Tudomány

2016.01.20. 16:11

Végigjátszottuk: Star Wars Battlefront

Éppen tíz éve jelent meg, és epikus magasságokba tört a Star Wars univerzumba tartozó Battlefront II számítógépes játék. Lássuk, hogy a folytatás, a frissen kiadott és simán Battlefront névre keresztelt játék felér-e a nagysikerű előddel.

Rompos Gergő

Miután a Disney átadta a Star Wars játékok készítési licenszét az EA-nek, szerintem mindenki megijedt, hiszen ne kerteljünk, mindenki tudja, hogy sajnos az EA az egyik legpénzéhesebb játékcég. Ez jelen estben sincs máshogy sajnos, hiszen ahhoz, hogy a teljes játékot élvezni tudjuk, szintén meg kell vásárolnunk a DLC-ket. Az EA mentségére szóljon, hogy az első DLC-t a Battle of Jakku-t mindenki letöltheti ingyen, és valószínűleg eljutott a cégbe is ez a felháborodás, hiszen nem rég bejelentették, hogy több ingyenes kiegészítő is lesz a játékhoz. Bravó EA, szép mentés.

Nos, hát vágjunk is bele a dologba:

Az EA a Dice-t bízta meg azzal, hogy készítsék el a játékot, ami, ha belegondolunk, nem is volt rossz döntés, hiszen a Battlefield sorozattal már bizonyított a stúdió. Az emberek többsége arra számíthatott (köztük én is), hogy egy Battlefieldet kapunk majd Star Wars köntösbe bújtatva. Szerencsére ez nem így lett. A legnagyobb és legszembetűnőbb változás szerintem a fegyverekben figyelhetők meg, hiszen nincs visszarúgás és a lézer nyalábok fizikája is más, mint egy puskagolyónak. Az újratöltést egy az egyben átdolgozták a játékban, amit leginkább a Gears of War-ban használt megoldáshoz tudnék hasonlítani.

Látvány, hangzás:

A látványra egyáltalán nincs panasz, sőt! A legszebb és e mellett a legoptimalizáltabb játék amihez valaha szerencsém volt. Pc-n játszottam a játékkal és egyszerűn gyönyörű, nem tudok mást mondani rá. Az Endor bolygó egyik pályáján van egy rész, ahol egy kis tó van a map szélén. Ott legszívesebben az ember csak megállna és csodálná, hogy lehet ennyire valósághű tájat létrehozni, de akkor hirtelen lézerfegyverek emberek, természet, és járművek hangja töri meg ezt az idillt, nem mellesleg az is, hogyha leállunk nézelődni, pár percen belül valamelyik játékostársunk az ellenfél csapatából likvidál minket. A játék hangjai egyszerűen zseniálisak. A Star Wars hangulatát remekül adja vissza a játék.

Játékmódok:

Rendelkezésünkre áll több játékmód mind az egyjátékos, co-op, illetve többjátékos is. Az egyjátékos módokhoz halkan jegyezném meg, hogy azok sajnos ugyan azok, mint a co-op csak egyedül. Ebből sajnos látszódik az is, hogy a fejlesztők egy az egyben kihagyták a kampányt az egész játéból, pedig hatalmas potenciál volt a dologban. A co-op illetve egyjátékos módoknál találjuk a training módot, ami egy mini küldetésekkel tarkított tutorial amibe megtanulhatjuk használni a játékban lévő járműveket és az erőt.

A Battles kategóriában nagy csatákban próbálhatjuk ki magunkat akár katonaként akár egy hősként. Itt jegyezném meg, hogy jelenleg mindkét oldalon 3-3 hős játszható ami a DLC-kel bővülni fog. Jó oldalon Leia Organa, Han Solo, és Luke Skywalker, a Sötét Oldalon Boba Fett, Darth Vader és Emperor Palpatin.

AZ utolsó játékmód a mission kategóriában a Survival ami arról szól, hogy körönként jönnek az ellenségek és túl kell élnünk ezeket a hullámokat, úgy hogy közbe apróbb feladatokat kell végrehajtanunk.

A multiplayer módok között található: Supremacy, Walker Assault, Fighter Squadron, Blast, Cargo, Drop Zone, Droid Run, Hero Hunt, Heroes vs Villains.

Talán a két legérdekesebb játékmód ahol 20-20 fős csapatok küzdenek meg egymással a Supermacy és a Walker Assault. A Supermacy-ben különböző pontokat kell elfoglalnunk az ellenfél csapata előtt, illetve ezeket meg is kell tartanunk. A Walker Assult játékmód azoknak ismerős lehet már akik kipróbálták a betát . Ennek az a lényege, hogy lázadóként különböző kontrollpanelek elfoglalása és megtartása után el tudjuk pusztítani a lépegetőket, birodalmi rohamosztagosként pedig a feladatunk az, hogy ne engedjük a lázadóknak elfoglalni ezeket a pontokat.

A harmadik érdekes játékmód ami sokak szerint csak tölteléknek került bele a Fight Squadron melyben az X-wingek és az A-wingek csapnak össze a kétféle TIE- vadászgépek ellen. Feladatunk itt, hogy az ellenfél csapatszállítóját leszedve, illetve ellenséges gépeket levadászva előbb elérjünk 200 killt, mint a másik csapat. A földhöz közel eldugva a szerencsések felvehetik a hős korongokat, melynek segítségével jó oldalon vezethetjük a méltán kultikussá vált Millenium Falcont, a sötét oldalon pedig a Slave-1-t, ami Boba Fett gépe. Arra készüljünk fel, hogyha megszerezzük ezeket a gépeket, akkor az ellenfél csapatának nagy része ránk fog vadászni szóval tapasztaltabb pilótáknak ajánlanám ezeket a gépeket. A kezdőknek pedig nem kell aggódniuk, hiszen a fejlesztők  beletették ebbe a módba, hogy ne csak játékosok repkedjenek az égen, hanem botok is amiket bárki  könnyedén képes lehet likvidálni.

A Blast egy sima TDM, míg a Cargot egy CTF-hez tudnám hasonlítani. A Drop Zone-ba különböző kapszulákat kell elfoglalnunk az ellenfél csapata előtt, és meg is kell tartanunk azokat. A Droid Run szintén egy ehhez hasonló mód attól eltekintve,hogy itt 3 droidot kell megtartanunk  a játék végéig és akinek a játék végére több droidja lesz az nyer. Az utóbbi három módban sem járműveket sem pedig hősöket nem irányíthatunk, míg a Supermacy és a Walker Assault módokban igen.

Az utolsó két játék merőben más, mint az előzőek ott ugyanis a hősökre van kihegyezve a dolog. A Hero Hunt játékmódban az a feladatunk, hogy lekaszaboljuk azt a játékost aki az adott körben a hős. Ha mi vittük be neki a kritikus lövést, akkor a következő körben mi leszünk egy hőssel vagy antihőssel. A játékot az nyeri, aki többet ölt hősként, mint a többiek. Végső de nem utolsó sorban következik a Heroes vs. Villains játékmód ami szerintem már a nevéből kikövetkeztethető, hogy miről szól, talán még annyit megemlítenék ide, hogy pár játékos sima katona marad a játék adott körében, de mindenkire sor kerül majd hősként.

Bónuszrendszer:

Az előd játékhoz és a Battlefieldekhez képest elég Arcadosra vette a figurát a DICE. A rendszer lényege az, hogy  a pályán random helyeken ad a játék kis korongokat amiket felvétel után aktiválhatunk. Így jutunk vadászgépekhez, lépegetőkhöz illetve hősökhöz is. Ezeken felül vannak még egyéb egyéb bónuszok is, mint például: gránátok, gépágyúk, pajzsok, droidok és az orbital strike amit leginkább egy air strike-ra tudnék hasonlítani.

Fejlődési rendszer:

Manapság nem készülhet játék fejlődési rendszer nélkül és ez alól a Battlefront se kivétel. Ahogy fejlődünk, egyre több fegyver és kártya nyílik meg előttünk. A kártyákon különböző tárgyak vannak, amelyeket használni szeretnénk, azokat belepakoljuk a csomagunkba. De csak óvatosan csináljuk mindezt, hiszen ha van nálunk 2 gránát, akkor nincs nálunk röptáska és fordítva. Számomra elég nagy csalódás az, hogy a fegyvereket se modolni se fejleszteni nem lehet, pozitívum viszont hogy a kártyákat igen.

Konklúzió:

A játék gyönyörű és hangulatos, ezt mi sem bizonyítaná más, minthogy egy jó barátom, aki sosem szerette a Star Wars-os dolgokat miután kipróbálta, rohant a boltba megvenni. A játék átlátható, egyszerű, arcados stílusa miatt mindenki számára élvezhető lehet.

A járművek és a karakterek jól irányíthatóak, semmi nincs túl bonyolítva benne, úgy tűnik a DICE-nak bejött a kevesebb néha több dolog.

VISZONT! A játék olykor-olykor üresnek, lelketlennek és tartalomhiányosnak tűnhet azon személyek számára, akik nem Star Wars rajongók. Velük is teljes mértékben együtt tudok érteni, mivel a 4 bolygó, amellyel alapból operál a játék, tényleg nem sok, és a 3-3 hőst is igen kevésnek találom benne. Az elődhöz képest a Klónháborúk témája sincsen feldolgozva, igaz ami igaz jelenleg nem az a korszak van divatban jelenleg Star Wars fronton.  Sajnálatos módon itt is a profit a lényeg és ezért ha teljes élményt szeretnénk a játékban mindenképpen szükséges megvásárolnunk hozzá a Season Passt.

A játékot azoknak a Gamereknek ajánlom akik kezdő multisok, mert itt az arcados lövöldés világban hamar lehet sikerélményük, illetve minden olyan embernek, wookienak, evoknak és egyébnek akik imádják a Star Wars univerzumát.

Az erő legyen veletek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!