A hihetetlen fényűzés és elképzelhetetlen nyomor kettőssége jellemzi Indiát

2017. június 28., 09:00 szerző: Osváth Sarolta
komment
DELHI - Turistaként egyetlen országot sem lehet igazán megismerni, legfeljebb csak felszínes benyomásokat szerezhetünk az ott-tartózkodás egy-két hete alatt. A szálloda fényűzése és az odaúton tapasztalt földút és szemétkupac érdekes kontraszt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A sokarcú, mesés Indiát, amely jelenleg a világ második legnépesebb országa, területét tekintve pedig a hetedik legnagyobb talán egy élet sem lenne elég megismerni.

Magyarországtól India nagyon messze van, A szó szoros és átvitt értelmében is. A repülőút oda- és vissza is - átszállásokkal - csaknem egy álló nap. Turistaosztályon a levegőben töltött idő komoly megpróbáltatás, mégsem beszélnék le senkit arról, hogy Indiába utazzon. Arra viszont mindenkit figyelmeztetni kell, hogy fizikailag és lelkileg alapos rákészülést igényel, nem elég a puszta kalandvágy.

Sokan és sokféleképpen próbálták már India lényegét megfogalmazni, de talán azoknak van leginkább igazuk, akik - jóindulattal - a sokszínűségét, és az ellentéteket, a végleteket egyformán hangsúlyozzák. Az évezredes történelem, a buddhizmus és a reinkarnációban való hit, a szigorú kasztrendszer, a végtelen szegénység és a mérhetetlen gazdagság, az angol gyarmatosítás, Gandhi erőszakmentes engedetlenségi életfilozófiája - egyszerre sokkolja és csodálatra készteti az európai turistát. Pedig a külföldi látogató számára csak egy-egy kiválasztott szelet - helyszínek és szituációk - tárul fel a valódi indiai valóságból.

Aranyháromszög: A név három várost takar India észak-nyugati részén, amelyek a térképen összekötve, kvázi egyenlőszárú háromszöget alkotnak. Delhi, Dzsaipur és Agra - a három álom úti cél. A turistalátványosságok itt összpontosulnak, az arany jelző arra utal, hogy India kulturális és történelmi értékeinek rendkívüli kincsei várnak ránk.


A Tádzs Mahal lenyűgöző pompája és letisztultsága minden látogatót vonz, India elsőszámú látványossága 	Fotó: Osváth Sarolta

Nem véletlen, hogy a külföldi utazók többsége ezzel kezdi India felfedezését. Ennek köszönhetően a turisztikai infrastruktúra is itt a legfejlettebb, és higgyük el, ez Indiában egyáltalán nem mellékes. Mindenkit jó előre figyelmeztetnek a körülményekre, s ezt jól felfogott érdekünk komolyan venni.

A számunkra megszokott alapvető higiénia egyszerűen nem létezik, amint kitettük a lábunkat az ötcsillagos hotelek rezervátumából. Sok esetben még ott sem tökéletes, hiszen vizet például csak palackosat szabad fogyasztani, a forróságban ajánlott mellőzni a jeges italokat, mert a jégkocka sem biztonságos. Alapszabályunk lett Indiában, hogy kézfertőtlenítő szer és a dezinficiálás céljára szolgáló laposüveg nélkül egy tapodtat se. Mindezért persze van kárpótlás. Maga India.

Amar, a helyi idegenvezető kemény akcentussal, de ékes magyar nyelven beszél, hazánkban tanulta a hungarológia tudományát. Taníthatná is, de a turizmus jobban jövedelmez - sejtjük ki a szavaiból. Az indiai átlaghoz képest jóval magasabb termetű fiatalember büszke magasabb kasztbeli származására.

Bár a kasztrendszert már hivatalosan eltörölték - azért még létezik. Amar ezt követően egy héten át elvégzi a beavatásunkat India történelmé-
be. Sajnos egy idő után, meglehetősen hamar, elveszítjük a fonalat, de lelkes magyarázatát, fáradhatatlan igyekezetét viszont természetesen nagyra becsültük.

Osváth Sarolta

2017. június 28., 09:00 szerző: Osváth Sarolta

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...