Vasalja

2017.04.24. 10:02

Természetjárók látogattak a vasaljai templomhoz

Vasalja – Szombaton délelőtt egy tizenöt fős csapat érkezett a vasaljai templomhoz.

Civil Tudósítónktól

A Baráti kör túrázói, a kapu közepén Csillag László szervező

Személyautókkal a templom melletti parkolóban álltak meg. Csillag László vezette és szervezte az utat, aki valamikor vasaljai lakos volt és nagyon szeret a természetben túrázni. A kis csapattal már több útszakaszt jártak végig az évek során. Ezúttal a Körmend, Vasalja, Pinkamindszent útvonalat választották.

A templomkertben

Gombás Imre, a Vasalja értéktár gyűjtemény szerzője adott tájékoztatást a műemlék templom külső és belső szépségeiről. Beszélt a XIII. század első évtizedében épült Szent István titulusú római katolikus templomról és a környékén létezett temetkezési szokásokról. A keletelt tájolású templomhoz illően helyezték el a sírokat is.

Előadás közben

A déli oldalon lévő kapu római kövekből készült, a rézsűs kapubéllet oszloptagjait kő gömböcskék díszítik, a timpanonban az „Isten Báránya” látható. Ezt a kaput később befalazták és a torony első oldalán nyitottak egy másikat. A templom belső tere késő barokk stílusú, részletes bemutatása során hangsúlyt kaptak a freskók, szobrok, az oltárkép, a szószék és az orgona is. Majd átsétáltak az emlékparkba, ahol megtekintették a millenniumi, az első-második világháborús az ötvenhatos események emlékműveit.

Gombás Imre előadását hallgatják

A kis csapat tovább indult Pinkamindszentre, ahol leparkoltak autóikkal és gyalogosan mentek tovább. Útközben megnézték a volt Körmend - németújvári vasútvonal viaduktját, tovább sétáltak az országhatár nyomvonalán, majd megtekintették a Kapuy majornál a második világháborús lövészárkok maradványait.

A templomban

A séta után megbeszélték a látottakat és tervezgették a következő útvonalat, amely ősszel esedékes.

Szemben Csillag László szervező és Gombás Imre előadó
Fotók: Gombásné Judt Magdolna

Gombásné Judt Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!