Vasi TOP 100 - 2023

2016.11.28. 12:27

A 2015. évi gazdasági folyamatok alakulása Vas megyében a társasági adóbevallások tükrében

A LEGNAGYOBB VAS MEGYEI ADÓZÓK KIVÁLASZTÁSA

Az évről évre megjelenő, Vas megye kimagasló gazdasági szerepű vállalatait felvonultató TOP 100 Magazin egyszerre az állandóság és a változás szimbóluma. Állandó az a szakmai színvonal, amely a kiadvány létrejöttének alapja, és állandó a most már hagyományosnak tekinthető együttműködés, ami a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamarát, a Pannon Lapok Társaságát és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt – mint a megjelenésben kulcsszerepet játszó szervezeteket – összeköti.

Változó, mert változnak a körülmények, változik a gazdaság és általa a TOP 100 szereplői, illetve az ő teljesítményük, változik az ezt meghatározó gazdaságpolitika, és olykor változik a létrehozók szervezete is. De a legfontosabb változás a mostani kiadványban, hogy kicsit más szemléletben, az előző évektől némileg eltérő szempontrendszer mentén vizsgálja azon gazdálkodókat, akik a magját és hajtóerejét képezik a helyi gazdaságnak, ezáltal a különszámnak is.

Az adatbázist idén is a benyújtott társaságiadó-bevallások adják; az adattömeg strukturálása lehetővé teszi a legkiválóbb vállalatok és a megye gazdaságának, gazdálkodásának megismerését.

A naptári évvel megegyező és az attól eltérő üzleti év szerint gazdálkodó, társaságiadó-bevallást benyújtókat 2 szempont, illetve gazdasági mutató szerint rangsoroltuk:

• az első száz legnagyobb értékesítés nettó árbevétellel rendelkező vállalat,

• és az első ötven legnagyobb átlagos foglalkoztatotti létszámmal működő társaság.

Emellett a megyében a 100 legnagyobb értékesítési árbevételt elérő vállalat további gazdálkodási, pénzügyi, vagyoni jellemzőit is publikáljuk, hogy áttekinthetővé váljon, hogy adott esetben milyen feltételrendszer biztosította a sikert.

További újdonság, hogy a megyében a kistérségek legjobbjairól is készítettünk TOP3 árbevételi listákat (az adótitok megtartása mellett).Valamennyi TOP100-ban érintett vállalkozástól hozzájárulást kértünk adatai nyilvánosságra hozatalához. Az évente 85% körüli visszaérkezési, és ezen belül nagyságrendileg 80%-os hozzájárulási arány azt bizonyítja, hogy a TOP 100 Magazinban megjelenni valóban dicsőség. Ennek ellenére vannak, akik egyéb megfontolásból csak részben, vagy egyáltalán nem vállalták a nyilvánosságot, az ő adataik helyett a „nem nyilvános” megjegyzés szerepel.

A ranglistákban jórészt ismétlődő nevekkel találkozhat a rendszeres olvasó, de minden évben jelennek meg új, előzőleg nem szereplő vállalkozások, hűen tükrözve az állandóság és változás egymás mellett élését: Vas megyében 13 olyan adózó van a mostani TOP-árbevételi és 7 a TOP-foglalkoztatotti listán, aki az előző évi rangsorok egyikében sem szerepelt.

VAS MEGYE ÉS A TOP 100 VÁLLALKOZÁS GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYEIRŐL SZÓLÓ ELEMZÉSEK

Elemzéseinkben 3 témát dolgozunk fel:

• a megye adóalanyi körének 2015. évi változását,

• a társas vállalkozások gazdasági szerepét a 2015. évi társaságiadó-bevallások tükrében – benne a TOP 100 vállalatok teljesítményével,

• a megye kiemelt adó- és járulékbevételeinek alakulását 2015-ben és 2016. I. félévében.

A NAV munkatársai által összeállított elemzések és kimutatások a TOP 100 kiadványban érintett vállalkozásokon túl áttekintést adnak a Vas megyei teljes adózói kör teljesítményéről és a bevallásokban mérhető gazdasági folyamatairól.

Az elemzések legfontosabb megállapításai :

A megye adóalanyi körét illetően a korábbi évek tendenciája folytatódott, érdemben stagnált a működő adóalanyszám. Az összes működő megyei adóalany nagyságrendileg 30%-a társas gazdálkodó, melynek csupán 0,8%-át adja a 100 legnagyobb.

A 2015. évi TOP vállalkozási teljesítményt tekintve az értékesítés nettó árbevétele az előző évhez képest 17,6%-kal 1.116,4 milliárd Ft-ra nőtt, amely mind a megyei (+10,4%), mind az országos (+7,6%) bővülést meghaladta. A TOP társaságoknál képződött a megyei árbevétel 72,1%-a, az országosnak pedig az 1,3%-a.

A megye összes cégének eredménytermelő képességét vizsgálva az adózás előtti eredménytömeg nagyságrendileg az előző évi szinten alakult (98,3 milliárd Ft). Pozitívum, hogy 2015-ben tovább csökkent a veszteséges és a nulla adózás előtti eredményt elérő vállalkozás száma, összességében 4,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb 100 vállalkozás adózás előtti eredménye ugyan közel 7%-kal mérséklődött, de még így is a megyei összes adózás előtti eredmény 70,0%-át adták.

A 100 legnagyobb vállalat 2015-ben több mint 24.000 főt (+37,1%) alkalmazott, így a megye összes dolgozójának közel felét ők foglalkoztatták.

AZ ADÓALANYOK SZÁMÁNAK ALAKULÁSA VAS MEGYÉBEN

A nyilvántartott működő adóalanyok száma 2015. év végén meghaladta 41 ezret, amely a Nyugat-dunántúli térség összes működő adóalanyainak egyötödét, az országos adóalanyszám 2,3%-át jelentette. Ez évben a megyében közel 2.500 adózó kezdte meg tevékenységét és több mint 2.000 adóalany döntött vállalkozása megszűnéséről. Mindezek következtében összességében az adóalany számban minimális a növekedés (+0,8%) az előző évhez viszonyítva.

A vállalkozási formákon belül történtek kisebb elmozdulások. Az országos tendenciával megegyezően tovább csökkent a megyében is a társas vállalkozások száma, ugyanakkor egyre több egyéni vállalkozót és adószámos magánszemélyt tartottunk nyilván.

2015. év végére a társas vállalkozások száma megközelítette 12.160 db-ot, amely 126 gazdálkodóval kevesebb, mint előző évben. Legnagyobb mértékű csökkenést a betéti társaságnál és a korlátolt felelősségű társaságoknál tapasztaltunk, az előbbiek száma 59 db-bal, míg az utóbbi 40 db-bal esett vissza, ugyanakkor a részvénytársasági formában működő gazdálkodók száma nem változott.

A magánszemély gazdálkodók körében az egyéni vállalkozások száma közel 1,2%-kal (+140 fő) emelkedett, megközelítve 11.950 főt. Az adószámmal rendelkező, de nem egyéni vállalkozóként tevékenykedő (pl. őstermelő, ingatlan bérbeadó, szellemi szabadfoglalkozású) magánszemélyek száma év végére meghaladta a 17.350 főt, a mintegy 310 fős (+1,6%). növekedés következtében.

Töretlen népszerűségnek örvend a két éve bevezetett kata adózási mód, 2015. év végén már több mint 3.300 adóalany adózott ezen adózási forma szerint, mely közel 30%-kal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat. Mindemellett tovább csökkent, 2015-ben 14,5%-kal az eva hatálya alá tartozó adózók száma, év végével csupán 564 vállalkozó tartozott az evába.

2015. év végén mintegy 700 adózó volt csőd, felszámolás, végelszámolási eljárás alatt, lényegesen kevesebb (-20,9%), mint a megelőző év végén köszönhetően a felszámolási eljárások egyharmados csökkenésének, melyben a kényszertörlési eljárások játszanak szerepet.

2015. évben realizált árbevétel alapján rangsorolt 100 legnagyobb társaság közül a legtöbb, 51 adózó Szombathelyen és vonzáskörzetében tevékenykedett. A rangsorban a második legnagyobb számú 13 gazdálkodót a Sárvári kistérség tudhatta magáénak. Ezt követte a Körmendi- és a Celldömölki kistérség 9-9 adózóval.

A Szentgotthárdi-, a Csepregi kistérséghez 5-5, a Vasvárihoz 4 vállalkozás tartozott, míg 2-2 adózó székhelye a Kőszegi- és az Őriszentpéteri kistérségben található.

A legnépszerűbb gazdálkodási forma a korlátolt felelősségű társaság, 83 adózó működött ebben a formában, a másik nagy csoportot a részvénytársaságok alkották (13 db), emellett 4 egyéb gazdálkodó – köztük betéti társaság, iskola-, agrárgazdasági-, és egyéb szövetkezet – került be a megye legnagyobb társaságai közé.

A VAS MEGYÉBEN MŰKÖDŐ TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK GAZDASÁGI SZEREPE A TÁRSASÁGIADÓ-BEVALLÁSOK TÜKRÉBEN

A MEGYE TÁRSASÁGAINAK ÖSSZETÉTELE

Vas megyében 2015. évi gazdasági tevékenységéről 7.428 kettős könyvvitelt vezető társaság nyújtott be társaságiadó-bevallást. A vállalkozások száma némileg csökkent előző évhez képest, melynek oka elsősorban az, hogy a kedvezőbb adózási formát kínáló lehetőségek (kata, kiva) sok adózó számára voltak vonzóak. A Vas megyében működő társaságok az ország vállalkozásainak 1,9%-át teszik ki, amely arány közel azonos az előző évivel.

A nemzetgazdasági ágakat tekintve a megyében működő társaságok közül a legtöbben (22,3%) a kereskedelem, gépjárműjavítás ágazatban tevékenykedtek. Ezt követi a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, mely a megyei társaságok számában 12,1%-ot tett ki. A sorrendben a harmadik helyen a feldolgozóipari vállalatok találhatók 9,6%-os részaránnyal. Hasonló súllyal bírt az építőipar (9,0%) és az ingatlanügyletek (8,9%).

A megyében a társaságiadó-bevallások döntő részét 2015. évben is a 0-9 fő közötti foglalkoztatotti létszámmal rendelkező mikrovállalkozások nyújtották be, részarányuk 86,9% volt. A 10-49 főt alkalmazó kisvállalkozások súlya 7,4%-ot, az 50-249 főt foglalkoztató középvállalkozások részaránya 1,3%-ot tett ki. A nagyvállalkozások részaránya volt a legkisebb, mindössze 25 ilyen, 250 főnél nagyobb létszámmal működő társaság volt a megyében. A máshová nem sorolható egyéb vállalkozói kategóriában (jellemzően vállalkozói tevékenységet is végző alapítványok, egyesületek, ügyvédi irodák) szereplő vállalkozások az összes társaság 4,1%-át képviselték.

2015. évben Vas megye 100 legjelentősebb vállalkozása közül – a gazdasági ágazatok szerint osztályozva – a legtöbb a feldolgozóipar területén működött (43 adózó). A következő ágazat a kereskedelem, melyet a TOP100 listában szereplők közül 28 vállalkozás folytatott. A szállítás, raktározás ágba 9, az építőiparba 6, a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágba 4 nagyadózó tartozott. A további nemzetgazdasági ágazatok között oszlik meg a fennmaradó 10 társaság. A TOP100 körbe tartozó vállalkozások közül a legtöbben (39 társaság) a középvállalkozások közé sorolhatók. A nagyvállalkozásokat 25, a kisvállalkozásokat 24 adózó képviseli. Továbbá 12 mikrovállalkozás is helyet kapott a legnagyobbak között.

NETTÓ ÁRBEVÉTEL

A gazdasági teljesítmények legfőbb mutatója, az értékesítés nettó árbevétele 2015. évben 1.549,0 milliárd Ft volt, amely az előző évhez képest 10,4%-os növekedést mutat. Országosan a bevételek ennél mérsékeltebben (+7,6%) emelkedtek, ennek ellenére Vas megye – az előző évhez hasonlóan – az országos érték 1,8%-át adta.

A megyei összes nettó árbevételen belül az egyes nemzetgazdasági ágakat tekintve a feldolgozóipar teljesítménye emelkedik ki, ahol az árbevétel több mint 60%-a realizálódott. Ezt követte a kereskedelem 16,1%-os részaránnyal. Összegszerűen a feldolgozóipar könyvelhette el a legnagyobb bővülést, 75,7 milliárd Ft-ot (+8,7%). Ezen nemzetgazdasági ág bevételének bővülése elsősorban a járműgyártás, illetve az egyéb feldolgozóipari tevékenység területéhez köthető. A feldolgozóiparhoz hasonlóan a kereskedelemben is emelkedés tapasztalható, melynek mértéke 4,7%. Arányaiban a legnagyobb, 58,5%-os gyarapodás a szállítás, raktározás területén működő vállalkozások körében regisztrálható, majd ezt követi az építőipar 30,1%-os növekedéssel.

Az összes vállalkozás mintegy 0,3%-át reprezentáló nagyvállalkozások realizálták a bevétel 54,6%-át, ahol 15,4%-os növekedés jelentkezett. A mikro-, kis- és középvállalkozásoknál a nettó árbevétel bővülése mérsékeltebb, 5,1%-os volt.

Az 50 legnagyobb árbevételű magyarországi cég közé a megyéből két autóalkatrész-gyártással foglalkozó társaság is bekerült.

A 100 legnagyobb árbevételű Vas megyei vállalkozás körében a termelés, értékesítés számottevő bővülése tapasztalható az előző évhez képest. Az értékesítés nettó árbevétele 2015. évben az előző évhez képest 17,6%-kal emelkedett. Az így elért 1.116,4 milliárd Ft a Vas megyei érték 72,1%-át adta.Az egyes ágazatok teljesítményét tekintve a TOP100 adózói körben meghatározó a feldolgozóipar, ahol 14,5%-os növekedés következtében az árbevétel 78,9%-a realizálódott. Ezt követték a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások 10,1%-kal, körükben 17,4%-kal bővült a nettó árbevétel. A harmadik helyen a szállítás, raktározás ágazat áll 5,7%-os részaránnyal. A többi ágazat osztozik a fennmaradó 5,3%-on. Jelentős teljesítménynövekedés (+113,4%) mutatkozott a szállítás, raktározás területén, mely elsősorban a Volán-társaságok 2015. év eleji összeolvadásának köszönhető.

A nettó árbevétel érdemi többségét (75,3%) a nagyvállalkozások realizálták. A TOP100 adózói kör közel háromnegyedét képviselő mikro-, kis- és középvállalkozások a bevétel 24,7%-át adták.

A megyei értékesítés relációnkénti összetételében közel 60%-os az export részaránya, az ebből származó 868,8 milliárd Ft árbevétel 12,7%-kal bővült előző évhez képest. Belföldi értékesítésből 680,2 milliárd Ft árbevétel realizálódott, amely 7,5%-kal volt több, mint egy évvel korábban.

Az árbevétel és a vállalatméret kapcsolatáról elmondható, hogy a vállalatméret növekedésével jellemzően növekszik a határon túli értékesítés aránya. Míg a mikrovállalkozásoknál 2,9%, addig a kisvállalkozásoknál 5,4%, a középvállalkozásoknál 10,6% volt a részesedés. Az export döntő hányadát, 81,1%-át a nagyvállalkozások realizálták.

Az 50 legnagyobb export-árbevételű magyarországi cég között két autóalkatrész-gyártással foglalkozó Vas megyei társaság szerepel.

A megyei tendenciához hasonlóan, az értékesítés relációnkénti összetételére a TOP100 vállalkozás körében is jellemző az export magas aránya: 2015-ben ez 72,8% volt, az export 18,9%-os és a belföldi forgalom 14,4%-os bővülése mellett. Az előző évekhez hasonlóan az export döntő hányadát (86,3%-át) a nagyvállalkozások teljesítették 20,1%-os növekedés mellett. Vas megye exportjának jelentős hányadát (93,5%-át) a TOP100 vállalatok adták 2015. évben.

A VÁLLALKOZÁSOK EREDMÉNYE

2015. évben a társas vállalkozásoknál 105,0 milliárd Ft üzemi (üzleti) eredmény képződött, amely 10,6%-kal több az előző évinél.

A pénzügyi műveletek eredménye 2014. évhez hasonlóan negatív volt, az előző évi 3,9 milliárd Ft-ról 8,0 milliárd Ft-ra változott. A rendkívüli eredmény 1,2 milliárd Ft-ot tett ki.

A fentiek hatására az adózás előtti eredmény az előző évi szinten alakult, 98,3 milliárd Ft összeggel. Az adózás előtti nyereség összege 5,0%-kal mérséklődött, míg a veszteség 27,3%-kal esett vissza. Pozitívumként értékelhető, hogy 2015. évben tovább csökkent a veszteséges és a nulla adózás előtti eredményt elérő vállalkozás száma, összességében 4,7%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A legnagyobb 100 vállalkozás együttesen a 2015. évi megyei összes adózás előtti eredmény 70,0%-át mutatta ki bevallásában.

Az egyes vállalkozói kategóriák esetében eltérő mértékű az adózás előtti eredmény változása. A kis- és középvállalkozások eredménye bővült, a mikrovállalkozásoknál viszont csökkent az adózás előtti eredmény. Összességében részarányuk 33,6%-ról 40,8%-ra emelkedett. A nagyvállalkozások részesedése – 10,8%-os mérséklődés következtében – 59,2 milliárd Ft-ra változott 2014. évhez képest.

TÁRSASÁGI ADÓ

A társas vállalkozások 2015. évre – az adózás előtti eredményt csökkentő és növelő tételek elszámolása után – 87,8 milliárd Ft pozitív adóalapot mutattak ki bevallásaikban, mely 7,3%-kal több az előző évinél. A pozitív adóalap után számított adó 12,4 milliárd Ft-ot tett ki, amely 8,8%-kal haladta meg a 2014. évi értéket.

A számított adót 1,1 milliárd Ft-tal csökkentették az igénybe vett adókedvezmények, melyek összege a 2014. évi érték harmada. A mérséklődés oka elsősorban az igénybe vett fejlesztési adókedvezmények mértékének visszaesése.

A kedvezmények figyelembevétele után 11,3 milliárd Ft társasági adó fizetési kötelezettség keletkezett a megyében, amely 2,9 milliárd Ft-tal (+34,5%) meghaladta az előző évi értéket.

A TOP100 vállalkozás előző évhez képest 15,0%-kal több, 52,2 milliárd Ft pozitív adóalapot realizált, mellyel a megyei értékhez 59,5%-kal járult hozzá.A pozitív adóalap után számított adó 8,6 milliárd Ft-ot tett ki, amely 13,2%-kal meghaladta a 2014. évi értéket. Az adókedvezmények figyelembevétele után 8,0 milliárd adókötelezettségük keletkezett, mely 56,9%-kal több a 2014. évinél. Ezzel Vas megye adókötelezettségének 70,8%-át a TOP100 vállalatok érték el.

MÉRLEGADATOK

A társas vállalkozások jegyzett tőkéje 140,5 milliárd Ft volt, összege 2,5%-kal kevesebb az előző évi értéknél. Meghatározó a külföldi tulajdon, részaránya 59,1% volt 2015. évben, mely jelentősen meghaladta az országos 38,7%-os súlyt. A belföldi társasági, valamint magánszemélyi tulajdon összességében 24,6%-ot tett ki. Nemzetgazdasági ágazati megoszlás szerint a megyében a legtőkeerősebb a feldolgozóipar volt, 40,9%-os részesedéssel.

A tárgyévben üzembe helyezett beruházások aktivált értéke kismértékű csökkenést mutat, összege 90,9 milliárd Ft-ot tett ki. A TOP100 listába tartozó vállalkozások körében 2015. évben 59,8 milliárd Ft realizálódott, mely a megye összes tárgyévi beruházásának 65,8%-át adta.

ALKALMAZOTTAK A TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOKNÁL

Vas megyében az alkalmazásban állók száma – 4.416 fős növekedés következtében – 2015-ben elérte az 51.193 főt, amellyel az országos foglalkoztatottak 2,3%-át képviselték.

A megyei dolgozók több mint 40%-át a nagyvállalatok alkalmazták, körükben megyei átlagot meghaladó (+34,7%) növekedés jelentkezett, amely annak köszönhető, hogy a 2015-ös adóévtől a Volán-társaságok összeolvadásával több mint 4.000 fővel nőtt a Vas megyei foglalkoztatottak száma. A többi munkavállalót közel azonos megoszlással a mikro-, kis- és középvállalkozások foglalkoztatták.

Ágazati szempontból a legtöbb munkavállalót (42,9%) a feldolgozóipar foglalkoztatta, itt összességében 200 főt meghaladó (+1%) létszámnövekedés volt tapasztalható 2015. évben. A 13,3%-os részarányt képviselő szállítás, raktározás területén a Volán társaságokat érintő szervezeti változás következtében közel háromszor annyian dolgoztak, mint egy évvel korábban. A harmadik legnagyobb súllyal bíró, 12,9%-os részarányú kereskedelemben az előző évi szinten alakult a foglalkoztatottak száma.

Az egy főre jutó átlagos éves bruttó bérköltség a megyében 2.588 ezer Ft/fő, amely 8,2%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ez az érték némileg az országos átlag (2.670 ezer Ft/ fő) alatt van.

A 100 legnagyobb adózó 24.032 főt foglalkoztatott 2015. évben, így Vas megye összes munkavállalójának közel felét alkalmazta. A TOP100 adózói körben az átlagos állományi létszám előző évhez hasonlóan folytatta a növekedést, elsősorban a Volán-társaságok összeolvadásnak köszönhetően jelentősen, 37,1%-kal bővült a dolgozói létszám.

A munkavállalók több mint 80%-át (19,5 ezer fő) a TOP100-ban is megtalálható nagyvállalatok alkalmazták, körükben 50,4%-os létszámbővülés realizálódott. A többi munkavállaló nagy részét (16,0%) a középvállalkozások foglalkoztatták. A mikro- és kisvállalkozások 3,0%-kal járultak hozzá az átlagos állományi létszámhoz.

Az alkalmazotti létszám alakulását nemzetgazdasági ágazatonként vizsgálva a TOP100 adózói körben a legtöbben (63,6%) a feldolgozóiparban dolgoztak. Ezt követi a szállítás, raktározás 20,0%-os részaránnyal, majd a kereskedelem 4,9%-os súllyal. A többi ágazatba tartozó vállalkozások osztoznak a fennmaradó 11,5%-on.

Az egy főre jutó átlagos éves bruttó bérköltség a TOP100 cégeknél 3.383 ezer Ft/fő volt, ami a megyei átlagot (2.588 ezer Ft/fő) jelentősen meghaladta.

A KIEMELT ADÓ- ÉS JÁRULÉKBEVÉTELEK ALAKULÁSA VAS MEGYÉBEN

2015. évben Vas megyében a kiemelt adónemek (személyi jövedelemadó, belföldi általános forgalmi adó, társadalombiztosítási alapokat megillető adó/járulék és szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás, Nemzeti Foglalkoztatási Alapot megillető járulék, szakképzési hozzájárulás, társasági adó, pénzügyi tranzakciós illeték, lakossági illeték) önadózáson alapuló nettó bevételeinek összege 147,8 milliárd Ft volt. Ezen bevétel az egy évvel korábbit 21,3%-kal haladta meg, amely a jogszabályváltozások és a feketegazdaság visszaszorítását célzó intézkedések mellett a megye gazdaságában meghatározó járműipari termelés dinamikus bővülése, a foglalkoztatottság növekedése, valamint a tömegközlekedési vállalkozásokat érintő szervezeti változások együttes hatásából adódik.

A megyében a legjelentősebb adónemek (szja, belföldi áfa, tb-járulék, eho, tao) együttes nettó bevételeinek összege 140,8 milliárd Ft-ot tett ki. Ezen belül továbbra is a legnagyobb részesedéssel a NAV által kezelt társadalombiztosítási bevételek (egészségbiztosítási-, nyugdíjbiztosítási alapok, illetve az egészségügyi hozzájárulás) bírtak, 58,7%-os részesedéssel, de jelentős még a személyi jövedelemadó 22,8%-os részaránya is. Ezen adónemek vonatkozásában az országos szintű befizetésekhez a megye 1,5%-ban járult hozzá.

Vas megyében ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ címén 2015. évben 63,3 milliárd Ft befizetés teljesült, amely 15,3%-kal több mint egy évvel korábban. A 8,4 milliárd Ft-os bevételi többlet a belföldi értékesítés élénkülésének, továbbá a gazdaság kifehérítésére irányuló intézkedéseknek – mint például az online pénztárgépek és az EKÁER rendszer bevezetése – köszönhető. Országosan az áfabefizetés 6,9%-os növekedést mutatott, így Vas megyében országos átlag feletti bővülést mértünk. A megye részaránya az országos áfabefizetésben 1,2% volt.

Az áfakiutalásnál az előző évinél 4,9%-kal (+2,3 milliárd Ft) magasabb összegű áfa-visszatérítés teljesült, amely 49,6 milliárd Ft kiutalást jelentett. Az emelkedés döntően a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, a feldolgozóipar, valamint az építőipar ágazatában mutatkozott. Országosan nagyobb ütemben, 5,6%-kal növekedett a kiutalás, amelyből a megyei adózók 2,2%-kal részesedtek.

Az előzőek eredményeként Vas megye nettó áfa-pénzforgalma 13,7 milliárd Ft befizetés, amely 80,3%-kal felülmúlta a 2014. évit. Országosan ennél lényegesen kisebb mértékben, 7,9%-kal nőtt a nettó áfa befizetés. Az országos nettó áfabevételekhez a megye mindössze 0,5%-kal járult hozzá. SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBÓL a befizetések és visszaigénylések egyenlegeként 2015. év végéig 32,1 milliárd Ft nettó személyijövedelemadó-bevétel keletkezett, mely 13,4%-os bővülésnek felel meg, az országos dinamikát 7,1%ponttal felülmúlva. Ezzel Vas megye 1,9%-ban járult hozzá az országosan képződött 1.688,6 milliárd Ft-os nettó személyijövedelemadó-bevételekhez. A bruttó személyi jövedelemadó befizetésekből 33,9 milliárd Ft bevétel realizálódott, 13,4%-kal (+4 milliárd Ft) több mint az előző évben. A befizetések 85,5%-át az üzleti, 14,5%-át a költségvetési szféra adta.

Az üzleti szféra szereplői 2015. év végéig az egy évvel korábbihoz képest 3,7 milliárd Ft-tal (+14,6%) több, 29 milliárd Ft bruttó befizetést teljesítettek. Az országos átlag (+7,3%) feletti dinamika a bér- és minimálbéremelés, a tömegközlekedési vállalkozásokat érintő szervezeti változások, valamint a járműágazat folyamatos foglalkoztatás bővítésének a következménye. A megye gazdasági teljesítményét meghatározó „nagyadózók” szja-befizetései 36,1%-kal emelkedtek 2015. év folyamán.

A személyijövedelemadó-kiutalások összege 1,8 milliárd Ft-ot tett ki, 0,2 milliárd Ft-tal magasabbat, mint egy évvel korábban.

A megyében a TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS PÉNZÜGYI ALAPJAINAK számláira közvetlenül beérkező bevételeinek nettó összege – 14,3%-os bővülés következtében – 2015. évben 79,9 milliárd Ft-ban teljesült. A növekedés irányába hatott a bér- és minimálbér emelkedése, a foglalkoztatottság kedvező alakulása, melyet ellensúlyozott a kata hatálya alá átlépő adóalanyok miatti bevételkiesés valamint az, hogy az egészségügyi és szolgáltatási járulék 2015 januárjától már nem része az Egészségbiztosítási Alapnak. A kedvező megyei foglalkoztatási adatokat jól tükrözi, hogy a Vas megyei növekedés az országos 7,2%-os dinamikának a kétszerese, 2%-ban hozzájárulva az országosan képződött 4.054,9 milliárd Ft-os bevételhez.

Az üzleti szféra szereplői adták a megyei nettó tb bevételek 83,6%-át, a tőlük befolyt 66,8 milliárd Ft 15,9%-kal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz mérten. A költségvetési szférában a nettó tb bevételek összege a 7%-os növekedés következtében 13,1 milliárd Ft volt. Az üzleti szférától származott a 10 milliárd Ft-os bővülés 92%-a.

Az EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS nettó 2,8 milliárd Ft-os összege az előző évi teljesítést 12%-kal haladta meg, ami döntően a foglalkoztatás bővülés miatti béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódó eho kötelezettség emelkedésével függ össze. A megyei dinamika 3,2%ponttal felülmúlta az nemzetgazdasági átlagot (+8,8%). Az országos nettó eho bevételnek 1,7%-át Vas megye adta.

A TÁRSASÁGIADÓ-befizetések összege 14,6 milliárd Ft volt, amely 22,7%-kal (+2,7 milliárd Ft) meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedéshez hozzájárult egy feldolgozóipari vállalkozás kiemelkedő 1,9 milliárd Ft-os december havi társaságiadó-feltöltése.

A kiutalások összege ezzel szemben az előző évi 52,3%-ára, 2,3 milliárd Ft-ra esett vissza, melyben szerepet játszott a magas bázisidőszaki adat. A fentiek alapján 12,3 milliárd Ft nettó bevétel realizálódott, mely 64,0%-kal felülmúlta a 2014. évit. Az országos nettó tao bevétel viszont kisebb mértékben 39,0%-kal emelkedett, amelynek összegéből a megye 2,2%-ot képviselt.

Összefoglalásul megállapítható, hogy a fentiekben részletezett valamennyi adónem megyei tendenciája a felülmúlta az országost. A legdinamikusabb, 80,3%-os növekedést az áfa adónemnél tapasztaltunk, mely nominális értékben is a legnagyobb mértékű, 6,1 milliárd Ft-os bevétel többletet eredményezett a költségvetés számára.

2016. I. félévben a legjelentősebb adónemek (belföldi áfa, szja, tb-járulék, eho, tao) vonatkozásában tovább folytatódott a 2015. évben tapasztalt tendencia. Az áfa nettó bevétele a befizetés dinamikus, mintegy 10%-os bővülésének és a kiutalás ezzel közel azonos mértékű visszaesésének együttes eredményeként a bázisidőszaki összeg több mint két és félszeresére nőtt. A személyi jövedelemadó nettó bevétele az adókulcs csökkenése és a családi kedvezmények kiszélesítése ellenére a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésénél nagyobb ütemben emelkedett. Hasonlóan növekedést mértünk a nettó tb és eho bevételeknél, az szja-nál magasabb dinamikájuk jól mutatja a foglalkoztatás további bővülését. Ugyanakkor a társasági adó nettó bevétele a bázisidőszaki 34,7%-a, amely döntően a kedvezményezett célra történő társasági adó felajánlások összegének jelentős mértékű emelkedésével függ össze.

A félév során Vas megyében a kiemelt adónemek összege az import áfa, a jövedéki adó és az uniós vámbevételekkel együttesen 80,5 milliárd Ft-ot tett ki, mely közel 11%-kal növekedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest, 3,3%ponttal meghaladva az országos dinamikát.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tervezési és Elemzési Főosztálya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!