Utazó

2016.08.13. 14:58

Valóságos kis földi paradicsoma volt ez a Batthyány családnak

Köpcsény (Kittsee) - Ez a kétezer lakosú burgenlandi falu nekünk, vasiaknak azért nevezetes, mert itt alapította első kórházát boldog dr. Batthyány-Strattmann László.

Némethy Mária

Köpcsény volt az a hely, ahol „a szegények orvosa” gyerekeskedett, ahol első magánkórházát a templom mellett megépíttette, berendezte. Ahol dr. Batthyány László a „Mivel tartozom?” kérdésre mindig azt válaszolta betegeinek: „Egy Miatyánkkal.” Ide özönlöttek hozzá először a betegek (később Körmendre is). A Parndorf, illetve Pozsony felől jövő korai vonat a „kórházvonat” nevet kapta, sőt egyes források szerint 1903-ban a MÁV-nak külön vonatjáratot kellett beállítani a hajnali órákra. Itt (is) született sok kedves, anekdotaszerű történet róla. Például amikor Batthány egy elhanyagolt koldust tetőtől talpig felruházott, csodálkozott, miért nem örül ennek. Emberünk keservesen sírva vallotta be: így nem mehet vissza koldulni, mi lesz vele? Végül visszakapta rongyait, a rendes ruhát csomagként vihette el.

A köpcsényi kastély Észak-Burgenland legjelentősebb látnivalói közé tartozik. Parkja rendezvények színhelye, játszótér is van benne (Fotó: Némethy Mária)

Köpcsény volt az a hely, ahol sorra születtek Batthyány gyerekei, akiknek idősebb kori visszaemlékezéseiből kiderül: a kastélyban és az azt körülölelő hatalmas parkban az apa tudatosan törekedett arra, hogy egy kis földi paradicsomot teremtsen nekik. Így később, amikor a trianoni békekötés után Köpcsény Ausztriához került, s az apának nem volt kérdéses, hogy neki Magyarországon a helye, 1920-ban a nagy családnak el kellett hagynia ezt a paradicsomot. Nem volt könnyű, hiszen „a dear old Kittsee-hez” - ahogy maguk között nevezték -, addigi életük kedves emlékei fűzték őket. A herceg 1921-ben kórházát díjtalanul bérbe adta a tartománynak harminc évre.

A néhány éve elhunyt Anna Moik tanítónő egész életében arra törekedett, hogy a herceg-orvos emlékét ápolja és őrizze. Köpcsényben. A Kiss Sándor szobrászművész által a hercegről készített domborművét is ő helyeztette el a templomban. Anna Moik szorgalmazására német és magyar nyelvű tábla került a kastély bejáratához, s ugyancsak neki köszönhető, hogy az épület előtti téren emlékkövet állítottak fel Batthyány László domborművével. Ezen egy Jób könyvéből vett felirat emlékeztet az önzetlen orvos munkásságára: „Szeme voltam a vaknak. Lába a sántának, atyja voltam a szegényeknek” (Jób 19,15-16). Több alkalommal is tartottak megemlékezést a köpcsényi kórházban, így az intézmény alapításának 100. évfordulóján is volt ünnepség.

Az már más kérdés, hogy a tartomány a barokk kastély előtti szökőkút gyönyörű mitológiai szobrait eladta Amerikába. (Szombathelyről Köpcsényre elautózhatunk Kőszeg, Oberpullendorf, Eisentadt, Pandorf érintésével, az út két órás.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!