Tudomány

2014.07.04. 14:45

Gothard Jenő testvére, Sándor is ténykedett a csillagvizsgálóban

Július 14-én lesz 75 éve, hogy elhunyt Gothard Sándor (1859-1939), aki testvérével, Gothard Jenő (1857-1909) csillagásszal együtt herényi birtokukon 1881-ben csillagvizsgálót és finommechanikai műhelyt rendezett be.

Merklin Tímea

Mindketten Herényben születtek és ott is haltak meg. Nekik köszönhető a Eötvös Loránd Tudományegyetem Gothard Asztrofizikai Obszervatórim és Multidiszciplináris Kutatóközpont léte, ahol ma hat csillagász dolgozik. A kutatómunka mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tudományos ismeretterjesztésre, legutóbbi népszerű nagy programjuk volt az „Ég és föld”, amelyen sok ezer iskolás gyerek vehetet részt a tankerületből.

Gothard Sándor portréja az 1880-90-es évekből

Gothard Jenőről sok szó esik, az obszervatóriumban látható kiállítás is róla szól, az ő tudományos hagyatékából nyújt keresztmetszetet. Jenő gépészmérnök volt, csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Testvére, Sándor mezőgazdász, mezőgazdasági szakíró, gépgyáros. Mindketten végeztek jogi tanulmányokat Bécsben. Jenő élete során több világraszóló felfedezést tett, melyekért kitüntetéseket, elismeréseket is kapott. Ő volt az első a hullócsillagok, üstökösök fényképen való megörökítésében. A röntgensugár felfedezésének bejelentése után néhány héttel már saját maga is készített röntgenfelvételeket.

Gothard Sándor portréja az 1880-90-es évekből

Hazánkban először ő és Konkoly-Thege Miklós használt mikrofont és szerkesztett fonográfot. Sándor 1882-ben vette át a családi birtok kezelését és csillagászati megfigyeléseket folytatott bátyja herényi csillagvizsgálójában. A Jupiter és a Merkúr bolygókról írt megfigyeléseit az MTA, angolul pedig a Royal Astronomical Society adta ki, utóbbi tagjává is választotta.

A Gothard-kastély a múlt század fordulóján

Betegsége miatt 1883-ban abbahagyta a csillagászatot és elméleti mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozott. A család herényi és iszkázi birtokát mintagazdasággá fejlesztette. Sok cikket, számos könyvet írt. 1906–10-ben országgyűlési képviselő volt. Később a fegyverműhelyében luxusfegyvereket tervezett, melyek alapján angol és belga cégekkel gyártatta le azokat.

Családi síremlék. Fotók: Egyházmegyei Könyvtár, Knebel Ferenc, Orbán Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!