Tudomány

2015.02.10. 08:20

Eltávozott Ralph Baer

92 éves korában elhunyt Ralph Baer, az első játékkonzol, a Magnavox Odyssey megalkotója.

Baer 1972 augusztusában dobta piacra a gépet, ami tulajdonképpen sok, a játékkonzolokkal kapcsolatban ma is érvényben lévő szabályt fektetett le: a játékok futtatását végző hardvert speciális kialakítású házba csomagolták, a képet nem saját monitor jelenítette meg, hanem tévére lehetett dugni a gépet, az irányítást pedig kontrollerekre bízta.

Ralph Baert a feltalálók híresség csarnokába is beválasztották. Fotó: Archív

Baer eredetileg Németországból költözött az USA-ba, és már a hatvanas években kidolgozta a konzolt, amit eleinte csak barna doboz néven emlegettek. Az első speciális célhardver, vagyis játékperiféria is az Odyssey-hez készült, a Shooting Gallery nevű célbalövős játékhoz fénypuska, ami eredetileg a tévéből érkező fényt regisztrálta, de néha akkor is találatot jelzett, ha egy lámpába tekert izzó felé céloztak vele (vagyis az egyik első cheatet, azaz csalást is Baer nevéhez köthetjük).

Baert többször is díjazták, beválasztották a feltaláló hírességek csarnokába is, a legjobb mérnököknek adományozott National Medal of Technology nevű díjat George W. Bush amerikai elnöktől vette át 2006-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!