Pécs újjászületett legendája

2017. február 22., 10:00 szerző: Müller Anikó Hanga fotós: Müller Anikó Hanga
komment
Pécs megannyi látnivalója közül kiemelkedő a 2014-ben hungarikummá nyilvánított Zsolnay Kulturális Negyed, ahol a Zsolnay család élt és alkotott.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A gyár története 1851-re nyúlik vissza, ekkor vette meg id. Zsolnay Miklós a telket a téglaégetővel és az agyagbányával. Fia, Ignác vezette az 1953-ban megnyitott műhelyt, akit öccse, Vilmos csendestársként hitelekkel támogatott, majd 1865-ben átvette a manufaktúrát. Az üzem eleinte 20-25 emberrel működött.

A munkások nemritkán nemzedékeken keresztül dolgoztak itt, a századfordulóra a Zsolnay az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb, közel hétszáz fős kerámiaüzemévé vált. A szakképzett munkaerő biztosítására Zsolnay Vilmos iskolát alapított gyáron belül.

A Zsolnay család egykori lakóháza

Mindhárom gyermeke folytatta életművét. Júlia lánya tervezte a gyárat jelképező védjegyet, melyen öt torony - Pécs német Fünfkirchen nevére utal -, és hármuk: Teréz, Júlia, Miklós nevének kezdőbetűje volt. Teréz a tervezésben vett részt, Júlia festőművészként is önálló rangot vívott ki, Miklós a kereskedelmi kapcsolatokat bonyolította.

A családba "újonnan" érkezők is a gyár szolgálatába álltak. Teréz férje, Mattyasovszky Jakab geológus az anyagok felkutatásában, elemzésében segédkezett, Júlia férje, Sikorski Tádé építész tanulmányútra érkezett a gyárba, később művészeti vezető lett. A gyár területén lévő épületekben éltek.

A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás egy szép darabja

A gyár a 19. század utolsó éveiben teljesedett ki, 1900-ban a Párizsi Világkiállításon a többszínű szecessziós díszedények osztatlan elismerést arattak. Gyártottak kályhacsempét, samott-, keramittéglát, burkolólapot, építészeti kerámiát, kőagyag csatornázási csövet, porcelánszigetelőt, használati edényeket, egészségügyi árut, művészi értékű porcelánfajansz és eozin díszedényeket.

Az államosítást követő időszakban a hatalom tervszerűen kívánta felszámolni a "burzsoá" hagyományokat, melyen a díszedények gyártását értették. 1948-ban a családot váratlanul távozásra szólították fel, sem személyes használati tárgyaikat, sem műgyűjteményüket nem tudták magukkal vinni. A Zsolnay Mauzóleum a család nyughelye, örök álmukat negyvenkét pirogránit oroszlán vigyázza a gyár melletti dombon. Örökségük méltó módon él tovább.

Világalma - szökőkút a Zsolnay család egykori kertjében

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében felújított öthektáros területen tizenöt védett műemlék épület és nyolcvannyolc köztéri Zsolnay-szobor díszíti a parkokat, sétányokat. A régi családi rezidencia teljes mértékben megújult, a gyárépületeket renoválták, az egykori ipari komplexum új rendeltetést kapott, megtelt kultúrával és élettel.

Kiállítások, kávézók, éttermek, boltok, egyetemi negyed, bábszínház, koncert- és színházterem, galéria, látogatóközpont, Interaktív Varázstér, planetárium, a szabadban több játszótér, kosárlabdapálya - ez ma a Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs városának újjászületett legendája.

Kertrészlet domborművel

A Zsolnay Család- és Gyártörténeti Kiállítás áttekintést ad a gyár államosítást követő eseményeiről. Amerikából tért haza Gyugyi László több mint hatszáz kerámiatárgyból álló gyűjteménye, mely A Zsolnay aranykora címmel művészeti vonzerő. A historizmus, a millennium és a szecesszió korszakának termékei képet adnak arról, mire is voltak képesek a Zsolnay művészei.

A Rózsaszín Kiállítás Zsolnay Vilmos pinkkísérletei nyomán született különös, egyedi használati tárgyak több mint ezer darabos gyűjteményét tárja az érdeklődők elé.

A Zsolnay Aranykora, azaz a Gyugyi-gyűjtemény egy darabja a Sikorski-házban

Az m21 Galéria kiállítói a kortárs művészet rangos képviselői. Az E78 épület multifunkcionális tér, ahol koncertek, bemutatók, színházi előadások, kamarajellegű produkciók kapnak helyet, a jellegzetes hangulatú Pirogránit udvar tavasztól őszig szabadtéri koncerteket, bulikat kínál.

A Bóbita Bábszínházban minden korosztály találhat tartalmas programot, az interaktív bábmúzeumban a gyerekek kipróbálhatják a bábokat, megismerkedhetnek a bábtechnikákkal. A kisebbeket három játszótér és kosárlabdapálya várja, a Labor - Interaktív Varázstérben játszva tanulva ismerkedhetnek a fizikával.

A jégverem-torony, tetején a bécsi Zacherl gyár orientalizáló toronydísze
Fotó: Müller Anikó Hanga

A planetáriumban az univerzum titkai tárulnak fel a látogatók előtt, a digitális technikának köszönhetően időutazást tehetnek a múltba, elkalandozhatnak a világegyetem távoli zugaiba. Az 1861 Kesztyűmanufaktúra bepillantást nyújt a manufakturális kesztyűkészítés fázisaiba. A Boltok utcája minőségi kézműves portékákat kínál. Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és mondhatjuk, ma is az, amit a Zsolnay negyed is erősít.

Müller Anikó Hanga

2017. február 22., 10:00 szerző: Müller Anikó Hanga fotós: Müller Anikó Hanga

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...