Tudomány

2016.04.02. 10:46

Hogyan kerülhetjük meg a Földet egy nap alatt?

SZOMBATHELY - Arra a kérdésre, hogyan kerülhetjük meg a Földet egy nap alatt, dr. Kovács József csillagász kereste a választ. Nem csak kereste, meg is találta.

Bajdó Bettina

A Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportjának és a Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztályának közös szervezésében csillagászati előadásra várták az érdeklődőket a Savaria Egyetemi Központba. Dr. Kovács József a téli és nyári időszámítás alapjait, az égitestek mozgását ismertette a hallgatósággal. Megtanulhattuk, hogyan kell meghatározni a helyünket a Földön, az égitestek elhelyezkedését és milyen koordináta rendszert használnak a szakemberek.

Dr. Kovács József a csillagászat rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket Fotó: Cseh Gábor

A Nap nevezetes helyzeteit is taglalta az előadó, a nyári napforduló például idén június 20-ára esik majd, egészen pontos 22 óra 35 percre. Az őszpont szeptember 22-én, a télpont pedig december 21-én köszönt ránk. Kiderült, hogy a gyerekkorunkban sokat ismételt kis mondóka, mely szerint „Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a Nap nyugszik, jobbról pedig kél", évente mindössze két alkalommal igaz.

Szóba kerültek az időzónák is, a legkorábbi és a legkésőbbi között 26 óra eltérés van. Oroszországban például 11 időzónát használnak. És hogyan kerülhetjük meg a Földet egy nap alatt? Egy nagy teljesítményű repülőgép kell hozzá, és az időzónákat átlépve folyamatosan kell állítani az óránkat, a naptárunkat is. Így egy nap alatt körbeutazhatjuk a Földet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!