Táplánszentkereszt

2016.08.27. 11:34

Táplánszentkereszt : Kastélyokkal övezett, gyermekbarát település

A település a Gyöngyös-patak partján, a 87-es főút mellett fekszik. Egykor nemesi családok sora népesítette be, öt kastélyt hagyva maguk után.

Bajdó Bettina

Nem véletlen, hogy a nemesek itt élték az életüket, csodás, nyugodt környezet várja a látogatókat. Ám a csend mögött komoly munka zajlik, egy folyamatosan fejlődő és szépülő településen. 

Táplánszentkereszt jelenlegi közigazgatási területén egykor hét falu állt: Táplánfa, Borotszeg, Timafa, Óvad, Bakófa, valamint Péteri. A területet jól ismerők tudják, ha az északi határnál lévő szántóföldön mélyszántást végeznek, akkor biztosan előkerülnek római kori cserépdarabok. Egykor gyerekként, Perl János polgármester is itt kereste a római villák maradványait.

- A település első írásos említése a 13. századból származik, de ennél jóval régebb óta lakott a terület - mondja a polgármester. - A Szent Kereszt templomnál, az 1980-as évek végén régészeti feltárások zajlottak, melyek igazolták, hogy a 13. században épült. A falaiba számos római eredetű követ is beépítettek. A feltárás során vált láthatóvá a jellegzetes román stílusú kapuzat is. A területen egykor húzóerő volt a mezőgazdaság, természeti erőforrásokban gazdag vidéknek számítottunk.

Táplánszentkereszten öt kastély és két kúria található. A Szent Kereszt templomnál az 1980-as évek végén régészeti feltárások zajlottak, melyek igazolták, hogy a 13. században épült. A falaiba pedig számos római eredetű követ is beépítettek. Nemcsak ez, hanem a Szent Lőrinc templom is várja a látogatókat. A településen iskola is működik, több mint 230 gyermek jár ide. Még Szombathelyről is érkeznek tanulók, s persze a környező településekről is. Fotó: Bajdó Bettina

Ezt a nemesi családok is értékelték, uradalmak jöttek létre, ma is öt kastély és két kúria található a településen. Itt élt például gróf Szécsen Jenő római nagykövet. Több neves embert is adtunk a hazának, Széll Kálmán miniszterelnököt, s rajta kívül két országgyűlési képviselőt is. Komoly mezőgazdasági tevékenység folyt a területen: a 18-19. században a gabona mellett zöldséget és gyümölcsöt is szállítottak Bécsbe. Működött itt egy kertészet is, melyből - a második világháború előtt - repülővel vitték a körtét külföldre.

- A település sok hős hazafit adott a szabadságharcnak és a két világháborúnak, emléküket ma is őrizzük - emeli ki a polgármester.

- Az idők folyamán a települések egymásba olvadtak, végül Táplánfát és Gyöngyösszentkeresztet 1939-ben egyesítették. Ekkor jött létre Táplánszentkereszt. Jelenleg mintegy 2700-an élünk itt, az 1990-es évek óta folyamatosan nő a lélekszám. Ebben természetesen szerepe van a megyeszékhely közelségének is. Az sem elhanyagolható, hogy már az 1990-es évek teljes infrastrukturális ellátottsággal rendelkeztünk. Nem sok olyan falu van ma Magyarországon, ahol három internetszolgáltató közül lehet választani.

Emellett van bölcsődénk, óvodánk, iskolánk, kultúrházunk is. Nálunk nem jellemző az elöregedés, évente 30-35 gyermek születik. A bölcsődét még az 1980-as években bezárták, ám a szülők kérésére újat építettünk 2011-ben, ez 20 férőhellyel működik, ám ez is kevés.

Az óvodát is kibővítettük, ide most 100 gyermek jár, az iskolába pedig több mint 230. Szombathelyről is érkeznek gyerekek hozzánk, s persze a környező településekről is. Az iskolánkban is teljes körű felújítást végeztünk. A településen odafigyelnek arra, hogy az itt élők válogathassanak a szabadidős programok közül. Van sportpálya, 2010-ben pedig pályázati pénzből egy multifunkciós tornatermet építettek, két öltözővel, lelátóval, mozgatható színpaddal.

Kézműves foglalkozásokat is tartanak itt, van tánc- és konditerem, valamint tanterem is. Az iskolai testnevelésen túl a délutáni tömegsportoknak itt találnak helyet, de sokszor bérlik is a csarnokot. Nemcsak az iskolai, hanem a községi rendezvényeket is itt bonyolítják. - Nekem nagy bánatom, hogy az öt kastélyhoz tartozó parkokat egykor felosztották, a fákat, bokrokat pedig kivágták - folytatja Perl János.

- A Szécsen-kastély parkjának egy része védettséget élvez, éppen ezért itt alakítottunk ki egy játszóteret, hogy a helyiek élvezni tudják a természet szépségét. Az egykori tulajdonosok telepítették a medvehagymát a környékre, a virágzásra ma már rendezvény is épül. A családok joggal várják el, hogy nyugodt, rendezett környezetben élhessenek, mi ezért mindent megteszünk. A parkokat, közterületeket gondozzuk. Nemrég pályázati és önkormányzati támogatásból megépült Tanakajd és a Bogáti fasor között a kerékpárút, ezt is nagyon sokan élvezik és használják. A tömegközlekedés is nagyon jó nálunk, hiszen helyi és távolsági buszokkal is megközelíthető a település.

Nemrég új buszvárókat is építettünk. Az orvosi rendelőben a doktor is olyan fejlesztéseket hajtott végre, hogy a kisebb vizsgálatok miatt már nem kell Szombathelyre utazni. Míg ő a szolgáltatásokat bővítette, addig mi a rendelőt tetettük rendbe. Védőnők is van és gyógyszertárunk is. Felújítottuk a könyvtárat, ez a polgárőrség főhadiszállása is. Három temetőnk is van, itt a ravatalozókat újítottuk meg. Több vegyesbolt, vendéglő, szálláshely várja a vásárlókat, vendégeket.

A fiatal családoknak köszönhetően a helyi civil élet is zajlik, működik polgárőrség, önkéntes tűzoltóegylet is. A kulturális egyesületek mindig emelik a rendezvények fényét, s nemcsak a helyiét, hanem országos és nemzetközi fellépésekre is járnak, ilyen például az ifjúsági fúvószenekar. A helyi karate egyesület pedig több európai éremmel is büszkélkedhet. Aktív a sportegyesület, az énekkar és a citeraegyesület is. Nincs olyan hónap hogy legalább egy, de inkább kettő rendezvény ne szolgálná az itt élők kikapcsolódását.

- Az öt kastélyból egy önkormányzati tulajdonban áll, ezt nemrég felújítottuk - teszi hozzá a polgármester. - Megújult a tetőszerkezet, nyílászárókat cseréltettünk, megszépült a homlokzat is. Az úthálózatot folyamatosan fejlesztjük. Nem vagyunk a kátyúzás hívei, inkább mindenkitől türelmet kérünk, így évente két-három utcát teljes szélességében fel tudunk újítani.

Terveink vannak a jövőre nézve, most várjuk, hogy a pályázatainkat támogatják-e. Szeretnénk a kultúrházat felújítani, valamint az önkormányzati hivatalt is, ez utóbbit ki is bővítenénk. A feladataink ugyanis jelentősen növekedtek az elmúlt időben. Óvodafenntartó társulást működtetünk, valamint mikrotérségi társulást is. A szociális érzékenységünket is mutatja, hogy itt helyben gyermekjóléti és családsegítő szolgáltatót indítottunk, valamint idősek ápolásával, házi gondozással is foglalkozunk. Sok település csatlakozott hozzánk. Emellett a csapadékvíz-elvezető árkok rendbetételére is reméljük, hogy lesz támogatás. 

Nem fog unatkozni az, aki ide ellátogat. Bár az öt kastély közül négy magántulajdonban van, nem zárkóznak el a kíváncsi tekintetek elől. Az önkormányzat tulajdonában lévő kastélyban több kiállítás is megtekinthető, ám ide előzetesen be kell jelentkezni. Csodás parkok övezik a települést, jól eső érzés pihenni egyet a fák alatt. A Szent Kereszt és a Szent Lőrinc templom is várja a látogatókat, valamint a Perl-malom és környezete is figyelemre méltó. A fából faragott szobrokat is érdemes megnézni, s Széll Kálmán sírját is fel lehet keresni a temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!