Telekes

2016.12.05. 16:40

Hetvenéves lett a telekesi óvoda

Telekes - Az embernek nem érdeme a kora, egy intézménynek viszont igen - erről is beszélt az óvoda jubileumán V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Versekkel, mondókákkal mutatkoztak be a mostani ovisok, tablókon pedig az egykor ide járt óvodások láthatták viszont magukat, szüleiket.

Bakos Ágnes

KÖZÖS FENNTARTÁS

- Hetven évről könyvet lehetne írni, beszélni róla csak a teljesség igénye nélkül lehet - mondta Orbán László, Telekes polgármestere. Köszöntőjében beszámolt arról, hogy 1946-ban a tűzoltószertárral osztozott az épületen az óvoda. Aztán 1959-ben kaptak új épületet a gyerekek és a nevelők. Most Gersekarát, Sárfimizdó, Halastó és Telekes közös fenntartásában működik az intézmény, gersekaráti telephellyel is. Telekesen most 15 ovis van, meg is mutatták magukat a jubileumon. Verses, zenés műsort adtak a lelkes szülőknek, az egykori és mostani óvodapedagógusoknak, az ünneplőknek.

Ódor Lászlóné, a hetvenéves telekesi óvoda vezetője és Orbán László, a település polgármestere Fotó: Pogács Mónika

FONTOS A NEVELÉS

Ebben a klassz oviban minden rendben, csakugyan - idézték kórusban Tóthárpád Ferenc Megnyílott az óvoda című versét az apróságok. - Meghatározó intézmény egy óvoda a település életében, hiszen meghatározóak a gyerekek. Nélkülük nem épülhet, nem gyarapodhat az ország, a nemzet és a helyi közösség sem - hangsúlyozta a születésnapon Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott.

ÉRDEM

- Szokták mondani, hogy az ember kora nem érdem, hanem állapot. Egy intézménynél ez nem így van. Érdem az, ha fennmarad, a helyi közösség és az ország vezetésének érdeme is - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. - Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes - idézte Robert Fulghum könyvének címét. Szerinte az óvodások szóló tanácsok az ember egész életét elkísérik. Ilyen tanács az, hogy ossz meg mindent másokkal, ne csalj a játékban, és kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál - sorolta
V. Németh Zsolt. Azt mondta, a kormányzat nem csak szavakban tartja fontosnak a gyermekek nevelését. Említette a kötelező óvodába járást és a pedagógusok béremelését. Robert Fulghum jó tanácsait mindenkinek idézte: Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!

VIRÁGCSOKROK

Az óvoda-születésnapon virágcsokorral köszöntötte az önkormányzat az óvoda egykori és jelenlegi dolgozóit, köztük Ódor Lászlóné mostani intézményvezetőt. Hajba Lászlóné - Margit néni - 39 évig volt dajka a telekesi oviban - most a Vas Megyei Közgyűlés elismerését adta át neki munkájáért Marton Ferenc alelnök. Köszöntötték Csarankó Istvánnét is, ő a megyei elismerést már korábban átvehette. Minden köszöntött külön ajándékot kapott a telekesi ovisoktól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!