Telekes

2015.05.25. 09:45

Többször is kifosztották a telekesi templomot, most új szoborra, oltárképre gyűjtenek

Telekes – Gyűjtést rendeznek a már többször kirabolt, megrongált kistelekesi templom oltárképének újrafestésére, és az új Szűz Mária-szobor beszerzésére.

Merklin Tímea

A Gersekaráti Plébániához tartozik Telekes, Sárfimizdó, Nagymizdó, Halastó, Szarvaskend, Döbörhegy és Döröske.  A telekesi templomot a császári és királyi kincstár hivatalától kapott 1000 forintos támogatás mellett a telekesi, a karátföldi és a sárfimizdói római katolikus hívők adományából építették 1770-ben. Karátföld 1950. október 1-jén egyesült Gersével, azóta Gersekarát a falu neve. Mivel ezek a községek nem rendelkeztek templommal, ezért a közigazgatási határuktól egyenlő távolságú területen - Telekes külterületén - Széplaky János, az akkori gersei plébános irányításával építették fel templomukat, amelyet a Boldogságos Szűz Mária születése (szeptember 8.) tiszteletére ajánlottak. Oltárképe a Boldogságos Asszony volt. A barokk, egyhajós templom 25 méter hosszú, 9 méter széles, 892 négyszögöl területen fekszik, régen temető vette körül.

Nagy Judit bérmaszülő és Déri Eszter bérmálkozó a Kis-Telekesi templom oltára előtt, mögöttük még látható az eredeti oltárkép

Az utóbbi két évtized alatt négy alkalommal törtek be a templomba. Először az oltárról kivágták az olajfestményt, néhány év múlva elvitték az oltáron álló négy szobrot és képeket, megrongálták az orgonát. A rongálási és lopási sorozat a harang eltulajdonításával folytatódott.

Elsősorban a telekesi hívek adományából van a toronyban újra harang. A berendezésében erősen megfogyatkozott templomba 2014 augusztusában ismét betörtek, és vandál pusztítást végeztek. Megrongálták az ablakokat, az orgonában újabb károkat okoztak, az oltár fedőlapját összetörték, a sekrestyében tárolt könyveket, ruhákat kiszórták. A lourdes-i Szűz Anya-szobrát darabokra törték, javítani sem lehetett, és a Jézus Szíve-szoborban is maradandó károkat okoztak. Az elkövetők személye egyik esetben sem vált ismertté.

Andor Zoltán atya és a bátyja, Andor György Károly Szentendréről - látható mögöttük, hogy a hiányzó oltárkép helyén átmenetileg egy kereszt van

A kistelekesi templom még így is méltóságot áraszt. A Gersekaráti Egyházközség javaslatára, Andor Zoltán plébános arra kérte a három falu lakosságát, hogy adományaikkal segítsék az oltárkép elkészítését és a lourdes-i Szűz Anya-szobor beszerzését. Az oltárképről van eredeti színes fénykép, ami alapján szeretnék újrafestetni. Az atya által felkért személyek megkezdték a felajánlások gyűjtését, otthonaikban keresik fel a családokat. A gyűjtést május végén szeretnék befejezni. A plébánia várja az elszármazottak anyagi támogatását is, és mindazokét, akik szívügyüknek tekintik e nemes cél magvalósítását.

Az új oltárképet és szobrot szeptember 13-án, a templom búcsúján (szeptember 8-a utáni vasárnap) ünnepi szentmisén szeretnék felszentelni.

A mozaikot Andor Zoltán plébános készítette a kistelekesi templomot ért károkról, a kis képeken az összetört Szűz Mária szobor is szerepel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!