Szombathely

2016.05.01. 12:47

Veteránok benzingőz-majálisa - autócsodák vonultak Szombathely utcáin

Szombathely - Együtt majdnem ezer évesek voltak a felvonuló veteránok az Emlékműnél. Féltve őrzött autó- és motorcsodák gördültek sorban Szombathely utcáin. A borús idő ellenére százak voltak kíváncsiak a rendkívüli menetre.

Bakos Ágnes

Külön Trabant-sor volt a menetben, amit az Old Timer Autó-motor Club szervezett, immár negyedszer. Fekete, Trabant-fehér, metál fényű és klasszikus matt Trabik robogtak - összetéveszthetetlen szagot hagytak maguk után. Retró majálist varázsoltak a Škodák, Ladák, bogárhátú Volkswagenek, és Fiat-variációk.

– Ez Polski Fiat 125-ös, nem az ezerötös, hanem az ezerhármas változat, ez kormányváltós, 1969-től 1971-ig gyártották, utána csak padlóváltósat – magyarázta a fehér csoda tulajdonosa, Orbán Csaba. Nyolc éve az övé az autó, az első tulajdonostól vásárolta. A győri bácsi 1971-ben vette, akkor helyezték forgalomba a mára old timer járgányt. Orbán Csabáéknál nem csak a családfő hobbija a veteránautózás, hanem átragasztotta már mindenkire. Szükség is volt a fiúkra: Zoltánra és Balázsra is, hiszen két autót hoztak a felvonulásra. A másik kocsi egy igazi kuriózum: nem csak a szombathelyi menetben, hanem az egész országban nincs párja.

– Ez egy Daf 44-es. 1969-ben gyártották Hollandiában. Összesen 58 ezer pár száz darab készült belőle. A legkülönlegesebb benne, hogy hátrafelé is ugyanolyan gyorsan megy, mint előre – sorolta a gyönyörű, újszerű állapotú kincséről Csaba. Persze nem munkába vagy bevásárláshoz használják, csak ilyenkor, a veterántalálkozókon gördülnek ki vele. A műszerfalat matchbox-kivitelben díszíti egy Daf 44-es. – Sopron, Zalaegerszeg, Pécs, mindenfelé megyünk, a Balaton körül is jártunk – sorolta az autós. Egy évben 5-600 kilométert tesznek a két veteránba.

– Családtagok, úgy kell vigyázni rájuk – összegezte Csaba, amikor a kocsikra fordított időt és energiát, meg persze a pénzt kérdeztem.

Duplán veterán korú kocsi is gördült a menetben:

– 1937-es Fiat Balilla, három éve van az édesapámnál – mutatta be a gyönyörűséget Kovács Viktor. Sofőrsapkát vett és elegáns napszemüveget, kísérője, Horváth Nikoletta öltözéke és sminkje is boldog békeidőket idézve, tökéletesen passzolt a veteránhoz. Egy másik, szintén old timer autót cseréltek le a különleges olaszra, amelynek díszei a fából készült elemei. Nem csoda: Viktor édesapja asztalos, a veteránautó hobbijában is használja a tudását. Szlovéniai túrát is gond nélkül megtett már az autó, bár nem olyan egyszerű vezetni, mint a mai, modern kocsikat:

– Duplát kell kuplungolni, nekem ez a furcsa – mondta a sofőr. Az autók és motorok korából adódó sajátosságokat jól ismerik a tulajdonosaik: gond nélkül hajtottak át a városon. Több százan, jórészt kisgyermekes családok csodálkoztak rá a garázskincsekre, integettek a zászlókkal, lufikkal díszített csodáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!