Utazó

2014.12.12. 16:04

Síelési tanácsok kezdőknek - Ezen a hétvégén nyitnak Ausztriában a sípályák

Ausztria havas hegycsúcsai már csábítóan hívogatják a téli sportok szerelmeseit.

Unger Tamás

Az emberek nagy része nem szeret egyedül szabadidős tevékenységet végezni: a síelés egy indok, hogy elmehessünk kirándulni, kikapcsolódjunk vagy akár jól érezzük magunkat a remek baráti társaságban.

- Így van ezzel a szombathelyiek nagy része is - tudtuk meg Söjtöry Imrétől, az egyik nagy szombathelyi sí kölcsönző tulajdonosától. -  A síelés nem mondható olcsó sportágnak, ezért ha valaki szeretné kipróbálni, érdemes először inkább bérelni az eszközöket, mint egyből saját felszerelésbe beruházni. Jó belekóstolni a síelés világába, ha már volt párszor bakancs a lábunkon, kipróbáltunk pár lécet, érezzük, melyik az ideálisabb számunkra. A síelést bármikor el lehet kezdeni, nem korfüggő! Van úgy, hogy a gyerekek iskolai tábor alkalmával szeretik meg a síelést, később szüleikkel térnek vissza, hogy egy családi síelésre menjenek a közeli ausztriai hegyekbe. Fontos, hogy az első lépéseket irányítottan oktatótól tanuljuk meg: a helyes testtartás, illetve a technikai elemek miatt. Nagyot hibázhatunk, ha nem oktatótól sajátítjuk el az alapokat, mert baráti társaságban lehet, hogy oktatásra nem kellőképpen felkészült a "tanítónk", annak ellenére, hogy jól síel - tanácsolta a szakember.

- Bérlésnél a legfontosabb elem a síbakancs. Sok múlik a szakértelmen, nem a márka fontos! A nagy legalább olyan rossz, mint a nagyon passzentos, nem szabad elmenni a kényelem irányába. Kint a pályán, ahol már a léc is rajtunk van és nagyok az erőhatások, dolgozik a lábunk, ami begörcsölhet, ha nem megfelelő a bakancs. Kezdőknek a kisebb lécet ajánlom, inkább áll alattit, azzal ugyanis könnyebb megtanulni az alapokat, jobban rá lehet érezni az ívekre, fordulásokra. Ruházatnál tartózkodjunk a nagyon olcsó daraboktól, mivel azoknak a szigetelésrendszere nem megfelelő. Sokféle időjárási viszontagságnak vagyunk kitéve a pályán a napsütéstől a havas esőn át a havazásig, szélig.  Márkától függetlenül a középkategóriás ruhákat javaslom, mert ezeknél számok jelzik, milyen a vízállósága, szigetelése. Ezeknek megfelelő a lé áteresztése, jól tarthatják a meleget, az olcsóbb ruházattal szemben. A hármas rétegzettséget  (aláöltözet, polár pulóver, síkabát) tartsuk szem előtt. Fontos kellékek még a síszemüveg, a kesztyű és a maszk, ami véd a környezeti hatásoktól - tette hozzá Söjtöry Imre.

 

Bérlés (bakancs, léc, bot, sisak )

1 napra kicsit drágább, többnapos bérlésnél olcsóbb

1 felnőtt számára kb.  3500 Ft, gyermek esetében  kb. 2500 Ft

Egy négytagú családnak 10-15 ezer forintra jön ki egy napra. Itthon olcsóbb, mint Ausztriában.

A FIS 10 ponta - SÍKRESZ:

1. Figyeljen a többi sízőre is!

A sípályán mindenki felelős azért, hogy biztonságosan, megfelelő felszereléssel, saját és mások testi épségére figyelve síeljen.

2. Ésszerűen, biztonságos sebességgel síeljen!

Mindig a tudásának, a terepnek (beláthatóság!), a hó- és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának megfelelően síeljen!

3. A nyomvonal kiválasztása

A hátulról (fentről) érkező sízőnek ügyelnie kell arra, hogy az előtte haladókat semmilyen módon ne veszélyeztesse! Ne ijessze meg őket azzal sem, hogy túlságosan közel halad el mellettük!

4. Előzés, kerülés

A sípályán bármilyen irányból lehet előzni, de csak akkor, ha az előzött sízőnek elég helye van arra, hogy bármilyen irányba, akár váratlan is elmozdulhasson.

5. Elindulás, pályára besízés

Az állásból újrainduló vagy egy pályára máshonnan érkező síelőnek figyelnie kell arra, hogy váratlan megjelenésével se magát, se másokat ne veszélyeztessen.

6. Megállás

Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein. Bukás esetén a lehető leghamarabb hagyja el ezeket a területeket!

7. Gyaloglás a pályán

A sípályán gyalogolni veszélyes. Akár felfelé, akár lefelé igyekszik, mindenképpen a pálya szélén haladjon!

8. Figyeljen a jelzésekre!

Minden síelő köteles a pálya jelzéseinek (tábláknak, elkerítéseknek), valamint a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait betartani.

9. Segítségadás

Baleset esetén kötelező segítséget nyújtani! Ennek elmulasztása nem csak sportszerűtlen, hanem büntetendő cselekedet.

10. Személyazonosság igazolása balesetnél

Baleset esetén mindenkinek, aki jelen volt – akár tanúként, áldozatként vagy felelősként – meg kell adnia személyazonosságát. Ezért mindig tartson magánál fényképes igazolványt! Az adatokra az eset bírósági tisztázásánál szükség lehet.

Végezetül lássuk, melyik pályák nyithatnak a hétvégén:

Mönichkirchen – Mariensee,

Semmering – Stuhleck

Mönichwald

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!