Utazó

2015.01.20. 10:10

A Bakónaki-tó mellett a szőlőhegyek pincéit is érdemes felkeresni

Dobronak - Kevesen tudják, hogy a szlovéniai település és annak környéke mennyi sok szépséggel, látnivalóval kecsegtet.

Pásztor András

Habár hazánk egyik szomszédos országa, mégis sokaknak Szlovéniáról csupán a Bledi-tó, a Triglav-hegy, vagy épp a raftingolásra alkalmas Mura folyó, netán egy ljubljanai vagy maribori sportesemény jut eszébe. Holott a dél-zalai határ menti területtől úgy 50 60 kilométerre is számos természeti és építészeti csodát rejt a vidék. Ezek felkutatására, összegyűjtésére és bemutatásra, reklámozására hívták életre az 5 Postakocsi projektet, mely különböző marketingeszközökkel hivatott fellendíteni a szlovén magyar határ menti térség turisztikáját. Felpattantunk tehát az 5 Postakocsira és Szlovénia közeli helyeit indultunk bebarangolni.

A Tornyiszentmiklós -Pince egykori határátkelő helyet átlépve osztrák vidék hangulatát idéző tájra érkezünk. Rendezett porták, szépen művelt kertek mellett haladva a Muravidék első nagyobb városa, a váráról és a Makovecz-féle hangversenyterméről híres Lendvára érkezünk, majd újabb 15 kilométer után megérkezünk Dobronakra. E csodálatos vidék szépségeit Horvath Elizabeta, a Dobronaki Környezeti és Idegenforgalmi Intézet vezetője mutatja be.

- A magyarlakta falu központjában, a Szent Jakab-templom mellett a helyi művelődési központ és a régi falusi életet felelevenítő dobronaki György Ház is megtalálható, ahol ízes, szép magyar szóval és meleg vendégszeretettel köszöntik a vendégeket bocsájtja előre az intézet vezetője. A hagyományos tornácos parasztházat a dobronaki magyar önkormányzat lakossági összefogással újította fel. Ha húsvét környékén indulnak útnak, a nagy hagyománnyal rendelkező tojáskiállítást is megcsodálhatják az egyébként helytörténeti és néprajzi gyűjteményt felvonultató sárga tornácos épületben. A településen egyébként nagy hagyománnyal bíró népi mesterségeket is el lehet itt sajátítani, úgymint a csuhézást, a kosárfonást, a fazekasságot és nem utolsósorban a mézeskalács-készítést. A dobronaki Pann-Art egy olyan egyesület, amely a kézműves tevékenységeket nem csak ösz-szefogja, de a hagyományos népművészeti ágakat életben tartja, s a hagyományokat át is adja az utókornak. Különlegesség, hogy a dobronaki asszonyok nemcsak ízletes, de csodás mézeskalácsokat is készítenek, melyeket olyan mesterien írnak ki, mintha csipkevertek lennének. Ezekből kiállításokat szerveznek.

A dobronaki három hektáron elterülő trópusi kertben több ezer orchideát és számos egyéb egzotikus növényt láthatnak
a betérő vendégek. Horvath Elizabeta (balról) alkalmi idegenvezetőként kalauzolta Marczin Györgynét és Dávidné Laczó Máriát

A falu központjától érdemes északnyugat felé venni az irányt s ellátogatni a Bakónaki-tóhoz, ahol bárki szembesülhet az érintetlen táj békét és nyugalmat sugárzó bájával.

- A tavat körülvevő erdőben található a Szent Vid-kápolna és a selymes vizű, a legenda szerint gyógyító Szent Vid-forrás - folytatta az idegenvezetést Horvath Elizabeta. - A Bakónaki tó környezetében egykor különböző erejű jótékony földsugárztást mértek ki a szakemberek, s ki is jelöltek 26 energiapontot, melyek különböző egészségügyi problémákra emésztési zavarok, migrén, depresszió bírnak jótékony hatással. Egy éve az aktív turizmust kedvelők örömére egy kalandpark is nyílott a tó bejáratánál, mely idén tavasszal újból fogadja az izgalmakra és kihívásra vágyó turistákat.

A Bakónaki-tavat körülvevő csodálatos erdőben található energiapontoknál bárki feltöltődhet, míg a Szent Vid-forrás a legenda szerint csodákra képes (Fotók: a szerző)

A dobronaki szőlőhegyek között megbúvó zsúpfedeles vályogpincékben több borosgazda is kínálja nedűit és parasztgazdasága egyéb portékáit. Miközben a csodás panorámában gyönyörködik az utazó, remek fehér és vörös borokat ízlelhet, de kihagyhatatlan a kerékrépaleves köleskásával, a kukoricamálé, a perec, dödölle és a rétegelt sütemény, a gibanica is.

Dobronakon járva mindenképpen érdemes útba ejteni azt a trópusi kertet, mely 3 hektáron terül el és az évi 1,2 millió orchidea mellett számos egyéb egzotikus növény látható. A hatalmas üvegházban kalandozva igazi dzsungelben érezhetik magukat a turisták. (x)

A Szlovénia- Magyarország Határonátnyúló Együttműködés 2007 - 2013 által támogatott 5 Postakocsi projekt a határ menti térség turisztikáját hivatott fellendíteni. Feltérképezték, egy csokorba gyűjtötték a terület természeti és épített szépségeit, melyekből fejlesztett turisztikai programcsomagokat készítettek. Ezekből prospektusok, térképek, GPS kincskereső kiadványok született, amikkel 12 nemzetközi turisztikai vásáron képviseltetik a régiót.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!