Tudomány

2015.01.14. 19:38

SSL titkosítással a magasabb Google-rankért, és a biztonságért (x)

Az internet örök dilemmája a biztonság és a felhasználóbarát környezet kialakításának az egyensúlya. Ez a két feltétel sokszor nagyon nehezen összeegyeztethető, és a legtöbbször a kényelem győz.

A Google ezért megpróbál azoknak a kedvében járni, akik nagyobb figyelmet szentelnek a biztonságra, ezzel is motiválva a biztonsági intézkedések elterjedését.

A Google több hónapja jelentette be, hogy azok az oldalak, amelyek használják az SSL titkosítást, - ezzel védve a látogatókat -, előnyben részesülnek majd a találati listán. Az elmúlt időszak statisztikáit figyelve kijelenthetjük, hogy az SSL-t alkalmazó oldalak a fontosabb kulcsszavakra valóban előrébb sorolódtak. Ezzel a saját területén monopolhelyzetben lévő Google egy újabb öles lépést tett afelé, hogy az internetet mindenki számára biztonságosabbá varázsolja.

Mi fán terem az SSL?

Az SSL (Secure Socket Layer) egy olyan protokoll, amely a biztonságos böngészést teszi lehetővé azzal, hogy a honlap látogatója, és a szerver között védetté teszi a kommunikációt. A dima.hu szakemberei is az SSL kapcsolatot ajánlják, mert ilyenkor a felhasználónevek és a jelszavak is titkosításra kerülnek, azaz hiába szerzi meg bárki, nem tudja őket visszafejteni. Egy hagyományos honlapnál ezeket az adatokat egyszerű szöveges fájlban tárolja a rendszer, amelyhez ha valaki hozzáfér, azonnal vissza is tud élni vele.

Manapság, amikor nap mint nap visszaélésekről hallunk, különösen megnyugtató az, ha egy oldal SSL titkosítás mellett üzemel. Ilyenkor megnyugodhatunk, mert biztosan kellő védelemmel vannak ellátva az adataink. A szolgáltató is jól jár, hiszen akkor is nyugodtan aludhat, ha olyan oldalt üzemeltet, amely több tízezer regisztrált tag összes adatát őrzi a saját rendszerében.

Egyre népszerűbb az SSL kapcsolaton keresztüli kommunikáció

Szerencsére nem csak a Google bejelentésének köszönhetően nő az SSL titkosítással üzemelő oldalak, szerverek és tárhelyek száma a Dima szerint. Igazából mindenkinek elemi érdeke, hogy a látogató maximálisan megbízzon abban az oldalban, amelyet épp látogat. A Facebooktól kezdve, a bankokon keresztül egészen a webáruházakig szinte mindenki titkosítja már az adatokat. Az SSL kapcsolaton keresztüli kommunikáció egyik legalapvetőbb jele a „https://”, azaz a megszokott „http://” után szereplő aprócska s-betű.

Az óvatosság kiváltképp a pénzügyi adatokat kezelő, és tranzakciókat lebonyolító oldalakon kívánatos és elvárt. Ugyanakkor szinte mindenkinek ajánlható ez a fajta védelem, a látogatók biztosan örömmel töltenek el időt olyan oldalakon, ahol tudják, hogy bizalmas adataikat a legnagyobb biztonság övezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!