok útravalót kapott, köztük azt is: "Irigy vadász sose légy!"  Ezt az intelmet szeretné, ha megfogadnák a fiatalok is. Pataki Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési igazgatója viszont arra figyelmeztette a fiatalokat: a munkaerőpiacon sok a vadász, a szakma túltengett, ezért nagyon figyelik az utánpótlást, s egy ilyen versenyen a jó eredmény jó ajánlólevél is egyben. A szervező Országos Vadászati Védegylet részéről Bíró Gabriella arról szólt, hogy céljuk a nagy hagyományú verseny magas színvonalának megőrzése.

A vadásztanulók versenye pénteken délután ünnepélyes eredményhirdetéssel fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!