Utazó

2014.08.07. 15:50

Tippek azoknak, akik két keréken szeretnék felfedezni Vas megye és a környék kincseit

Tekerjünk! Kerestünk pár izgalmas útvonalat, itt a közelben. Járt ön már Császton, vagy látta már a lékai óriás faragásokat? Megmutatná a gyerekeknek, unokáknak, milyen volt az éppen 25 éve lebontott vasfüggöny?

Rózsa Melinda

A csempeszkopácsi templom freskói is megérnek egy megállót

1. SZOMBATHELY – VASSZÉCSENY – CSEMPESZKOPÁCS

Kiépített kerékpárúton, vagy nyugis utakon lehet megtenni szinte az egész távot. Tanakajd után pihenőlehetőség a buszmegállónál, ahol kút is van, tudunk friss vizet vételezni.

Vasszécsenyben két kastély van, mindkettő, az Ó-Ebergényi és az Új-Ebergényi is szálloda. A romos épületek szerelmeseinek érdekesség a régi magtár.

Az út az egykori Császt településen át vezet tovább. A középkori faluból semmi sem maradt, de kopjafás emlékhely jelzi helyét a főút mellett.

Innen már csak kb. 4 kilométer Csempeszkopács (útközben a megye talán egyetlen gémeskútjával). A falu nevezetessége a román kori Szent Mihály templom, amelyben a középkori freskótöredékek ma is láthatók. A mellette levő téren játszóteret, pihenőhelyet is találunk, és egy érdekes szobrot: Módy Péter Eleink című alkotását.

Táv: 16 km (csak oda)


A bildeini Határélmény-parkban is sok érdekes látnivalót találunk

2. SZOMBATHELY – JÁK – BILDEIN – VAS-HEGY

Ezen az útvonalon, bár nincs külön kerékpárút, biztonságosan lehet közlekedni, nagyon kicsi a forgalom. Induljunk a Külső-Nárai úton, Nárain át Jákra. Az országos hírű román kori templom és a mellette álló Szent Jakab kápolna belépődíj ellenében látogatható, érdemes bemenni – a 800 éves épület a sokadik látogatás alkalmával is varázslatos.

Jákról Szentpéterfa felé vesszük az irányt, ahol a kocsma előtt jobbra kanyarodunk. Az egykori szentpéterfai kishatárátkelő ma már csak mementó, nyílegyenes út vezet át Bildeinbe (Beled). A „határok nélküli falu" központjában áll a Burgenländisches Geschichte(n)haus, a környék XX. századi történelmét bemutató múzeum. A másik nagy attrakció a Határélmény-park, amely egy 5 kilométeres különleges tanösvény, a faluközpontból indulva a Pinka-parton a határig, majd a patak másik oldalán vissza a központba. Bejárható kerékpárral is, az állomáspontok között találunk labirintust, II. világháborús bunkert, vasfüggöny-rekonstrukciót, tavacskát úszóhíddal, mászótérrel.

Felsőcsatáron a borkóstolás után a Vasfüggöny Múzeumban tehetünk izgalmas időutazást

A falut Pornóapáti felé hagyjuk el, 8 km-t megtéve Vaskeresztesen vagyunk. A Vas-hegyen számos pincében kóstolhatjuk meg a hegy levét, a jellegzetes kékfrankost, ha pedig átkerekezünk Felsőcsatárra, Goják Sándor borozója mellett magánintézményét, a Vasfüggöny Múzeumot is érdemes megnézni, a fölötte álló kápolnával egyetemben.

Táv: 40 km (visszaút Szombathelyre Torony felé 17 km)

3. SZOMBATHELY – LUKÁCSHÁZA – ABÉRT-TÓ – KŐSZEG

Mivel a kiépített kerékpár-utakból ebben az irányban is mutatkozik hiányosság, menjünk a falvakon keresztül, ne a forgalmas 87-es úton.

Gencsapáti biciklivel a világ leghosszabb falujának tűnik – valójában 4 kilométert teszünk meg egyik végétől a másikig.

Lukácsházán térjünk el balra, a szőlők, a Csömöte-hegy felé. A pincesoron elhaladva találjuk a 2010-ben épült csömötei kilátót, ahonnan remek panoráma nyílik.

A csömötei kilátóból szép panoráma tárul elénk

Az Abért-tónál számos vízimadárfajt láthatunk, ha szerencsénk van. Utána, Kőszegfalvától már van bicikliút, a 87-essel párhuzamosan halad, a vasút mögött érünk be rajta Kőszegre.

Táv: 20 km (csak oda)

A lékai vár alatt lévő tóban nem lehet fürödni, de a partján csodálatos szobrokban gyönyörködhetünk

4. KŐSZEG – LÉKA

Kőszegtől a határig kb. 3 kilométert kell megtennünk, utána Rőtfalvától (Rattersdorf) már van kerékpárút. Nagyjából egyenesen vezet Lékára (Lockenhaus), de nem közvetlen a főút mellett halad, hanem szántóföldeken, erdőn-mezőn keresztül.

A Léka alatti tóhoz vezet utunk. Fürödni nem lehet benne, de a partján számos fából faragott szobrot csodálhatunk meg. A fő látványosság persze a lékai vár, amelyben múzeum, szálloda és étterem is van. Előbbibe 8 euró a teljes árú jegy, utóbbiban pedig nagyon kedves magyar személyzet dolgozik.

Táv: 12 km (csak oda)

A Vendvidéken dimbes-dombos utakon teker(eg)hetünk

5. VENDVIDÉKI KÖR (SZENTGOTTHÁRD – APÁTISTVÁNFALVA – KÉTVÖLGY – FELSŐSZÖLNÖK – SZENTGOTTHÁRD)

A Vendvidéken dimbes-dombos útvonalon tehetünk egy jó kis kört. Az első szakasz Szentgotthárdtól Apátistvánfalvig mindössze 7 kilométer.

A faluban néhány éve nyílt meg a Határőr emlékhely, ne hagyjuk ki! A kis múzeumban a hidegháború idején itt szolgálatot teljesítők mindennapjai elevenednek meg, olyan érdekességekkel megspékelve, mint pl. a kétéltű Tupoljev aeroszán, amely ma már igen ritka jószág.

Folytatva az utat, mielőtt beérnénk Kétvölgyre, álljunk meg a kilátónál, nézzünk át róla Szlovéniába.

Apátistvánfalván érdemes betérni a nemrég megnyílt Határőr emlékhelyre. Fotók: Rózsa Melinda

Kétvölgy főutcája gyakorlatilag önmagában kiránduló útvonal, köszönhetően az igen szétszórt településszerkezetnek. A közelmúltban átadott úton megyünk tovább Felsőszölnökre, ahonnan az erdőn keresztül gyalog tudunk  felmenni a magyar-szlovén-osztrák Hármashatárhoz.

Felsőszölnöktől Szentgotthárdig még 15 kilométer van hátra, Alsószölnökön keresztül.

Táv: 33 km

Nem a környéken él? Szombathelyről reggel 7-kor, Gotthárdról vissza délután fél 6-kor  indul olyan vonat, amelyen lehet kerékpárt szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!