Szombathely

2015.11.28. 19:27

Vas Megyei Pátria Nap: a helyi történelemben belefúrni

Szombathely – 23. alkalommal szervezte meg a Vas Megyei Honismereti Egyesület a Megyei Pátria Napot a szombathelyi levéltárban.

Vadas Krisztina

– A múltunknak és a jelenünknek számtalan olyan fontos területe van, amely felkutatandó, feltárandó, és amennyiben ez a kutatás olyan eredményt hoz, amely publikálásra érdemes, akkor arra késztetjük az egyesületünk tagjait, hogy ebből kiadvány vagy könyv szülessen – mondta Zsámboki Árpád, az egyesület elnöke.

– A múlt értékeinek feltárása, megőrzése, a sokrétű és sokszínű vasi kultúrának a feldolgozása a legtermészetesebb kötelességünk, amit önkéntesen, hivatásos történészként vagy laikusként végeznek a kollégák. A helytörténeti kutatóknak abban van nagy szerepük, hogy a helytörténet, a helyismeret értékeit a nagyobb nyilvánosság elé tárják. Idén három kiadvánnyal Kemenesalját, több kiadvánnyal az ünnepet ülő Répcementét mutattuk be, és az Őrségből is választottunk két kötetet. Ebből is látható, hogy milyen sokrétű a feltárómunka. Célunk tehát a helyi történelemben belefúrni, és a nyilvánosságnak is bemutatni – tette hozzá Zsámboki Árpád.

Sill Aba Ferenc és  Zsámboki Árpád egyesület elnöke Fotó: Unger Tamás

A szombati eseményen a kiadványok bemutatása mellett átadták a Szülőföldért Díszoklevelet, amit az idén dr. Sill Aba Ferenc plébános és a Rumi Rajki Műpártoló Kör vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!