Tudomány

2015.03.18. 17:36

Napfogyatkozás – Pénteken délelőtt hazánkban is jól látható lesz a jelenség

Az időnként feltűnő sarki fényt leginkább a Napból származó, Föld északi és déli sarkánál a légkörbe jutó töltött részecskék okozzák. A jelenséget Európában észak-Skandinávia lakói csodálhatják meg leggyakrabban, ősztől tavaszig.

VN-információ

Egy-egy erősebb naptevékenységet követően Földünknél mágneses viharok keletkezhetnek. Ilyenkor néhány esetben a sarki fény hazánkból is észrevehető lehet, északi irányba tekintve, zavaró fényektől távol, ahogy ezen a héten kedden éjjel - mondta el Mitre Zoltán, a Gothard Csillagászati Egyesület titkára.

Napunk egy 11 éves cikluson belül mutat aktív és kevésbé aktív időszakokat. Az idei év már az aktív időszak lecsengő részére esik.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán a Kövesligethy Radó Csillagvizsgáló speciális Hidrogén-alfa naptávcsövével készített fotókon szépen láthatóak a Nap légkörében a protuberanciák.

Többek között a „robbanó protuberanciák” során is juthat a világűrbe anyag a Napból, amely a Földet elérve sarki fényt okozhat.

„A Nap hidrogén-alfa fényben szerdán az egyetemi csillagvizsgáló távcsövével fotózva. (Fotó: Mitre Zoltán)”

KÉSZÜLŐDÉS A PÉNTEKI RÉSZLEGES NAPFOGYATKOZÁSRA

Az egyesületi titkár elmondta, szerencsés egybeesés, hogy a március 20-ai részleges napfogyatkozáskor a Nap pont egy aktívabb időszakában van. A délelőtt 9 óra 30 perckor kezdődő megfigyelés során a csillagvizsgáló speciális távcsővel látható lehet, amint a Hold fekete korongja a Nap protuberanciáit, illetve a napfoltokat eltakarja, amely különleges megfigyelési lehetőség.

A helyszínen a Gothard Csillagászati Egyesület további távcsöveket, Camera Obscura-t, napkivetítő távcsövet is felállít, speciális napszűrőkön át szabad szemmel is láthatóvá válik a jelenség. Hazánkból nézve nagyjából a Nap 2/3-ad részét elfedő fogyatkozás során már érezhetővé válik a Nap fényességének enyhe csökkenése. Észrevehető lehet a hőmérséklet csekély visszaesése, a háziállatok, madarak szokatlan viselkedése.

„Protuberanciák a Nap légkörében szerdán, az egyetemi csillagvizsgáló távcsövével fotózva. (Fotó: Mitre Zoltán)” – Itt az előző teljes napképes fotón látható jelenségekre nagyítottam rá. 
A Nap két oldalán lévő protuberanciák láthatók egy fotón.

Naplégkör méretének vizsgálata, valamint meteorológiai mérések is lesznek a Savaria Egyetemi Központ környékén, amely utóbbinál egyetemi hallgatók, illetve a Nagy Lajos Gimnázium diákjai fognak segíteni.

Mitre Zoltán egyesületi titkár elmondta, hogy 2026-ig jelentősebb napfogyatkozás nem lesz hazánkból nézve és kiemelte, hogy szabad szemmel vagy távcsővel a Napba nézni speciális napszűrő nélkül szigorúan tilos, mivel tartós szemkárosodást és örökös vakságot okozhat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!