Szombathely

2014.04.27. 17:15

Virágút, Béke tér

Szombathely - A Herényi Kulturális és Sportegyesület sikersztorija a Herényi Virágút, a kulturális programokat is kínáló virágkiállítás és vásár, mindig György-nap után. Ez volt a tizenkettedik.

Ölbei Lívia

Muskátli, azálea, verbéna, kakastaréj, nefelejcs, szegfű, füge, fűszernövények, kaktuszok, eper-, paradicsom- és paprikapalánták, gyűszűnyi petrezselyem; a biztonság kedvéért tűzzománc-margaréták, a kondérban fő a babgyulyás. Vasárnap délelőtti napsütéses idill a virágosok földjén, Herényben, a Szent György-templom körül. Szekér Tamás egyesületi elnök még egyszer körbenéz, aztán kezdődhet a megnyitó (bár a virágúton fölállított színpadok már szombat délután óta nagyüzemben működnek.)

„Vásároljanak sokat - mert szép!" Virágözön a tizenkettedik herényi vásáron és kiállításon. Fotó: Unger Tamás

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár ezúttal Hamvas Bélát idézi, aki „oly sok talányt megfejtett, de a virágok talányának ő sem tudott a végére járni". Az államtitkár is csak kérdez: Miért szedjük? Miért állítjuk vázába? Miért örülnek a virágnak a nők? V. Németh Zsolt azt viszont határozottan kijelenti, hogy a Herényi Virágút messzire vezet, amennyiben nemcsak kulturális és közösségi élménnyel szolgál, hanem például a város idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez is hozzájárulhat. Ráadásul aki az agráriumban virágot termeszt, az „a legkisebb helyen a legnagyobb értéket hozza létre".

Dr. Puskás Tivadar polgármester a Savaria Történelmi Karnevál után a város „második-harmadik legjelentősebb eseményének" nevezi a Herényi Virágutat, amelynek megrendezéséhez az önkormányzat is hozzájárul; Szekér Tamás sikerrel képviseli az egyesületet. Mindemellett dr. Puskás Tivadar a virágok talányának megfejtésére is vállalkozik: azért szeretjük a virágokat – mert szépek: „Vásároljanak sokat."

 

A köszöntők után a Zrínyi iskola negyedikesei léptek föl, aztán fúvószene vezette át a közönséget a vásárba, amelyet akár Dotto-kisvasúttal is bejárhatott, akinek ahhoz volt kedve. A WSSz színész-házaspárja, Bálint Éva és Szabó Tibor volt a Herényi Virágút díszvendége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!