Tudomány

2014.12.21. 11:50

Felmérés diákok körében az Európai Unióról

Az EU munkahelyeket teremt, segít a fiataloknak külföldi tapasztalatokat szerezni, ráadásul jóval több támogatást ad Magyarországnak, mint amit a válaszadók 70 százaléka először gondol. Többek között ez derül ki a Mi vagyunk Európa! 2 program keretében készült, nem reprezentatív kutatásból.

A kérdőíveket a programban részt vevő 30 iskola 9528 diákja és tanára töltötte ki.

A 14 és 18 év közötti fiatalok úgy vélik, hogy az Európai Unió pozitív hatással van a mindennapi életükre. A válaszadók csaknem 60 százaléka vélte úgy, hogy az EU komoly segítséget nyújt a külföldi lehetőségek megteremtésében. Emellett véleményük szerint az Unió munkahelyeket is teremt.

A felmérésből kiderült, hogy öt fiatalból három ismer valamilyen európai uniós fejlesztést a közvetlen környezetében, és pontosan meg is tudja azokat nevezni. Az esetek döntő többségében a közösség életét befolyásoló infrastrukturális fejlesztéseket: iskola-, óvoda-, bölcsődekorszerűsítést, könyvtár- vagy művelődési ház-rekonstrukciót, tornaterem-építést, kórházfelújítást említettek, továbbá más látványos fejlesztéseket, mint például csatornázást, a terek felújítását vagy kerékpárutak építését.

A megkérdezettek 32 százaléka állította, hogy az iskolában hall az Európai Unióról. 84 százalékuk a televízióból szerzi értesüléseit. A fiatalok második legfőbb információforrása az internet. 32 százalékuk az iskolából, 31 százalékuk pedig újságból, valamint a rádióból (30 százalék) tájékozódik. A családtól, barátoktól, valamint a munkahelyen 13-5-4 százalék szerzi az információit. (A kérdésre több választ is megjelölhettek a válaszadók.)

A Mi vagyunk Európa! 2 program 30 helyszínén közel 13.500 diák és 780 pedagógus vett részt az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapokon. Az Európai Bizottság magyarországi képviselete, az Európai Parlament tájékoztatási irodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében, az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló sorozat tavasszal indult, a vetélkedők jelentős része hátrányos helyzetű kistérségekben valósult meg.

A program célja az volt, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a középiskolásokkal az Európai Unió működését és az EU nyújtotta lehetőségeket. E célkitűzést igazolta a program keretében készült felmérés is. A kérdésre, hogy Magyarország mekkora nagyságrendű fejlesztési (kohéziós) támogatást kap az EU-tól a 2014-2020-as periódusban, a válaszadók döntő többsége, 46 százaléka az 5000 milliárd forintot jelölte meg, 21,4 százalék még ennél is kisebb összegre, 4000 milliárd alatti támogatásra tippelt. A tényleges összeget, azaz a mintegy 7000 milliárd forintot a válaszadók mindössze 30 százaléka tudta helyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!