Tudomány

2015.07.06. 13:43

Melyik a LEDjobb?

A Mechanikai és Villamos Laboratórium LED-es fényforrásokat és kompakt fénycsöveket hasonlított össze, hogy kiderüljön, melyik mennyit fogyaszt, hogyan világít.

VN-információ

A szakemberek harmincféle terméket vizsgáltak meg speciális műszerekkel, a teszt eredményei szerint pedig egyértelműen a LED fényforrások energiafelhasználása a hatékonyabb. Az ilyen izzókkal a környezetünket is védjük, és a pénztárcánkban is több marad. A háztartásokban alkalmazott fényforrások részei a mindennapjainknak, ott vannak a nappaliban, a hálószobákban, de még a fürdőszobákban is. Az, hogy milyen izzó ad nekünk fényt, nem csak a jó megvilágítás, és a szemünk egészsége miatt fontos, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy. A villanyszámlát ugyanis nagyban meghatározza, hogy a lámpáink mennyit fogyasztanak. A teszt eredményei egyértelműen igazolják a LED fényforrások hatékonyabb energia felhasználását.

De megéri-e a drágább, ám korszerűbb LED fényforrást vásárolni a kompakt fénycső helyére? Egy 11 W-os kompakt fénycsövet (~1000 Ft) egy 6 W-os LED fényforrással (~3000 Ft) válthatunk ki, amely költsége körülbelül 450 napos folyamatos üzem után térül meg. Viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni a gyártók által megadott névleges élettartamot, amely a LED-es fényforrások esetében átlagosan háromszor nagyobb. Ezek alapján tehát egy darab LED-es fényforrás élettartama alatt három darab kompakt fénycsövet kellene megvenni, mindemellett 45 százalékos energia megtakarítást érhetünk el a LED-es fényforrásra való váltással. A vásárlók általában három fontos szempont szerint próbálnak választani: a megvásárolt termék jó legyen a régi izzó helyére; hasonlóan vagy némileg erősebben világítson; keveset vagy kevesebbet fogyasszon az előzőnél. A Mechanikai és Villamos Laboratórium több szempont alapján vizsgálta a fényforrásokat. A vizsgálatok egyebek mellett a teljesítményfelvételre, a fényáram mérésére és az ez alapján számolható fényhasznosításra terjedt ki. A teljesítményfelvételből a fogyasztásra, a fényáramból a kibocsájtott fény erősségére, a fényhasznosításból pedig arra következtethetünk, hogy egy watt villamos energia felhasználásával mennyi fényt lehet előállítani - a régi izzók például túl sők hőt termeltek fény helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!