Szombathely

2013.10.25. 13:50

Vak, de nem világtalan

Szombathely - Pénteken megnyílt az Együtt élünk-hét az oladi iskolában. Szombaton előadásokkal, vakvezetőkutya-kiképzők bemutatójával és sok mással folytatódik a program: nem látókról, nem látókért, látóknak, a látás hónapjában.

Ölbei Lívia

Péntek délelőtt az Együtt élünk címmel gyerekeknek meghirdetett rajz- és esszépályázatra érkezett alkotások értékelésével, a díjak átadásával kezdődött meg az Együtt élünk-hét Oladon, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet, a Boza Gáborné Közhasznú Alapítvány és a Szülőföld Kulturális és Örökségvédelmi Egyesület szervezésében. A pályaművekből Együtt élünk címmel készült könyv is, amelyben a rajzok, festmények és történetek mellett értékes információkat is talál az olvasó. A „Hogyan viselkedj velünk, vak emberekkel?" című, praktikus tanácsokat soroló útmutató például sok más mellett azt mondja, hogy a megnevezés legyen mondjuk „látássérült személy". Az a lényeg, hogy „nem kell túlfinomkodni, a világtalanon kívül minden megfelel. Ez csak egy állapot, nem a jelzőzése fontos". Vagy: „Sose intsd le gyermekedet, ha egy vak embertől kérdez: bennük még megvan a nyitott szív és a kérdezés merészsége. Tanulj inkább tőlük!"

A Vakrepülés társulat dalokkal érkezett az Együtt élünk-megnyitóra. A képen balról: Pille (Pál Zsolt), Máj Kriszta és Nagy László. Fotó: Szendi Péter

Tanulásra, élményszerzésre, ismerkedésre való az oladi Együtt élünk-hét, amelynek megnyitóján a város nevében dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok azzal köszöntötte a vendégeket, hogy Szombathely a segítés városa, úgyhogy érdemes időről időre – például éppen októberben, amikor a fehér bot nemzetközi napjáról évről évre szerte a világon megemlékeznek – föltennünk magunknak a kérdést, hogy vajon eléggé ismerjük-e látássérült, vagy más fogyatékossággal élő embertársaink gondjait, örömeit, elég nyitottak, empatikusak vagyunk-e a velük való támogató együttműködésre, amely által pedig saját korlátainkra is ráismerhetünk.

Az Együtt élünk-hét minderre jó alkalom. Fekete Árpád, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet igazgatója egyebek mellett elmondta: az intézmény az egész Dunántúl területéről fogad látássérülteket, vagyis számára sok éve természetes a fehér bot napjának megünneplése. Ilyen nagyszabású programmal azonban most először sikerült előállni, az együttműködésnek, a széles támogatói körnek köszönhetően.

A megnyitón föllépett a Vakrepülés színtársulat három tagja, köztük a művészeti vezető Máj Kriszta énekesnő, a Vakvagányok című nagyjátékfilm egyik szereplője. (A filmet aztán meg is nézhette az oladi közönség.)

A megnyitón több intézmény – például a grazi vakok és látássérültek intézete – képviseltette magát. Az eseménynek számos védnöke van. A szakmai védnökséget Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója és dr. Tolnayné Csattos Márta csoportvezető, a fővédnökséget Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő vállalta.

Szombaton 9.30-kor előadásokkal, bemutatóval folytatódik az oladi program, a belépés ingyenes. A 14 órakor kezdődő csörgőlabda-játékokon részt vesz az Ocho Macho is.

A láthatatlan világot modellezik

Az Együtt élünk-programhoz kapcsolódik az a kiállítás, amelyet látássérültek speciális használati tárgyaiból rendeztek, és amelyet már tegnap kedvvel próbáltak ki felnőttek és gyerekek. Ma ott lesz Oladon mások mellett prof. dr. Rácz Péter, aki A szem ábrázolása a művészetben címmel tart elő-adást, Reményik László („író vagyok, aki melleslgeg vak"), 17 órától Krizbai Teca (a Csillag születik felfedezettje) ad koncertet. Vasárnaptól szerdáig pedig az a szimulációs program is kipróbálható az oladi iskolában, amely a vakok és látássérültek világát modellezi, azaz „mindennapi kihívások" elé állít „egy láthatatlan világban".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!