Tudomány

2016.07.21. 12:42

Konnektorral töltik a verdát

Nálunk, ha csökken kétforintot a benzin ára, már sor áll a kutaknál.

Budai Dávid

Ha pedig elsuhan mellettünk egy elektromos autó, simán megbámuljuk. Norvégiában azonban egy elektromos kocsi után már senki nem kapja oda a fejét, azon egyszerű oknál fogva, hogy valószínűleg ő is éppen egy elektromos járgányban ül. Vagy ha nem, hát az elkövetkező években tervezi, hogy vesz egyet. Ha esetleg mégsem így tesz, akkor kilenc év múlva marad a gyaloglás vagy a bringa. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy Norvégiában már csak kilenc évig lehet benzin- vagy dízelmotorral felszerelt, új autót vásárolni. Nálunk ugyan ez elképzelhetetlen, de ott északon már régóta tervezik, hogy betiltják a hagyományos motorral szerelt autók forgalmazását, és most úgy tűnik, sikerült is megállapodni a tilalom bevezetésének időpontjáról. Kilenc év múlva, azaz 2025-től már egyetlen kereskedés sem árulhat benzin- vagy dízelmotoros autót az országban, ezt a skandináv állam új energetikai stratégiája mondja ki.

A döntés abból a szempontból különösen érdekes, hogy Norvégia első számú bevételi forrása a kőolaj, az ország mégis az elektromos és egyéb alternatív hajtású autók felé tereli a vásárlókat. Persze afelől ne legyen kétségünk, hogy a norvég olajra továbbra is számíthatunk.

Norvégiában egyébként már az idei év első három hónapjában 24,4 százalék volt az újonnan eladott elektromos és konnektoros hibrid autók aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!