Utazó

2016.06.28. 19:25

Tájegységek harmóniája

Balf - A nyugat-dunántúli régióban három tájegység találkozik teljes harmóniában egymással: hegység, dombság, síkvidéki tájak változatos együttese jellemzi. A kisalföldi síkság, a Fertő-tó és az Alpok nyúlványai szemet gyönyörködtető látványa tárul elénk.

Három hetet tölthettem Balfon, és ezen idő alatt minden szabadidőmet kirándulással töltöttem. A Balfhoz legközelebb eső Fertőbozon az idei évben immár 15. alkalommal szervezték meg a Bodzavirág-fesztivált. A dombok ölelte, 330 lelkes település nevét a bodzáról kapta. A hagyományos bodzaünnepen néptáncbemutatók, gyerekjátszóház, koncertek és bodzabál várta az érdeklődőket. A bodza sörtésztában fahéjjal, kakaóval, lekvárral finom csemege, a bodzaszörp hűsítő gyanánt fogyasztható, és nem utolsósorban a csalogató bodzabor sláger volt a fesztiválon. Fertőboz egy kis ékszerdoboz, látnivalója a temploma, a Gloriette kilátó, Széchenyi Béla és felesége, Erdődi Hanna sírboltja az új temetőben (a régi a templom melletti dombon volt), s van két klasszicista síremlék is.

Balf életébe vidámságot hoz az évente megtartott a Bab- és borfesztivál. Remek volt a hangulat, bűvész, aerobikcsoport, zenekarok tették hangulatossá a hajnalig tartó mulatozást. Számtalan nevezetességgel találkozhatunk itt. A fürdő az 1960-as években kezdett újjáéledni, a jelenlegi fürdőkórházat 1975-ben hozták létre.

A Fertő-tó hazánk második legnagyobb tava számtalan kiváló kirándulóhellyel. Csodálatos épületek, múzeumok kínálnak programokat, kerékpárútjai rendkívüliek. Emellett finomabbnál finomabb borok csalogatják a turistákat, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal l987-ben a Szőlő és bor városa címet adományozta Sopronnak.



Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!