Torony

2015.11.18. 20:47

A lakóparki utak állapota foglalkoztatja a toronyiakat

Torony - Egyes belterületi utak, járdák állapotáról, a település bizonyos részein tapasztalható illegális hulladéklerakásról és a lakóparki utakról tettek fel kérdést, illetve mondtak el véleményt a pénteki toronyi közmeghallgatáson megjelent állampolgárok.

Civil Tudósítónktól

Mérsékelt érdeklődés kísérte a pénteki toronyi közmeghallgatást, ahol teljes létszámban jelen volt a település képviselő-testülete, és ott voltak az önkormányzati hivatal dolgozói is.

Elsőként Kovács György polgármester számolt be az önkormányzat 2015. évi tevékenységéről, gazdálkodásáról. A falu az idén valamivel több mint 180 millió forintból gazdálkodik. Ebből 29 millió forintot fordítanak személyi juttatásokra és járulékokra, 81 milliót dologi kiadásokra, 6 milliót szociális ellátásra és támogatásokra, 19,5 millió az általános tartalék. Beruházásokra, felújításokra 13,5 milliót költött az önkormányzat. (A hivatal működéséhez nem kell támogatást adnia a helyhatóságnak.)

A civil szervezetek az idén 2,4 millió forint önkormányzati támogatásra számíthattak, ebből 1,5 millióval részesült a községi sportkör, 300 ezer forintot kapott az Aranypatak Kulturális Alapítvány, 200-200 ezret az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Toronyi Aranypatak Asszonykórus, 100-100 ezret pedig az Alpokalja Lovas Klub, illetve a Toronyőr Kulturális Egyesület.

A Csicsergő Óvoda valamivel több mint 39 millió forintból gazdálkodik, ehhez 2,5 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat.

Az idei beszerzések között említette a polgármester a művelődési háznak vásárolt projektort és hűtőszekrényt. Karbantartási munkálatokat is elvégeztek az emeleti klubszobában, kialakítottak egy konyhai részt és a könyvtárat is átalakították.

Változás történt a háziorvosi szolgálatban, január 1-jétől dr. Tóth Renáta a település új háziorvosa. A szolgálat kapott egy új orvosi szoftvert, valamint notebookot és nyomtatót. A védőnői szolgálat pedig magzati ultrahangvizsgáló berendezéssel gyarapodott.

Az önkormányzat tizenhárom közfoglalkoztatott munkáját veheti igénybe, amihez 100 százalékban megkapják az állami támogatást.

A pályázatokról szólva a polgármester megemlítette a falubusz vásárlását, a könyvtári berendezések és a bútorzat cseréjét, a szociális tűzifa vásárlását, ami még folyamatban van.

Kovács György felsorolta a forráshiány miatt elutasított pályázatokat is, majd a jelentősebb fejlesztésekről, beruházásokról beszélt. Köztük a Szabadság utcai csapadékelvezetési rendszer felújításáról, ami csaknem 10 millió forintba került, továbbá az önkormányzati hivatal nyílászáróinak cseréjéről, a fűnyírótraktor vásárlásához nyújtott önrészről. A felújítások között említette a szolgálati lakások kéményeinek korszerűsítését, a kultúrház udvarán lévő kisház tetőcseréjét és tatarozását, a tűzoltószertárban elvégzett burkolatcserét és a vizesblokk felújítását, a hirdetőtáblák és a ravatalozók felújítását.

Szó volt még a polgármesteri beszámolóban a községi honlap megújításáról és friss hírekkel történő folyamatos feltöltéséről, a helyi újság kiadásáról, a volt Felszabadulás utca névváltoztatásáról, a Török István utca végén lévő szemétlerakó felszámolásáról, a kisbolt melletti terület rendbetételéről, a toronyi kenyérünnepről és a helyi értéktár bizottság munkájáról.

Törekszik az önkormányzat megoldást találni az új lakóparki utak problémájára. A megjelent választópolgárok részéről is ez utóbbi tűnt az egyik legégetőbb kérdésnek. Mivel a jogi és a tulajdoni helyzet rendkívül kusza és nehezen tisztázható, az önkormányzat – az elhangzottak szerint – a legnagyobb jó szándék ellenére is csak akkor járulhat hozzá az utak rendbetételéhez, ha azt valamiféle összefogással a lakóközösség indítja el. Erre vonatkozóan hamarosan egyeztetés kezdődhet a lakók képviselői, a polgármester és a jogi helyzetet ismerő ügyvéd között.

A felszólalók közül többen egyes járdaszakaszok és árkok állapotát kifogásolták, illetve nemtetszésüknek adtak hangot amiatt, hogy egyesek továbbra is illegálisan helyeznek el hulladékot közterületeken.

A polgármester ígéretet tett arra, hogy nagyobb figyelmet fordítanak az ominózus problémákra.

Szerző: Németh István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!