Szombathely

2016.05.24. 14:55

Vas megyében több mint tízezren végeznek önkéntes munkát - Szombathelyen járt az EMMI helyettes államtitkára

Szombathely - A Vas megyei civil szervezetek munkájáról tájékozódott tegnap Szombathelyen Fülöp Attila, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Szombathelyi Médiaközpont

A civil szervezetek működésének meghatározó jellemzője az önkéntesség, fogalmazta meg a tapasztalatokat összegző sajtótájékoztatón Fülöp Attila, az EMMI helyettes államtitkára. Elmondta: Vas megyében több mint tízezren végeznek önkéntes munkát. A többség közösség építésével foglalkozik , és mintegy negyedük végez szociális munkát. A civil szervezetek kétféle központi segítségre számíthatnak. Egyrészt a a megyei civil információs központhoz fordulhatnak, amely szakmai tanácsokkal látja el a szervezeteket.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

Bár a megyei önkormányzat fő feladata a területfejlesztés, ennek ellenére fontos feladatnak tekintik a civil szervezetekkel való kapcsolattartást, fejtette ki Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. Ezt mutatja, hogy az önkormányzat külön nemzetiségi és civil bizottságot működtet, amely pályázati úton támogatja a szervezeteket. Ebből, illetve az elnöki keretből évente 100-120 vasi civil szervezet juthat anyagi forráshoz.

Szombathely önkormányzata feladatellátási megállapodások alapján, illetve pályázati úton nyújt támogatást a civil szervezeteknek. Erről dr.Takátsné dr. Tenki Mária, a szombathelyi közgyűlés  jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke tájékoztatta az újságírókat. A városban hatékonyan működik a civil fórum, amelynek tagja a civil kerekasztal is. Ez utóbbihoz immár 135 szervezet csatlakozott. Az idei esztendő egyik fontos feladata lesz a város civil koncepciójának elkészítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!