Tudomány

2013.06.17. 14:37

Szűts Tamás Bolyai és Magyary ösztöndíjas lett

Szombathely - Dr. Szűts Tamás, a NYME SEK Természettudományi Kar Biológia Intézet Arachnológiai Tudományos Műhelyének oktatója egyszerre két rangos tudományos ösztöndíjat is elnyert.

Némethy Mária

Az egyik rangos ösztöndíj a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíja. A támogatott kutatás címe Galapagosz Afrikában: Közép- és Nyugat-Afrika, valamint a guineai szigetcsoport (Bioko, Sao Tome és Principe) ugrópókfaunáinak kapcsolata.

Szűts Tamás Bolyai és Magyary ösztöndíjas lett

A 2013 áprilisában szervezett expedíció anyagát dolgozza fel a kutatási program, összehasonlítva az apró óceáni szigetek faunáját a kontinentálissal. Az érdekes életföldrajzi helyzetből adódóan, a 1530 millió éves szigetek faunája nagyszámú endemizmussal (csak ott élő fajokkal), azok óriás vagy törpe testméretével hívta fel magára a kutatók figyelmét. A másik ösztöndíjat pályázat biztosítja Szűts Tamás részére. Az ennek során megvalósuló kutatás címe: ugrópókok evolúciója, különös tekintettel a párzószervek evolúciójára.

Mindkét kutatási program nagymértékben hozzájárul a fajok változását irányító és szabályozó természeti folyamatok megértéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!