Utazó

2017.03.28. 16:45

Bécs megérdemel egy hétvégét

Bécs - Ide tulajdonképpen hazajárunk, nemcsak azért, mert közel van, hanem, mert több évszázados közös történelmünk okán kicsit a magunkénak is érezzük.

Osváth Sarolta

Az Európa legélhetőbb városa cím többszörös nyertese minden évszakban tartogat valami meglepetést a látogatóknak. Idén nem is nagyon kell keresgélnünk, Bécs, és valójában egész Ausztria Mária Terézia születésének 300. évfordulóját ünnepli 2017-ben. Úton-útfélen találkozunk a kerek évfordulót és az ahhoz kapcsolódó rendezvényeket hirdető plakátokkal, transzparensekkel. A hazánkban is népszerű főhercegnő, a Habsburg-birodalom egyetlen női uralkodója, Csehország és Magyarország királynője 1717. május 13-án született.

Mária Terézia életével és munkásságával ebben az évben számos kiállítás foglalkozik, már ezek miatt is érdemes Bécsbe kirándulni, akár egy hosszú hétvégét, esetleg a húsvéti ünnepeket ott tölteni. Persze a rendezvények egész évben tartanak, nem kell feltétlenül az évfordulóhoz kapcsolódó minden látnivalót egyszerre magunkévá tenni.

A Schönbrunni kastély idén különleges kiállításokkal készül Márai Terézia születésének háromszázadik évfordulójára. Nemcsak a családi bútorokat és relikviákat tekinthetik meg az érdeklődők, de sosem látott hagyatékokat is bemutatnak Fotó: Julius Silver

Most különösen érdemes például a Schönbrunni kastély megtekintését beiktatni a programba. Csak a 2017-es jubileumi esztendőben szerepel a kínálatban egy különleges idegenvezetés a kastély földszintjén található egyedülálló nyári lakosztályban, amelyet Johann Wenzel Bergl alakított ki Mária Terézia megrendelése alapján. A körsétán betekinthetünk a Bergl-szobákba, a Nagy és a Kis Galériába, a Karusszel-szobába, valamint a díszemeleten található Ceremóniaterembe.

A Család és hagyaték című kiállításon nemcsak a császári család fantasztikusan értékes bútorait, hanem számos egyéb, a hagyaték részét képező családi relikviát, kulturális emléket is láthatunk. Mária Terézia különleges egyéniségét segít megismerni a közvetlenül a Schönbrunni kastély mellett található császári hintómúzeum, ahol megcsodálhatjuk az uralkodónő lenyűgöző hintóit. Érdemes az Osztrák Nemzeti Könyvtárba is ellátogatni, amelynek díszterme egyébként is az egyik leggyönyörűbb a világon.

Az ott rendezett kiállítás ugyancsak Mária Terézia személyével, valamint Ausztriában és Európában játszott szerepével foglalkozik. Látható többek között egy olyan igényesen restaurált 1740-ből való díszkiadvány, amelyet az uralkodónőnek ajánlottak, és most első alkalommal láthat a közönség.

Az uralkodónőt az osztrákok "ősanyaként" tisztelik, tizenhat gyermekével segítette a Habsburg-ház fennmaradását. Bécsben szobrot is állítottak neki Fotó: internet

Június végén nyílik és november elejéig tart nyitva az Alsó Belvedere-ben rendezett kiállítás, amely ugyancsak első alkalommal mutatja be Mária Teréziának a képzőművészethez, elsősorban a portréfestészethez fűződő vonzalmát. Megtudhatjuk azt is, hogy a Habsburg uralkodók által összegyűjtött képtárat Mária Terézia döntése alapján helyezték el a Belvedere kastélyban.

Ha még bírjuk erővel, látogassunk el a Bécsi Művészettörténeti Múzeum Éremtárába, ahol első osztályú gyűjteményt őriznek Mária Terézia érmeiből, vagy az Augartenban lévő Porcelánmúzeumba, ahol egészen egyedi kiállítást láthatunk: betekinthetünk a Mária Terézia korabeli női lakosztályok, reterátok (illemhelyek) és hálószobák világába. A Musikverein kiállítóteremben pedig Mária Terézia zenei tehetségéről győződhetünk meg: ő volt a Habsburg-ház egyetlen tagja, aki zenélt, sőt, operaénekesnőként is fellépett, uralkodóként pedig nagy érdeme a zene szere-pének, tekintélyének megteremtése.

Az osztrák főváros húsvét táján az aktuális vásárokon kívül bőséges kulturális programot is kínál: a blues kedvelőinek érdemes például a Vienna Blues Spring koncertjeire ellátogatni, igazi zenei csemegékkel gazdagodhatnak március 19. és április 30. között. Négy helyszínen, tizenhárom ország háromszáz előadója mutatkozik be.

Bécs hagyományos húsvéti fesztiválját április 3. és 16. között rendezik meg: az OsterKlang Wien középpontjában idén a tánc lesz, két produkcióval lép fel a híres Norvég Nemzeti Balett, de lesz orosz balett is, húsvét vasárnapján pedig a Bécsi Szimfonikusok adnak koncertet a Wiener Konzerthausban.

Mária Terézia, az országanya

Apja, III. Károly német-római császár férfi utód nélkül hunyt el, így 1740-ben ő lett az osztrák főhercegség első és egyetlen Habsburg uralkodója. Tizenhat gyermeknek adott életet, épp ezért az osztrákok jóságos "országanyaként" emlékeznek rá, aki biztosította a dinasztia fennmaradását.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!