Tudomány

2015.03.12. 19:30

Nem létezik vasi dinó - Háromujjú őslovak azért legelésztek errefelé is

Körkép - Nincs esély arra, hogy Vas megyében dinoszaurusz csontváz bukkanjon elő. Megmondjuk viszont azt, hogy mit kell tennie, ha mégis előbukkanna valami.

Szendi Péter

Az 1993-ben megjelent Jurassic Park elhozta a dinók második felemelkedését, ami 230 millió évvel ezelőtt egyszer már megtörtént. A dinoszauruszok akkor 165 millió évig uralták a Földet, az újkorban pedig még csak huszonkét éve tart uralmuk, de hogy tart, az egészen biztos. Denver a dinó jó baráttól kezdve, plüssfigurák és a teljességgel használhatatlan gumi dinoszauruszok árasztották el a földet, sőt még a Kinder tojásokba is beköltöztek. (Igaz, a hüllőktől ez várható is volt.)

Vig Károly

Minden állatfaj kipusztulása szomorú, de azért az megnyugtató érzés, hogy nem kell T- rexek-et kerülgetni munkába menet, és nem kell tartani attól sem, hogy ránk lép egy 120 tonnás Amphicoelias, bár így attól az élménytől is meg vagyunk fosztva, hogy egy Sauroposeidon dugja be fejét a konyhaablakon, miközben hatodik emeleti lakásunkban épp a kávénkat szürcsölgetjük.

Ugyan soha nem próbáltuk, ki merjük jelenteni, hogy a dinókkal nehezen tudnánk kijönni. Ha pedig ön valaha is arra gondolt, hogy lázas ásatásokba kezd saját kertjében, hogy szerezzen magának egy Velociraptor fogat, akkor több rossz hírünk is van. Először is Vas megyében nem éltek dinók, mivel itt akkoriban tenger volt – tudtuk meg a Savaria Múzeum igazgatóhelyettesétől dr. Vig Károly entomológustól.

Ahelyett, hogy ásni kezdtünk volna, azt képzeltük el: milyen lenne, ha a dinók összekapnának Sárváron azon, hogy melyikük fürödjön a termálban. Illusztráció: Kelemen Attila

Ha pedig beérné egy vízi őslény koponyájával is, akkor se javasoljuk, hogy emiatt ássa ki a hóvirágokat, mivel a megyében jellemzően savas a talaj, ezért valószínűleg ebből a korból már nem maradt lelet. Ha viszont nem ennyire finnyás és beéri egy mamuttal is, akkor már jobbak az esélyei. Az egykori Gyöngyösapáti (ma Gencsapáti) központjában találtak már masztodon (őselefánt) állkapcsot és lábszárcsontdarabokat is, és a Rába folyó magas partjából is bukkantak már elő jelentős fosszíliák. A Vas megyei Bérbaltavár pedig az egyik legfontosabb hazai ősgerinces lelőhely, amelyet csaknem 150 éve ismernek a paleontológusok. Itt már: 7,5-8 millió éves kardfogú tigrisek, hiénák, kapafogú elefántok, orrszarvúak, háromujjú őslovak is előkerültek. Ha dinó fogra nincs is, kardfogra még van esély, azonban bármit is találnánk, még ha a saját kertünkből is kerül elő a lelet, az az állam tulajdona.

Vig Károly elmondta, arra vonatkozóan nem lehet iránymutatást adni, hogy milyen mélyre kell ásnunk ahhoz, hogy valamit találjunk, mivel ez mindig a pillanatnyi talajviszonyoktól függ. A régészek felbukkanását egy építkezésen pedig törvény szabályozza, amely előírja, hogy megelőző, szakfelügyelő, vagy feltáró jellegű ásatásokat kell-e folytatni. Mi ahelyett, hogy ásni kezdtünk volna, grafikánkon azt képzeltük el: milyen lenne, ha a dinók összekapnának Sárváron azon, hogy ki fürödjön a termálban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!