Utazó

2016.08.20. 08:36

A Várhegy palotájában született Vajk, azaz Szent István királyunk

ESZTERGOM - Itt született Vajk, ez a város a mi Rómánk, s a 34 magyar szent mintegy harmada élt Esztergomban. Csak a bazilikára szánjunk egy napot.

Némethy Mária

Így, az augusztus 20-ai nemzeti ünnepünk táján, mindenképpen illik megemlíteni: I. István Esztergomban látta meg a napvilágot 975 körül. Eredetileg a Vajk nevet kapta, amely László Gyula történész szerint törökül hőst, vezért jelent. Az írott források szerint 25, vagy 27 éves korában keresztelték az első keresztény vértanú, István nevére, a Gizellával 996-ban kötendő házassága előtt.

A bazilika belső magassága száz méter, a falvastagsága 17 méter Fotó: Némethy Mária

Esztergom tehát első királyunk szülőhelye. A magyarok érkezése után Géza nagyfejedelem a 960-as évektől kezdve ezt a települést választotta lakó- és uralkodási helyéül. A Várhegyen, a római castrum (vár) területén kiépített palotában született Vajk, s Géza ott a hegyen építtette az első templomot is István vértanú tiszteletére. 1000-ben ott koronázták Istvánt királlyá. Attól kezdve épült ki igazán a vár, amely a tatárjárásig (1241) királyaink székhelye, tehát a magyar állam központja volt. Az esztergomi érsek tíz püspökség fejeként állami funkciót is betöltött koronázási joggal. A tatárjárás után IV. Béla a palotát az érseknek adta, a királyság székhelyét Budára helyezte át.

Az esztergomi érsek székvárosa egyben a római katolikus egyház magyarországi „fővárosa”. A Várhegyen magasodó bazilika hazánk legnagyobb temploma - Európa harmadik legnagyobb temploma, csak a római Szent Péter-bazilika és a londoni Szent Pál-katedrális előzi meg -, a magyarországi katolikus egyház főszékesegyháza.

1991-ben történt hazahozatala óta ott, az altemplomban nyugszik a megyénkből származó Mindszenty József bíboros. Síremlékét mindig teljesen beborítják a nemzetiszínű szalagok, koszorúk. 25 esztendeje II. János Pál pápa a sírjánál imádkozott a bíboros lelki üdvéért.

A bazilika látnivalói közül kitűnik a magyar egyházművészet legfontosabb kincseit őrző Főszékesegyházi Kincstár. Még a vallás nélkül élők számára is ámulatba ejtőek a gyönyörű ötvösmunkák. Különleges kincsnek számít a rendkívül aprólékosan díszített, 5,4 kiló tiszta aranyból készült Mátyás király kálváriája.

A kupola körerkélyéről páratlan kilátást élvezhetünk. Lift nincs, több mint 400 lépcsőt kell leküzdenünk, de a panoráma bőven kárpótol a fáradságért. (Esztergomba úgy 2,5 óra juthatunk el autóval Szombathelyről Győr, Komárom, Nyergesújfalu felé.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!