Utazó

2014.07.04. 05:50

Működik a vulkán logikája

Kemenesalja - A nyugati Vas megye keleti felén huszonnyolc település egy bokorban - ez Kemenesalja. És vele a Dél lágy, opálos, lankás, vonzó géniusza, természetesen Hamvas Béla nyomán. Igen, a görögös szépség. Mint amikor az érett szőlőszem húsán áttetszik a napfény.

Ölbei Lívia

Kemenesalja szíve Celldömölk, ez a 12 ezres kisváros a páratlan értékeket rejtő vulkanikus Ság hegy lábánál. De miért érdemes eljönni ide?

Tegyük föl, hogy vonattal érkezünk; de jöhetünk autóval is. Ha Pápa felől, akkor útba ejtjük a vasútállomást, és arra emlékezünk, hogy a város rangját-erejét a vasút alapozta meg a 19-20. század fordulóján. Baross Gábor szoborportréja (Illés Erika alkotása, ahogy a város más köztéri szobrai is) a vasútállomás főbejáratával szemben tiszteleg a vasparipák hőskora és a további fejlesztések előtt.

Celldömölk új, európai színvonalú attrakciója a Kemenes Vulkánparkban a Vulkánház, Földes László és irodája tervezésében. Az építész-szakma elismerését bíró épület megérdemli, hogy sokan lássák

A belvárosba érve a barokk Mária-templom két tornya vonzza a tekintetet. A templom szomszédságában a régi kolostor hívogat nyaranta szabadtéri színházi előadásokat rendeznek az udvarán, amelynek nemcsak különleges hangulata van, hanem jó akusztikája is. A vándor közben a helybeli Mária-kultuszt megalapító dömölki bencés apát, Koptik Odó szökőkútjánál is megpihenhet egy kicsit. (A szelíden üldögélő apát a 18. századból üzen, tarisznyájából a Ság hegy örökfriss szőlője kerül elő.) Arrébb a frissen fölújított-kialakított Szentháromság tér (szintén szökőkúttal), ahol a nyári hétvégéken táncosok, zenészek marasztalják a vendéget. Most viszont menjünk tovább. A belvárosból kiérve, nagyjából az alsósági városrész kezdetét jelző táblánál húzódik a horgásztó (közismert nevén téglagyári tó ), ahol szezonról szezonra jelentős halállományt telepítenek. De a tó azoknak sem okoz csalódást, akik csak egy romantikus nyáresti sétára vágynak (a csókok íze méz - esetleg áfonya), a háttérben a Ság hegy összetéveszthetetlen sziluettjével. A hegyre Magyarország - az idei nyári szezonra beüzemelt - szállodának erkélyeiről is pont rálátni. Ez az utolérhetetlen látvány az a bónusz , amelyet a nemzetközi osztrák szállodalánc vendégei sehol másutt nem kaphatnak meg. Voltaképpen a hegy hozta ide a szállodát, de a fürdőt is. A Ság a balatoni vulkanikus eredetű tanúhegy-sorhoz tartozik, egyediségét a bazaltbányászat nyomán keletkezett (a nemzetközi filmvilágban is sokszor helyszínnek választott) kráter adja. Tiszta vadnyugat! Így történhet meg, hogy a pusztítás (a macskakővé változó rengeteg bazalt) negatívja pozitívba fordul. Ahogy a mindhalálig (sőt: azon túl is) csöngei zseni, Weöres Sándor írta: ellopták a kalapját, meghagyták az alapját (ti. a Ság hegynek). A versidézet az alsósági római katolikus templom bejáratánál olvasható - ahol szintén érdemes elidőzni, a celli belváros és a Ság hegy között félúton. A templomnál elhelyezett tájékoztatótábla arról is tudósít, hogy a Kemenesalja irodalmi emlékhelyei -útvonal egyik állomásán járunk. A temetőben mindenképpen időzzünk el néhány percet az alsósági polihisztor-pap, Kresznerics Ferenc sírjánál. A gránitoszlopon kettétört gyertya, amely rendületlenül ég.

A Vulkánházban interaktív kiállítás mutatja be a vulkáni működést és a világ híres - működő vagy nem működő - vulkánjait

Még egy kis séta, és eljutunk Celldömölk európai színvonalú építészeti attrakciójáig (ez az építész-szakma véleménye), a tavaly megnyílt Vulkánházig, amely várva-váratlanul bukkan elő az utat szegélyező szomorúfűzfasor mögül. Karnyújtásnyira a hegy. A Vulkánház tervezője, Földes László törekvése az volt, hogy ebben a nagy kockában magát a vulkánt teremtse újjá. Az épület nem olyan, mint egy igazi vulkán , az összefüggés mélyebb. A Vulkánház működése követi a vulkán logikáját , amennyiben a lentről (vö! a föld mélye) körkörösen-nyugalmasan fölfelé vezeti a látogatót a jól fölszerelt, interaktív kiállításon, egészen a katartikus kitörésig : amikor az emeleti ablakban föltűnik a Ság hegy.

A képen Söptei Eszter kiállítás-animátor

Akkor hát irány a hegy, ahol szőlőt műveltek már az ókori rómaiak is. Minderről bővebben a Sághegyi Múzeumban (szintén interaktív). Onnan geológiai tanösvény vezet el a kráterig. Föntről körbetekintve megérezzük Kemenesalja géniuszát . És Berzsenyivel búcsúzunk: ...ti kékellő lankák, gyönyörű vidékek... . De nem búsulunk, inkább megfogadjuk, hogy visszatérünk.

A VulkánSág középpontjában szó szerint a Ság hegy áll. A kráterben augusztusban japán taikodobok is megszólalnak. A hegy szoknyájának ráncaiban megbújó települések is meglepetésekkel szolgálnak: az irodalom szelleme itt maga a genius loci.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!