Utazó

2016.05.07. 08:27

Csak úgy repül az idő a földalatti sóbányában, ahol tévé is van

Erdélyben, Szováta közelében működik a parajdi (Praid) sóbánya, ahová kirándulók és betegek százezrei látogatnak el évente. A só belégzése számos betegség természetes ellenszere. Aki ettől várja a gyógyulást, hetekre a közelbe költözik és naponta lebuszozik a bányába, de aki csak néhány órát akar eltölteni a mélyben, az sem csalódik, mert számos szórakozási lehetőség várja itt az érdeklődőket.

Peltzer Géza

Az érdeklődőket buszokkal szállítják a bánya gyomrába, mintegy 120 méter mélységbe egy 1250 méter hosszú alagúton keresztül. A látogatási szintre leérve egy kis várossal találkozunk: vannak itt vendéglátóhelyek, valamint játszóterek, van itt kiépített kalandpark. De vannak játszóterek, kápolna, kávézó, 3D mozi, illetve különféle üzletek. Sokakat meglep, hogy van a mélyben vezeték nélküli internet, továbbá televízió is.

A bányában lévő kalandparkot egy gyerek sem hagyja ki, könyörögnek a szülőknek, hogy kipróbálhassák

Itt mindig 16 Celsius-fokos a hőmérséklet, akár hőség van odakint, akár mínusz 30 fok. Az első élmény, ami a néhány perces buszozás után meglepi a látogatót, a rengeteg gyerek, akik teljesen fel vannak pezsdülve bányától: szinte őrült módjára rohangálnak, labdáznak szüleikkel. Ez persze jó, mert mozgás közben intenzívebb a sós levegő belégzése. Különösen népszerű a kalandpark: nincs gyerek, aki ne könyörögné ki szüleitől, hogy kipróbálhassa. A bánya működtetői szerint a sós levegő a következő betegségekkel szemben hatásos: TBC (tüdőtuberkulózis), a tüdő gombás megbetegedése, fertőző betegségek, magas vérnyomás, ischaemiás szívbetegség, Basedow kór, epilepszia, klausztrofóbia, veszélyeztetett és előrehaladott terhesség.

A parajdi só a geológusok szerint a középmiocén korszakban, 20-22 millió évvel ezelőtt képződött. Erdélyben a sóbányászat története a római korig nyúlik vissza, a kitermeléssel kapcsolatos első írásos történelmi emlék 1222-ból származik, amikor II. András király a barczasági német lovagrend részére adott kiváltságlevelében megengedte, hogy a Maroson és az Olton hat-hat hajót tarthassanak, melyeken a székely sót szállítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!