Utazó

2016.07.16. 13:20

Liszt - a csodagyerek, Liszt - a szupersztár és Liszt - az üzletember

Liszt Ferenc szülőhelyét Burgenlandban könnyen elérhetjük: Soprontól 21, Kőszegtől 25 kilométerre van Felsőpulya (Oberpullendorf) felé. A Blaufränkischland (Kékfrankos-vidék) része.

Némethy Mária

A mindössze 837 lakosú hajdani paraszti falucska ma ápolt, rendezett község. Híressé nagy szülötte, a magát mindig magyarnak valló zeneszerző, Liszt Ferenc teszi, aki itt született 1811. október 22-én.

Édesapja, Liszt Ádám a hercegi juhászat számtartójaként a majorságot 1805 óta birtokló Esterházy család szolgálatában állt. A kőből épített, zsindelytetős ház ekkoriban hat szobából, egy konyhából, egy éléskamrából és egy présházból állt, az akkor mintegy 600 főt számláló település legtekintélyesebb épületének számított. (Az épületet utolsó tulajdonosa, dr. Esterházy Pál 1971-ben múzeum céljára Doborján községnek adományozta.) A ma fehérre meszelt, kétkéményes, földszintes, zsindelytetős szülői ház önmagában is érdekes látnivaló, ritka darabkáját őrzi a régmúltnak.

Liszt Ferenc szülőházát sok magyar keresi fel. Aki állításokról mindent megtudunk a magyar prospektusokból, tárlatvezetésből Fotó: a szerző

A Liszt-rajongók zarándokhelyének számít, hiszen a házban múzeum található, ahol interaktív kiállításon ismerkedhetünk Liszt családi környezetével, zenei karrierjének, életének alakulásával. Az állandó kiállítás bemutatja a csodagyereket, az első igazi világsztár karrierjét. Megtudhatjuk, hogy Liszt volt az első, aki a közönséghez képest ferdén állította fel a hangszert, ahogy ez a mai napig szokás. Közelről megismerkedhetünk családjával, Bécsben és Párizsban eltöltött csodagyerek -éveivel, képet kapunk továbbá a zeneszerző buzgó vallásosságáról - amely már Liszt ifjúkorában megmutatkozott -, Marie d Agoult grófnőhöz és Carolyne zu Sayn-Wittgenstein hercegnőhöz fűződő szerelmi kapcsolatáról.

A szomszédos koncertház emeletén eredeti bútorokkal rekonstruálták a Kék Szalont, ahol Lisztet, az ünnepelt sztárt és üzletembert láthatjuk viszont. A kiállítás bemutatja, hogy a marketing, a márkaépítés és a sztárkultusz már a 19. század virtuózának is állandó eszköztárát képezte. A tematikus tárlatvezetések végén a Liszt-fesztiválnak is otthont adó koncertteremben csendül fel Liszt zenéje, így válik teljessé a kulturális élmény. A fiatalok a Csodagyerek és szupersztár című interaktív tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg Liszt Ferenc szülőházával. Az egyéni látogatók számára számos zenei bejátszást tartalmazó, német és magyar nyelvű audió áll rendelkezésre.

2011-ben, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára a doborjáni (raidingi) önkormányzat egy érdekes Liszt ösvényt alakított ki a faluban, ez életének fontosabb állomásain vezet végig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!