Szombathely

2015.07.28. 17:12

Vakáció másképp: Két fiatal lány önkéntes munkát vállalt

Szombathely – Rendhagyó módon tölti két általános iskolás lány a vakációt. Boglárka és Odett hetente néhány alkalommal önzetlenül segít egy közösségi boltban.

Budai Dávid

Tőlünk nyugatabbra önkénteskedni olyan menő, hogy egy valamire való önéletrajzot már be sem mernek adni a munkát keresők enélkül. Magyarországon ez még egyáltalán nem bevett szokás, de az kétségtelen, hogy egyre népszerűbb a szabadidő ilyen módon való eltöltése. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es felmérése szerint a felnőtt magyar lakosság csaknem harminc százaléka nyújt segítséget szabad akaratából, ellenszolgáltatás nélkül. Ez a szám ahhoz képest, hogy az önkéntesekre még mindig értetlenkedve tekintenek hazánkban, meglepően nagy. Az nem számít, hogy az önkéntesek hányszor tesznek jót, rendszeresen vagy csak egyszer. Téved, aki azt hiszi, hogy az önzetlen segítségnyújtás csak annak jó, akinek segítünk, magunkkal ugyanolyan jót teszünk.

Az elemzés szerint a nők valamivel nagyobb számban és arányban végeztek önkéntes tevékenységet, mint a férfiak, valamint kiderült, hogy a negyven év felettiek aktívabbak az önkéntességben. Az önkéntes segítők aránya együtt növekszik az iskolázottsággal, valamint a foglalkoztatottsággal.

Sajó Odett és Varga Boglárka fiatal koruk ellenére fontosnak érzik az önzetlen segítségnyújtást. Fotó: Szendi Péter

Igaz, hogy a Nyugat-Dunántúlon az átlag fölött van az önkéntesek aránya. A magas foglalkoztatottsághoz képest ez az arány mégis alacsonynak számít, annak tükrében, hogy Észak-Magyarországon a munkanélküliek aránya jóval magasabb, mégis ugyanannyian vállalják az önzetlen segítést.

Szombathelyen azonban él két olyan lány, akik fittyet hánynak a statisztikákra, és egészen fiatal koruk ellenére önkéntes munkát vállalnak az alig több mint egy hónapja nyílt Adománypontban. Elsőre nehezen értettük, hogy miért választja két fiatal lány az önfeledt nyári vakáció helyett azt, hogy önkéntesként dolgozzon, de aztán a velük való találkozáskor mindenre magyarázatot kaptunk. Sajó Odett 13, Varga Boglárka pedig még fiatalabb, 12 éves. Mint kiderült, szüleiktől hallották, hogy van lehetőség arra, hogy önkéntesként segítsenek a közösségi boltban. Aztán egy hónappal ezelőtt úgy döntöttek, miért ne. A lányok elmondták, sok olyan szabadidővel rendelkeztek, amit nem tudtak igazán hasznosan eltölteni. Most viszont heti két-három alkalommal három-négy órát segítenek a boltban.

Takács Balázs, a Nyugat-dunántúli Adománypontok programfelelőse elmondta, Nagykanizsán és Szentgotthárdon már nagy hagyománya van az ötvenórás kötelező közösségi munkának. Szombathelyen a középfokú oktatási intézményekkel ősszel kötnek majd szerződést – hozzátette, ahhoz, hogy önkénteseket fogadhassanak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az engedélye kell, 14 év alattiak esetében ezenfelül szükség van a szülői beleegyezésre is.

Odettnek és Boglárkának említettem, hogy gyerekkorom legkedvesebb elfoglaltságai közé tartozott, boltost játszani, természetesen mindig én szerettem volna lenni a boltos. Ők ezt most élesben játszhatják. A lányok azonban elmondták, munkájuk éppen olyan, mint egy felnőtté, ha valaki segítséget kér, segítenek, ha kell, összehajtogatják a ruhákat, rendet raknak a könyvespolcon, segítenek az árut átvenni. Szüleik örültek a döntésüknek, hiszen tudják, jó helyen vannak, és még élvezik is, amit csinálnak.

A nyarat az önkéntességet leszámítva éppen úgy töltik, mint bármelyik kortársuk: strandra járnak és a barátaikkal lógnak. Egyetlen percét sem érzik elvesztegetettnek a boltban töltött időnek, és persze áldozatként sem tekintenek az itt eltelő órákra, hiszen jól érzik magukat.

Odett elmondta, az itt eltöltött egy hónap során új embereket ismertek meg, és biztosak benne, hogy amikor csak tudnak, jönni fognak, legalábbis addig, amíg nem kezdődik el az iskola, hiszen az első a tanulás.

Fiatal koruk miatta jövőjüket még nem látják tisztán, Odett talán fodrász lesz, Boglárka még nem döntött. Az azonban biztos, ha egyszer munkát kell majd találniuk, nagyon sokat fog segíteni az a pár sor az önéletrajzukban az önkéntes munkájukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!