Vasalja

2014.12.02. 11:27

Nem kell aggódni a Vasalján telelő gólyáért!

Minden évben akad egy-két gólya, amelyik nem repül el a többiekkel Afrikába, Vasalján is maradt egy madár, amiért aggódnak a falubeliek. Gruber Ágnes, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa elmondta, amíg repülni tud egy gólya, nincs ok az aggodalomra.

Budai Dávid

Hertelendi Árpád, lapunk olvasója hívta fel a figyelmünket arra, hogy Vasalján itt maradt egy fiatal, idén született gólya. Eredetileg három fióka volt a fészekben, a többiek útra keltek, ez az egy azonban nem vállalkozott a repülésre, mert mint megtudtuk, ez volt a leggyengébb a három közül.

Kilátogattunk a településre és szerencsénk volt, mert a gólya ott gubbasztott a fészkében. Hertelendi Árpád elmondta, pedig a madár gyakran elrepül táplálékot keresni. Éppen emiatt egyelőre nem is kell aggódnunk a gólya sorsáért, tudtuk meg Gruber Ágnestől, az Őrségi Nemzeti Park zoológia referensétől. Tudnak az itt maradt gólyáról, és állapotát folyamatos figyelemmel kísérik. Amíg azonban képes magának táplálékot keresni, addig jó esélyei vannak a téli hidegek átvészelésére. Egy repülni képes gólyát amúgy sem tudnának befogni.

Hertelendi Árpád (Fotó: Unger Tamás)

A hideg időjárás önmagában nem veszélyes, Gruber Ágnes elmondta, a madármentő telepükön is kijárnak a szabadba a gólyák, mivel tollazatuk, a többi madárhoz hasonlóan, megvédi őket a hideg ellen. Megtudtam, a gólyák nem a hideg idő miatt kelnek útra Afrikába, hanem a téli táplálékhiány miatt. Idén különösen sok mezei pocok van, így az itt maradt gólyák egyelőre bőven találnak táplálékot. Probléma akkor lehet, amikor leesik az első hó. A szakember azt tanácsolja, ha elfogyott a táplálék, megpróbálkozhatunk a gólya etetésével is. Egy jól látható helyre helyezzünk ki csirkehúsnyesedéket, amihez a többi állat nem fér hozzá. Gruber Ágnes elmondta, a gólya elég okos ahhoz, ha egyszer megtalálta a kihelyezett eleséget, rendszeresen vissza fog oda járni.

Fotók: Unger Tamás

A Vasalján itt maradt gólya esete egyébként egyáltalán nem rendkívüli. A referens elmondta, Ausztriában például van egy madármentő telep, ahová a gólyák rendszeresen járnak telelni, mert tudják, hogy ott megfelelő táplálékbázis áll rendelkezésükre, így inkább nem kockáztatnak egy afrikai utat. A több ezer kilométeres vándorlás ugyanis rengeteg kockázatot rejt magában, nem beszélve arról, hogy az afrikaiak vadásznak is a gólyákra.

Bár a gólyáknak nem látunk a fejükbe, biztosak lehetünk benne, hogy oka van annak, hogy közülük néhányan nem vállalkoznak az útra. Valószínűleg a vasaljai kisgólya sem érezte magát elég erősnek hozzá. Gruber Ágnes szerint nem kell aggódni, sem a vasaljai, sem más itt maradt gólyáért. Ha azt tapasztalják az ott élők, hogy a gólya legyengült és már nem repül, akkor a bejelentést követően az Őrségi Nemzeti Park szakemberei meg fogják menteni a szeretett madarunkat.

Az elmúlt években egyre gyakoribb gólya-áttelelések hátterében alapvetően nem egészségügyi okok állnak. Az információk is szinte mindig tökéletesen röpképes madarakról szólnak, ezek a madarak nem szorulnak mentésre. A viselkedés magyarázata az lehet, hogy az áttelelő madár kevésbé kockázatosnak érzi az itthon maradást, mint az oda-vissza akár 20 ezer kilométeres vonulást. Ráadásul mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek, ezek el is pusztulnak, de ha változik a környezet, mint napjainkban a klímaváltozás hatására, akkor életben maradnak, szaporodni tudnak, és utódaiknak is átadják az immáron egyre sikeresebb viselkedési sajátosságaikat. Ez alapvető alkalmazkodási evolúciós stratégia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!