Uraiújfalu

2015.04.22. 15:29

Milliós károkat okozó betörőbanda tartja rettegésben a vasi falut

Uraiújfalu - Több millió forintos kárt okozott egy betörőbanda Uraiújfaluban még a hétvégén. Több ház udvarára is betörtek, nagy értékű szerszámokat, lószerszámokat, gépkocsit loptak el az éj leple alatt. Még betonkerítést is bontottak csákánnyal, hogy távozni tudjanak, de senki nem vett észre semmit, csak reggel. A falu retteg és a tetteseket keresi.

Merklin Tímea

Van, aki szerint a célpont a mezőgazdasági tevékenységgel, fuvarozással foglalkozó Tóth Norbert szerszámkészlete volt, legalábbis a feltételezés szerint először azon a kapun mentek be, ami a lakóháza melletti, omladozó régi ház udvarára vezet.

– Olajat, szerszámokat, hasítógépet, motorfűrészeket vittek el, a rongálással együtt körülbelül 1 millió forint a kár – meséli a fiatalember szomorúan, hozzátéve, hogy mennyire nyomasztóan rossz érzés maradt a betörők után, hiszen pár méterre aludt az eseményektől a családjával, feleségével és két pici gyerekével, csak egy fal választotta el őket.

– A gyerekek nem fogták fel mi történt, de minket nagyon megviselt, brutális módon károsítottak meg minket – mondja, és hátravezet az udvarra, megmutatja a jó nagy darabon szétdöntött betonkerítést. Valóban döbbenetes, hogy ezt a bontást nem hallotta senki. A betonkockákat csákányokkal verték szét, az egyik szerszám szét is esett az ütésektől, két darabban itt hagyták. A kerítést azért bontották meg, mert itt mentek át a szomszédból lopott autóval.

A szétcsákányozott, megbontott kerítés Tóth Norberték udvarán, ahonnan szerszámokat, olajokat vittek el. Fotó: Merklin Tímea

Megyünk a szomszédba, az ott lakó hölgy nem vállalja a nevét, arcát. Mint mondja, csak annyiban érintett, hogy mögöttük mentek el, de tőlük nem vittek el semmit. A virágágyásaikban lábnyomokat találtak, más kár nincs, hacsak az itt maradt félelem nem az. Az asszony az élettársával és a fiával lakik itt, ő is arról beszél, hogy csak másfél méterre volt a történésektől. Ahogy fogalmaz: „borzasztó belegondolni ebbe a gátlástalanságba", vasárnap óta folyamatosan fél.

Egy házzal odébb Keszei István lakik a családjával, akinek a garázsából elloptak az autót, egy Fiat Puntót. Az ő kerítésükön is át kellett jutni, hogy a hátsó irányban mozogni tudjanak, érdekes módon a veteményest gondosan kikerülték, a füvön gurultak.

– A garázs nyitva volt, benne az autó, annak ülésén a kocsikulcs, a forgalmi, a törzskönyv. Harminc éve itt lakunk, sosem történt semmi, nem törtek be, nem loptak el tőlünk semmit. A tízéves autón vadonatúj gumik voltak, 900 ezer–1 millió forint értékű – meséli a családfő. – Nagyon hiányzik az autó, mert Szombathelyre járok dolgozni, öten álltunk össze, mindennap más kocsival megyünk. Most a fiam adja kölcsön az ő autóját, ha meg neki is kell, kifizetem a benzint a többieknek.

Keszei István a garázs előtt, ahonnan a személyautót kilopták. Fotó: Merklin Tímea

Keszei Istvánéknál kutya is van, hallották, hogy ugat éjjel, de aztán elhallgatott. Találgatnak: talán lefújták gázsprével, mert a német juhász másnap kába volt, hosszan feküdt a napon.

– Éjszakás voltam egész héten, jól elaludtam szombaton éjjel. A rendőrök azt mondják, jó, hogy nem mentem ki az ugatásra, mert vasvillával voltak felszerelkezve a betörők, lehet, hogy le is szúrtak volna. Szerencsére a gyerekeimnek sem lett baja, pedig a fiam hajnalban jött haza Répcelakról, ahol bulizott, a lányom pedig hajnalban ment dolgozni. Azért kellett a gazembereknek a mi autónk, mert Tóth Norbert ponyvás autóját nem tudták beindítani, le volt merülve az akkumulátora. Viszont a rengeteg holmit, amit zsákmányoltak, valamivel el kellett szállítani, ezért szereztek egyet egy másik háztól, tőlünk.

Bekopogtatunk a következő házba is a harmadik kárvallotthoz. Varga Szilárd a sitkei munkahelyéről hajt haza, hogy beszélgetni tudjunk. Négy lovat tart, a lószerszámait lopták el, összesen 1,3-1,5 millió forint értékben. Kettes fogathajtó versenyekre jár, tavaly megnyerte Nagygeresden a megyei bajnokságot. Most hétvégén megint versenyre ment volna, de nem tud indulni szerszámok nélkül, még befogni sem tud, kézzel hessegeti ki az istállóból a lovakat.

– Az egész életemet tönkretették – mondja. – Tizenöt év munkája. Nem tudunk aludni, rettenetes belegondolni, hogy csákányokkal, villákkal felfegyverkezve várják a lakókat a betörők a saját udvarukon.

Varga Szilárd a lovaival. Tőle a lószerszámokat lopták el a betörők. Fotó: Merklin Tímea

Szilárd egyedül lakik, az övé mellett van a szülei háza, a kettő között az istálló, ahol a lovakat tartja. Megmutatja a garázst, amelyben a hintó áll. Az épület ajtajáról lefeszítették a lakatot, elvitték a nyerget, három pár szerszámot, csak egy sallangdísz maradt. Az istállóból is leakasztották a szerszámot a falról.

– Borzasztó, mennyi kárt csinált ez a banda – mondja Varga Jenő, az édesapa, aki mélyen együtt érez a fiával a bajban, a magáénak is tekinti a fogathajtás ügyét, ő is sokat dolgozik a lovakkal, el szokta kísérni a fiát a versenyekre.  – Szilárd három éves korában már lovon ült, mióta eszét tudja, lovakkal foglalkozik, 13-14 éves volt, amikor az első lovat kapta – meséli, szomorúan támaszkodik a falhoz.

A garázsban áll a hintó, a felszerelésből csak egy díszes sallang maradt, ez van Varga Szilárd kezében. Fotó: Merklin Tímea

– Arra gyanakszunk, hogy ismerős lehetett a betörők között, mert tudta, mi hol van, innen vitték el a csákányokat, vasvillákat, és a koromsötétben is jól tájékozódtak – fűzi hozzá az édesanya. Megerősíti ezt Szilárd is.

– Kint van az új fűnyíró, a kompresszor, az állványos fúró az udvaron, más műszaki cikkek mellett, azok nem kellettek. Miért kellett a szomszéd kocsija? Gyalog jöttek? Falubeliek? Környékbeliek? Vagy túl messze hagyták az autót? Célirányosan a jó lószerszámokat vitték el, a régi rosszakat nem. Vagyis valaki olyan volt, aki ért hozzá, és helyismerete is van. Az egyik csipkés veretes,  a másik nikkelcsatokkal készített könnyű magyar versenyszerszám volt, a harmadik a mindennapi gyakorlásra szolgáló szerszám volt. Speciálisan, egyedi méretre készített darabok, ezer közül is felismerném őket, bárhol az országban. A fotókat feltettem a közösségi oldalra, hátha valaki felismeri őket, amikor eladásra kínálják. Felajánlok 200 ezer forintot a nyomravezetőnek, aki segít megtalálni a szerszámokat, mert egyhamar nem tudom pótolni őket. Gyakorolni sem tudok, versenyezni sem tudok. Oda az életem.

Varga Szilárd: innen vitték el a vasvillákat és a csákányokat is, a szomszéd udvarában voltak. Fotó: Merklin Tímea

Hétfőn az érintettek rendőrségi feljelentést tettek és egy felhívást is közreadtak: keresik a tetteseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!