Uraiújfalu

2015.11.29. 17:55

Petőfi emlékezete - Helytörténeti gyűjteményt akar létrehozni Uraiújfalu

Uraiújfalu - Számos jeles ember szülőhelye Uraiújfalu. Ezért is akar az önkormányzat helytörténeti gyűjteményt létrehozni.

Némethy Mária

1821-ben itt látta meg a napvilágot Szelestey László költő, ügyvéd, tanfelügyelő, királyi tanácsos, országgyűlési képviselő, akinek a szülőháza ma is áll a faluban, s ezzel nagy tervei vannak a község önkormányzatának.

- Ma osztrák tulajdonban van az épület, de szeretnénk visszavásárolni, mert ha pályázati lehetőség adódik, akkor helytörténeti gyűjteményt hoznánk létre benne - magyarázza Vargyai Vilmos polgármester, aki kitűnő ismerője faluja történetének. Mesél is egy csokorra valót. Az egyiket a Ragyogó-hídnál, amelynek fele Ostffyasszonyfához, fele Uraiújfaluhoz tartozik.

- A hídon lévő emléktábla arról tanúskodik, hogy itt járt, mulatott a fiatal Petőfi Sándor a barátaival, rokonával Orlay Petrich Somával, de átruccantak Uraiújfaluba is Szelestey Lászlóhoz, meglátogatták Döbrentei Gábor költő édesapját, Lajost is, aki akkor nálunk volt evangélikus lelkész.

1839 májusától szeptemberig Ostffyasszonyfán élő rokonainál, Salkovics Péter mérnöknél lakott a 16 éves Petőfi (akkor még Petrovics) Sándor. A mérnök és Petőfi apja, Petrovics István közeli rokonok voltak. Salkovics Mihály, a mérnök öccse egy vállalkozásához Petrovics Istvánt kérte fel kezesnek, de mivel a hitelt nem tudta visszafizetni, Petőfi szüleinek minden vagyona el-úszott. Mihály ekkor beajánlotta mérnök bátyjához Sándort, aki ígéretet tett: vállalja a költő további taníttatását. Úgy tervezte, hogy két saját gyermekével együtt taníttatja, de talán az ifjúnak a szomszédos Csöngén élő Csáfordi Tóth Róza iránti, köztudomásúvá lett vonzalma miatt erre nem kerülhetett sor.

Több verset írt Petőfi azon a nyáron itt, amelyek a későbbi nagy költő szinte első próbálkozásai voltak. Ősszel azonban tovább kellett mennie Sopronba, ahol a tervezett tanulás helyett katonának állt be.

- Nálunk a faluban őriztek egy Petőfi-széket, de az sajnos mára már elkallódott. Az 1878-ban ugyancsak Uraiújfaluban született Figedy Fichtner Sándor, aki katonai zeneművek szerzőjeként vált ismertté - családja őrizte a széket nagyon sokáig. Pedig milyen jó helye lenne a helytörténeti gyűjteményben - mondja Vargyai Vilmos.

Azt is tőle hallom: a szombathelyi Arrabo Szabadidő-sport Egyesület, amely hosszú évek óta a Rába-úszásokat szervezi innen a Ragyogó-hídtól, most pályázat segítségével azt tervezi, hogy a hídnál egy „afféle faluvégi kurta kocsmát", egy kenus kikötőhelyet létesítene, így is őrizendő Petőfi és barátai emlékét.

A helytörténeti gyűjteménynek több helye is lehet Uraiújfaluban.
Szóba jöhet például a Balogh fivérek háza is. Ők a múlt század húszas éveiben itt találták fel az összecsukható esernyőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!