Top 100

2016.11.28. 10:31

Előszó – Munkavállalók és munkáltatók

A gazdasági életről is lehet színesen, érdekesen írni, de az igazság az, hogy mégiscsak a szikár tények, számok, adatok, mutatók, grafikonok fejezik ki legjobban a lényeget, mutatják meg a tendenciákat. Idei TOP100 kiadványunk, csakúgy, mint a korábbiak, pontosan ezekre a tényekre, számokra alapoz.

És azt gondolom, hogy a megye gazdaságának nincsen szégyenkezni valója. Ami nem jelenti azt, hogy nincsenek problémák. Miközben teljes joggal mindenki büszke a foglalkoztatás adataira, az egész ország, de különösen a nyugati vég küzd az egyre inkább akuttá váló munkaerőhiánnyal. A legnagyobb cégektől egészen a kisebbekig mindenkit ez foglalkoztat, az iparban éppúgy, mint a mezőgazdaságban, a turizmusban, vagy más szolgáltatói ágazatban. Vannak makro és mikro gazdasági szintű javaslatok a probléma megoldására, és vannak cégekhez kötődő, egyedi megoldások, próbálkozások. Az ember hajlamos lenne elintézni az egész kérdést azzal, hogy lehetőleg minél jobban meg kellene fizetni a munkavállalót, nyugati szintű bérekre lenne szükség, de a szakemberek tudják, hogy nem ennyire egyszerű a helyzet. A gazdaságban minden mindennel összefügg, ráadásul a magasabb bér nem jelent automatikusan képzett, helyben elérhető munkaerőt. Amikor Vas megye gazdaságának, és TOP100 kiadványunknak a főszereplői a választ keresik ezekre a nem könnyű kérdésekre, nyilvánvalóan számítanak a politika, a kormány, az önkormányzatok segítségére, értő támogatására is.

Hogy mit tud, tud-e egyáltalán a média mindehhez hozzátenni? Reményeink szerint tud. Tud olyan megoldásokat találni és kínálni, amelyek közelebb viszik egymáshoz a szereplőket, álljanak bár munkaadói, vagy éppen munkavállalói oldalon. Ez a kiadvány természetesen nem ezt a célt szolgálja, de kiadónk, a Pannon Lapok Társasága más termékei, kiadványai, igen. A TOP100 pedig reményeink szerint alkalmas arra, hogy a megye gazdaságát reprezentálja. Még az is lehet, hogy egy reménybeli munkavállaló, miközben forgatja, talál benne olyan információt, amelynek alapján dönteni tud. És választ. Ez pedig végül is azoknak fontos, akik meghatározzák Vas megye gazdaságának helyzetét, közvetve, vagy közvetlenül hozzájárulnak ahhoz, hogy mi itt a szűkebb pátriánkban jól érezzük magunkat, s derűlátóan tekintsünk a jövőbe. Kivétel nélkül mindannyian.

Halmágyi Miklós

lapigazgató főszerkesztő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!