Vasegerszeg

2015.04.26. 16:10

A 200 éve született Markusovszky Lajosra emlékeztek Vasegerszegen

Vasegerszeg - Nagyszabású megemlékezésen tisztelegtek a kétszáz évvel ezelőtt született Markusovszky Lajos hadiorvos előtt vasárnap délután Vasegerszegen.

Cseszkó Tamás

Markusovszky Lajos többek között a szombathelyi kórház névadója, a 19. század híres orvosa volt, aki a tavaszi hadjárat idején Görgey Artúr fejsérülését is ellátta. Markusovszky majd négy évtizedet élt Vasegerszegen. Németh József, a település polgármestere elmondta: felvették a kapcsolatot az orvos szülővárosával, a szlovákiai Csorbával. Hende Csaba, honvédelmi miniszter köszöntőjében összefoglalta Markusovszky Lajos életútját, kiemelve, hogy megyénk híres lakója a modern kori orvoslás atyja volt.

- Emlékezzünk csak vissza az 1848-49-es szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratára, melyet Görgey Artúr vezetett. Az ő fejsérülését látta el az ifjú Markusovszky Lajos, így tehát kijelenthetjük, Görgey nélkül nincs tavaszi hadjárat, Markusovszky nélkül nincs Görgey-húzta alá a miniszter. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett: az önkormányzat egy éve úgy döntött, emlékbizottságot hoz létre a Markusovszky-kultusz ápolása érdekében.

Fotó: médiaközpont

- Úgy tudunk leginkább méltó örökösök lenni, hogy ápoljuk az orvos emlékét, és azon dolgozunk, hogy folyamatosan fejlődjön az egészségügy - mondta Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, kiemelve a szombathelyi kórházberuházást, a kőszegi egészségház és a milliárdos forrásból megvalósuló új celldömölki rendelőintézet építését, valamint a háziorvosi rendszer megerősítését. Harangozó Bertalan kormánymegbízott levélben köszöntötte a résztvevőket, mint írta, a Markusovszkyhoz hasonló emberek nem a népszerűségre törekedtek, hanem tenni akartak a közösségükért. Csorbáról is érkezett delegáció, Michael Sykora polgármester és Ján Micovsky országgyűlési képviselő magyarul kezdték beszédeiket a közösség nagy örömére.

A rendezvényen közreműködtek a Savaria Szimfonikus Zenekar művészei, Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színművésze, valamint vasegerszegi fiatalok is. A megemlékezés koszorúzással folytatódott Markusovszky Lajos sírjánál, dr. Réthelyi Miklós egykori miniszter a Nemzeti Kegyeleti Emlékbizottság képviseletében emlékezett az orvosról. Koszorút helyezett el dr. Puskás Tivadar, Szombathely város polgármestere is, aki beszédében kiemelte: Markusovszky Lajos a kor egyik legmeghatározóbb orvosa volt, így méltó örökösei lehetnek mindazok, akik a róla elnevezett kórházban szolgálják a Vas megyei betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!