Utazó

2015.05.03. 12:48

Felemás lett a strandnyitás

Körkép – Változékony időjárással kezdődik a május, de strandidő is lehet: keddre nyarat idéző 29°C-ot ígér az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Bakos Ágnes

Szabadtéri fürdőzés az igazán bátraknak is csak óvatosan ajánlott. Persze a szezon visszavonhatatlanul közeleg és sorban nyitnak a strandok: május első napjaiban egyelőre azok a Vas megyei létesítmények „nyitották a nyarat”, amelyek fedett medencékkel is rendelkeznek. Szombathelyen majd június elején kezdődik a szezon, miközben Sárvár, Bükfürdő és Szentgotthárd létesítményeiben idén sem volt téli szünet. A kisebb fürdőkben már voltak áprilisban is bátor strandolók a szabadtéri medencéknél, miközben a természetes vizek mentén kialakított fürdőhelyeknél korai a nyárindítás májusban. Klasszikus szezonnyitót Celldömölkön tartottak a vasi fürdőhelyek közül.

Nem volt szükség szezonindításra a sárvári fürdőben és a bükfürdői gyógyfürdőben sem, hiszen a két nagy múltú létesítmény egész évben nyitva. A közelgő nyarat és a májust különböző akciókkal ünnepelték a hétvégén, ahogy a szentgotthárdi termálfürdőben is.

A Mesteri Termálfürdő is egész évben nyitva, a főszezon április elsejével megkezdődött és szeptember végén zár. A Borgáta termálfürdőben szintén április elején kezdődött a szezon, a szabadtéri medencéket a nyarat idéző áprilisi napokon már óvatosan használták a vendégek. A nyitva tartás már folyamatos, de a főszezont június első napján indítja be a borgátai fürdő.

Szezonnyitó strandpartit tartottak május első napján a celldömölki Vulkánfürdőben. Szombathelyen június 6-án kezdődik a strandszezon a Tófürdőn. Ha addig hőség, kánikula köszöntene be, akkor egy héttel előbb nyit majd. Az árak nem változtak és a Szent Márton kártya kedvezményeivel csábítják idén is a szombathelyieket helyi strandolásra. A Termálfürdő is júniusban nyit majd Szombathelyen, az időjárás függvényében kezdődik a szezon a szabadtéri medencéknél. Május első napjaiban még az uszoda is zárva van: teljes vízcsere és karbantartás zajlik. Május 5-én, kedden reggel 6 órakor nyit majd újra meg a létesítmény.

A természetes vizeknél még várni kell, de legalábbis érdemes várni a fürdőzéssel. A vasi tavak esetében csak a hőmérséklet lehet visszatartó erő, a vízminőség nem: minősítések egyelőre a balatoni strandokon kezdődtek meg, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet majd a nyár folyamán értékeli a kisebb tavakat, természetes vizeket. A tavalyi értékelések alapján nem panaszkodhatnak a vasi fürdőhelyek, hiszen kiváló vagy megfelelő minősítéssel zárták az előző szezont. Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint változatos lesz az utolsó tavaszi hónap első hete: 4-14 °C-os reggelek és 17-25 °C-os nappalok várhatóak, azonban a kedd kiugróan melegnek ígérkezik, akár 29 °C is lehet a nappali maximum hőmérséklet – magyarán igazi strandidő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!