Utazó

2014.02.18. 15:25

A szomszéd hója fehérebb

Szombathely, Lackenhof - Jó háromórányi autózás után érkezünk el a Mariazell melletti völgybe, ahol máig hósipkásak a hegyek. Lelkes középiskolások fogadnak.

Kozma Gábor

A 250 lakosú alpesi falucska elegáns szállodája előtt magyar rendszámú autók, buszok sorakoznak. A hotel igazgatója a szombathelyi Mátyás Boglárka.

– Dúl a főszezon, s bár pár napja itt is enyhült, az eső is eleredt, a pályák állaga jó – mondja és a szomszédos lejtőkre mutat. – Egyre többen fedezik fel a síelés szépséget. A vasiak számára külön is szerencsés, hogy közel vagyun – halljuk, majd a pályák felé vesszük az irányt. A felvonó környéke szépen kiépített, a melegedő étteremként is működik. Rövidesen szombathelyi középiskolásokba botlunk. Vezetőjük Havasi Attila városi diák-sport-kordinátor, aki éppen eligazítást tart a 35 tagú csoportjának

A Mariazelltől mindössze 25 kilométernyre lévő Lackenhofot akár magyar falunak is nevezhetnénk. Az elegáns külsejű, többemeletes hotel lőtt magyar rendszámú autók, buszok sorakoznak. A szálloda igazgatója a szombathelyi Mátyás Boglárka.

– Dúl a főszezon, s bár pár napja itt is enyhült, az eső is eleredt, a pályák állaga jó – mondja és a szomszédos lejtőkre mutat. Ahol tarkaruhás sereg suhan, nyomukban felcsapódó hófelhővel. – Egyre többen fedezik fel a síelés szépséget. A vasiak számára külön is szerencsés, hogy közel vagyunk. Élnek is a lehetőséggel – mondja Boglárka.

Havasi Attila szombathelyi diáksport-kordinátor szerint kiválóak a pályák, a diákoknak élmény a lesiklás az Ötscher völgyében (Fotó: Kozma Gábor)

 

A pályák felé vesszük az irányt. A felvonó környéke szépen kiépített, a melegedő étteremként is működik. Rövidesen szombathelyi középiskolásokba botlunk. Vezetőjük Havasi Attila városi diák-sport-kordinátor, aki éppen eligazítást tart. Mint kiderül, van újonc, kezdő és gyakorlottab síelő egyaránt a csoportban. – Egészéget védő, állóképességet erősítő sport ez, amit nevezhetnénk akár életmódnak is – mondja a tanár, majd felfele mutat. – Még van idő egy utolsó körre zárás előtt, tegyük meg – ezzel int, s a diákok a felvonóhoz csúsznak. Irány a hegy.

Nem mellékesen a környezet lenyűgöző. A hegyek szépsége vadromantikus patakokkal gazdagodik, a fenyőerdők csúcsán megül a jég. Amint a napsugár odaér, szinte szikrázik a táj. Az amúgy is ezerrel dübörgő osztrák turizmus egyik fellegvárában járunk. S e fellegvár hasznából nekünk is jut, íme egy példa az unió előnyeiből. Az osztrákok jó vendéglátók, szívélyesek. Látni, amint egy picit is kásásodik a hó, gépre ülnek, frissítenek. A klímaváltozás errefelé is érződik, de szinte pillanatok alatt változhat a táj képe: akár félméteres hó is eshet egy nap alatt, esőből átváltva.

A diákok közben felértek a csúcsra, lassan ereszkednek. Hamar kiderül, ki mit tanult meg, holt tart ebben a műfajban. Őriné Tóth Ágnes a snowboardosokat vezérli, míg Pászthory Zoltán tanár úr, síoktató a biztonságos lesiklást oktatja. Mert amikor megindul az adott tanuló alatt a pálya, már magára utalt, neki kell meghoznia a döntéseket. Van, akinek még nem nagyon megy, gyakran fog fehér párnát... A pályák eltérő nehézségi fokozatúak, de amiért ezt a terepet külön is szeretik a vasiak, az a jó szállás, a kiépítettség és a biztonságos pályák. Nagy előny még, hogy a főszezonban mindig havasak a lejtők. Amire rásegít a hóágyú flotta is.

Az utolsó körben Biky Gábor ügyesen ér célba, ő már többször járt itt. Értően használja a léceket Zséder Krisztián, akárcsak Soronics Viktória, Pankotay Dorka és Illés Bence. A diákok többsége a Kanizsai Dorottya Gimnáziumból érkezett, láthatóan élménydús napokat élnek. A tanárok szerint is egyre többen fedezik fel a tél ezen örömeit. Amúgy pályán kívül sem unatkoznak, mert a kényelmes hotelben további programok várják őket.

 

MEGÉLHETÉST NYÚJTÓ MAGYAROK

Első hallásra furcsa, hogy magyarok nyújtanak megélhetést egy amúgy is fejlett ausztriai térségben, de ez így van. Mariazell szomszédságában számos falu ment tönkre, elfogyott a munka és elvándoroltak a fiatalok. Mátyás Ibolya, egy szombathelyi utazási iroda vezetője szerint érdemes turisztikailag itt befektetni. – Lackenhof 250 lakosú, nincs polgármestere sem. Az ad itt munkát, hogy magyar síelőket fogadnak. Ennek örülnek és megbecsülik, így kiváló az együttműködés. Amit tovább építünk – mondja. A téli sportok művelése fontos nevelési cél is. A pályák használata fegyelemre, önállóságra szoktatja a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!