Tudomány

2015.02.02. 11:16

4+1 app, amely nélkül nem lehetsz menő – A Facebook az öregeknek való?

Ha a Facebook-ot öregesnek találod, próbáld ki ezeket, és ne feledkezz meg a hashtagekről sem.

Mehlhoffer Tamás

1. Snapchat: a Mission Impossible filmek önmegsemmisítő üzeneteinek online formája. Ellentétben a gyakorlatilag kitörölhetetlen Messenger- vagy Viber-üzenetekkel, ezek az üzik néhány perc után örökre eltűnnek (legalábbis a fejlesztők szerint). Így következmények nélkül lehet a legnagyobb ökörködéseket is leírni, de csak annyira érdemes elereszteni magunkat, amennyire élőbeszédben tennénk. A vicces, gyorsan pattogó párbeszédek terepe ez, minden komoly szándék nélkül. Randi, buli időpontját ne ezen beszéljük meg, mert örökre elfelejtjük!

2. Yo: Ha a Snapchat gyors, akkor a Yo hangsebesség. Igaz, a szellemi színvonala nem üti meg egy kutyáét sem, mert még az is többféleképpen képes kifejezni az érzelmeit. A Yo felhasználói ugyanis semmi mást nem tudnak tenni, mint egy „yo" üzenetet küldeni más feliratkozottaknak. Bár egyszerűnek tűnik, inkább egyszerűen megunhatatlan. Világszerte tinik százezrei mozdulnak rá, elképesztően menő lett.

3. Instagram: Ha egyszer valami képes lesz kibólintani a Facebookot a világ vezető közösségi oldalának járó trónról, akkor ez az applikáció lesz. Alapvetően mobilra és tabletre tervezték, azon belül is arra, hogy a saját magunk készítette fotókat többnyire retró jellegű szűrőkkel áthangoljuk. Ez a hetvenes, nyolcvanas évek kopottas amatőr fotóit idéző látványvilág annyira trendi lett néhány éve, hogy a tévéreklámok is alkalmazni kezdték. Ma már közösségi, megosztási funkciói legalább annyira fontosak, innen indult a szelfimánia vagy a duckface is. Aki számít, rajta van, és garantáltan nem kell a szüleiddel azonos platformon posztolnod, mint a Facebook esetében.

4. Vine: Maximum hat másodperces videók. Ennyi a Vine, viszont lehet, hogy ez lesz a jövő tévéje. Nem is hinné az ember, mennyi érzelem, történés vagy érdekesség fér bele ebbe a rövid időbe, amely inkább az animált gifek világát idézi az oldalon, mint a hagyományos filmekét. Túl sok időnket nem rabolja egy-egy film, és éppen ezért okoz függőséget: egy rendes mozifilm egy idő után már valóságos gyötrelem. Kifejezheted magadat, itt is lehet kommentelni, megosztani és persze trollkodni is.

+1. hashtag: És a kakukktojás, hiszen ez nem önálló app, viszont az előzőek trendi használatához nem hagyhatod ki a jellegzetes # jelet. Ezzel tudsz becsatlakozni már hasonló témában megjelent posztokhoz vagy megjelölni helyet, alkalmat, csoportot bejegyzésedhez. Használata – túlzások nélkül – instant menőséget jelent, ráadásul címkéid alapján kiderül, mely témák érdekelnek a legjobban. Új követőket, barátokat is könnyebben találsz a hashtagek révén, főleg, ha angolul nyomod őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!