Utazó

2014.07.14. 16:45

Savaria tiszteleg szülötte előtt

Szombathely - Szent Márton születésének 1700. évfordulójára készül a keresztény világ, így azok a helyek is felkészülnek 2016-ra, ahol róla elnevezett templom van. Kitüntetett szerepe van Szombathelynek, hiszen Márton Savariában született Kr. u. 316-ban.

Merklin Tímea

Albániától Venezueláig számolhatatlan mennyiségű templom épült a csodatévőként, gyógyítóként ismert szent tiszteletére, aki ma a segítségnyújtás szimbóluma is. Európában különösen erős kultuszát neves történelmi személyiségeknek köszönheti. Köztük a Meroving-kor (Galliának a Nyugatrómai Birodalom szétesését követő korszaka 450 -752-ig) uralkodóinak, akik őt példaképüknek tartották.

791 októberében Nagy Károly az avarok elleni eredménytelen hadjáratából Savarián keresztül tért vissza országába. Látogatásának oka Tours-i Szent Márton püspök szülőhelyének felkeresése lehetett, aki családjának és az egész Frank Birodalomnak védőszentje volt. Savaria rákerült a korabeli térképekre, mint Szent Márton szülőhelye, így a város elsősorban neki köszönheti hírnevét, hiszen Európa-szerte köztiszteletnek örvendett az uralkodók körében (is).

Rendszerint kicsi gyerekek is készülnek lámpásaikkal a Szent Márton-napi felvonulásra, amely nagy élmény számukra (Fotó: Benkő Sándor)

Magyarországon Szent István jóvoltából az ezredfordulón virágzott fel ismét a Márton-kultusz. Felesége, Gizella származása miatt követte a bajor frank hagyományokat, így tette Mártont az ország védelmező szentjévé, Pannonhalmán pedig kolostort alapított tiszteletére. E hagyományok alapján így választotta ki az ősi területeket (Győr, Veszprém, Esztergom, Pécs) a dunántúli egyházi központok létesíté- sére.

Hazánkban ma 107 olyan templom vagy település van, amit Szent Mártonról neveztek el. A régióban közel húsz Szent Márton-templom látogatható. Győr-Moson-Sopron megyében például Undon, Bágyogszováton, Kópházán, Zala megyében Gősfán és Tótszentmártonban, Vas megyében pedig Gyöngyösfalu, Kőszegdoroszló, Söpte, Ólmod, Nagytilaj, Hegyhátszentmárton, Vámoscsalád, Zsédeny, Nemeskolta, Kemenesszentmárton, Nádasd településeken. A leggyakoribb képzőművészeti ábrázolásai: Márton megosztja köpenyét a koldussal, már tours-i püspökként, feltámasztja a halott fiút, a lován ül, ördögöt űz, inni ad a koldusnak... Nemcsak templomi festményeken és üvegablakokon láthatjuk, alakja, szimbóluma megjelenik a települések címerein is.

A Szent Márton-napi lampionos felvonulás minden évben a székesegyháztól indul a Savaria Legio részvételével

és a Szent Márton-templomhoz érkezik, előtte megkoszorúzzák Rumi Rajki István: Szent Márton megkereszteli anyját című szobrát. Márton napja november 11-e, régen ekkor kóstolták meg az újbort

A szombathelyi Szent Márton-templom a mai város keleti részén, az egykor önálló faluként számon tartott Szentmártonban helyezkedik el. A templom eredetije 860-ban már biztosan állt, ez volt a plébániatemplom és az is maradt a következő évszázadokban is. A magyar állam- és egyházszervezés idején fontos stratégiai szerepet játszó és az akkor is még használatos római Borostyánkő-út mellett fekvő Savariában Szent István uralkodása idején egy faszerkezetű templomot emeltek, amelyet aztán néhány évtized múlva, talán még Szent László király uralkodása alatt egy hasonló alapterületű, félköríves szentélyű téglatemplommal váltottak fel. Szombathely városa a plébániatemplommal együtt 1230 táján a győri püspök birtokába került. Ezt követően a templomot késő román stílusban megnagyobbították és kifestették. Egy 1360-ban kelt oklevél említi a templom előtt lévő kőkutat. A hagyomány szerint ennek a kútnak a vizével keresztelte meg édesanyját Szent Márton.

A 15. században a Szent Márton-templomot gótikus stílusban építették át. A 17. század első felében a város sorozatosan javította és építette plébániatemplomát. 1638-ban a püspök az épületet a Domonkos-rendnek adta, és a plébániát a vártemplomba vitette át. A domonkosok a kolostorukat felépítették és egy háromhajós templom építését kezdték meg. De a félig kész, hatalmas épület statikai hibák miatt összedőlt. Az új építkezés költségeit gróf Batthyány Erzsébet vállalta, gróf Erdődy III. György özvegye.

A jelenlegi barokk templom építőmestere a Batthyányak szolgálatában álló olasz építész, Carlo della Torre volt. A templom berendezése nagyrészt a 18. század közepéről való, amikor gróf Erdődy I. László titkos tanácsos és felesége adakozott a templom javára.

Felújítását már elkezdték Márton születésének közelgő jubileuma tiszteletére. Megkutatták a falak eredeti színeit, ez alapján újrafestik, gyönyörű színes lesz, egy igazi új világ a régiből.

 

A szombathelyi Szent Márton-templomban őrzött ereklyét idén novemberben indítják zarándokútra az egyházmegyében a Szent Mártonról elnevezett templomokba és esperesi kerületekbe. Mindenhol egy-két napot marad, imaórákat, körmenetet szerveznek hozzá.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!