Tudomány

2015.03.30. 22:27

A nap képe: szivárványos gömbhalmaz

Szivárványos gömbhalmaz, a huszonötezer fényévnyire, a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképben lévő Messier 9 ragyog a Hubble-űrteleszkóp új felvételein.

MTI

A Messier 9 (M9 vagy NGC 6333) gömbhalmazt Charles Messier francia csillagász fedezte fel és 1764-ben május 8-án katalogizálta, mint csillag nélküli ködöt (nebulát) - olvasható a space.com (http://www.space.com ) űrkutatási hírportálon.

 

 

A gömbhalmazt galaxisunk legidősebb csillagai alkotják, egy olyan halmaz, amely a világegyetem ifjúkorában, egyszerre alakult ki. A csillagok legalább kétszer olyan idősek, mint a Nap, s különbözik az összetételük is. Így a Messier 9 csillagai híján vannak az olyan nehezebb elemeknek, mint az oxigén, a szén, vagy a vas, amelyek nagyobb mennyiségben csak a világegyetem későbbi szakaszán alakultak ki.

A Hubble felvételei a legnagyobb felbontásúak, amelyek valaha a gömbhalmazról készültek. A képeket 250 ezer csillag ragyog - a kék színben pompázók a forróbb, míg a vöröses színűek a hidegebb napokat jelzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!