Uraiújfalu

2015.09.28. 15:17

Nyakába nőtt a lánc, már nem lehetett megmenteni

Uraiújfalu – Birkát, kutyákat és tyúkokat tartott rossz körülmények között egy férfi – az Állatvédők Vasi Egyesületét egy újabb állatkínzásgyanús esethez hívták nemrég.

Vadas Krisztina

Egy Vas megyei lakos kereste meg szeptember közepén az Állatvédők Vasi Egyesületét. A telefonban azt a tájékoztatást adta az egyesület munkatársának, hogy egy uraiújfalui lakos rossz körülmények között tartja kutyáit, tyúkjait. A férfi külföldön dolgozik, így alig van ideje foglalkozni az állatokkal: a bejelentő állítása szerint az ellátásukat is épphogy biztosítja.

Az állatvédők nem találták otthon a gazdát, de hagytak neki üzenetet, hogy rendezze és gondozza az állatait. Néhány nappal később a férfi vissza is hívta az állatvédőket, mondván, nyugodtan ellenőrizzék, mert nála minden rendben van. Az önkéntesek akkor egy kutyát találtak rossz állapotban: a nyakába bele volt nőve a láncból készült nyakörv. Az állatvédők a falu jegyzőjéhez fordultak segítségért, majd a rendőrségen tettek bejelentést. A rendőrség munkatársa felszólította a körzeti állatorvost, hogy műtse meg a kutyát. Úgy tudjuk, az orvos megígérte, hogy még aznap ellátja az állatot.

Az újbóli látogatásnál az állatvédőknek a kutya gazdája elmondta, az orvos elaltatta az állatot.

Ennek a kutyának a nyakába nőtt bele a lánc. A műtét túl drága lett volna, inkább elaltatták   Fotó: Állatvédők Vasi Egyesülete

A bejelentő szerint kutyákat, birkákat és tyúkokat is tart az az uraiújfalui gazda, aki egyébként külföldön dolgozik, így alig tartózkodik otthon. Az elmondások alapján az állatokat épphogy ellátta és nem is foglalkozott igazán velük. A telefonáló azt is jelezte az állatvédők munkatársának, hogy a kutyák rövid láncon vannak tartva, és a nyáron több birka is elpusztult. Állítólag már évek óta fennáll ez az állapot a háznál, de eddig senki sem gondolta úgy, hogy intézkedni kellene az ügyben. A bejelentésre az állatvédők elmentek a helyszínre, de az állattartót nem találták otthon. Akkor írásban felszólították, hogy rendezze az állatokat, valamint az uraiújfalui jegyzőnek is jelezték a problémát.

Az Állatvédők Vasi Egyesülete szeptember 25-én újra kiment a vas megyei településre, akkor már a gazda hívására, aki azt mondta a telefonba, minden rendben van az állatokkal, nyugodtan mehetnek ellenőrizni. A helyszínre érve viszont korántsem kielégítő állapotokkal találkoztak az állatvédők: az egyik kutyus nyakába be volt nőve a láncból készült nyakörv. Mint az állatvédők megtudták: az állatot pár nappal előtte látta állatorvos, aki ugyan befújta fertőtlenítő spray-vel a sebet, de nem műtötte ki a láncot. Az állatvédők telefonhívására a kezelőorvos azt mondta, ő kiszedte a láncot a kutya nyakából, majd mikor jelezték, hogy látják, hogy nem így van, egyszerűen azt mondta: nem ér rá, le kell tennie.

Ezek után a gazda le akarta szedni a kutyáról a nyakörvet, de az állatvédők közölték vele, hogy ezt csak műtéti úton szabad eltávolítani, vagy még nagyobb kárt tesz az állatban. Így is nagy fájdalmai voltak, és az állatvédők elmondása alapján a seb el is fertőződött. Mint kiderült, az állat még kölyökkorában kapta a nyakörvet, azóta pedig a növekedése folytán a lánc belenőtt a bőrébe. Az állatvédők szerint ez már kimeríti az állatkínzás fogalmát, ezért elmentek a répcelaki rendőrségre bejelentést tenni. Az intézkedő rendőr készségesen állt a rendelkezésükre: felhívta és felszólította a körzetileg illetékes állatorvost, hogy kezelje a kutyát. Ő a rendőrnek megígérte, hogy még aznap elvégzi a műtétet. Az állatvédők már akkor felajánlották segítségüket, hogy ők elviszik, és megműttetik az ebet.

Szeptember 27-én visszamentek az Állatvédők Vasi Egyesületének önkéntesei Uraiújfaluba, immár az Állatvédőrséggel kiegészülve, hogy újra felajánlják, hogy elhozzák, és megműttetik a kutyát. Nagy nehézségek árán, de sikerült beszélniük a gazdával, aki közölte: az állatorvos már elaltatta a kutyát, mert a műtét nagyon drága lett volna. Az egy éves eb egyébként teljesen egészséges volt, csak a nyakát kellett volna megműteni. Az állattartó azt mondta, azért nem fogadta el az Állatvédők Vasi Egyesületének segítségét, mert túl büszke ahhoz, hogy segítséget fogadjon el másoktól.

Megkerestük Dr. Husz Norinát, Uraiújfalu jegyzőjét, ám ő nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az érintett állattartót a cikk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!