Tudomány

2015.05.13. 12:32

Olcsó okosmobilt dob piacra a Microsoft

A Microsoft legújabb Lumia 430-as készüléke nettó húszezer forint körüli összegbe kerül, cserébe azonban tudásban is elmarad riválisaitól.

Ez nem is meglepő. Bemutatta eddigi legolcsóbb Lumia telefonját a Microsoft: a Lumia 430 Dual Sim készüléket. A két előfizetést is kezelni képes, kártyafüggetlen változat az amerikai piacon mindössze nettó 70 dollárba, azaz alig húszezer forintba kerül. A készülék ezzel egyből le is váltja az alig három hónapja bemutatott 435-öst, ami eddig a cég legolcsóbb készüléke volt.

A Microsoft nem titkoltan az ázsiai piacot akarja meghódítani a filléres mobillal, nem véletlen, hogy a készülék két SIM-kártyát tud fogadni.. Ezen kívül azonban azt nyújtja, amire egy ilyen árú készüléktől számíthatunk: a telefonon csupán egy 2 megapixeles hátsó, illetve egy 0,3 megapixeles első VGA kamera kapott helyet, 8 GB beépített tárhellyel rendelkezik (ez persze microSD-kártyával bővíthető), akkumulátora pedig mindössze 1500 milliamper-óra kapacitású, ami legfeljebb egynapos üzemhez elegendő. Egy 1,2 gigahertzes, kétmagos Snapdragon processzor és 1 gigabájt memória hajtja a legolcsóbb Lumiát. A 430-as Windows 8.1 operációs rendszert futtat, ám a gyártó ígérete szerint ezt még az idén a Windows 10 mobilváltozatára lehet átállni majd vele.

A Microsoft már jó ideje rukkol elő folyamatosan az olcsóbbnál olcsóbb Lumia készülékekkel, hogy még szélesebb közönség számára tegye elérhetővé a windowsos telefonokat a vásárlók számára. Korábban, a Windows Phone 8 megjelenésekor az volt a gond, hogy a rendszer futtatása túlságosan erős, így drága okostelefont igényelt, olcsó modelleket nem lehetett venni belőle.

Mostanra a rend-szerigényt jelentősen csökkentették a Microsoft fejlesztői, az utóbbi időben azonban szinte kizárólag olcsó mobilokat mutat be a cég, érdekes, vonzó csúcsmodellekkel nem rukkol elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!