Vasi bulvár

2015.05.25. 20:12

Bennfentes extra - Nézd a tánc nemeit

A gencsi néptáncosok kifogták a jó időt. Az első napok felhőszakadását követően, vasárnapra végre előbújt a nap.

Kovács Ágnes


PÁROS A Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál négy napon át szórakoztatta a közönséget. A hosszú hétvége időjárása azonban nem volt kegyes az ünneplőkhöz. Szerencsére vasárnapra enyhült az idő, és a felhőszakadást követően napsütésben kezdődhetett a Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivál. A közönségben ült az Ungaresca egykori legendás vezetője, Horváth Gedi János és felesége, H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház volt igazgatója.

Fazekas Gábor rendezvényszervező a gencsi dzsembori műsorvezetői feladatát vállalta magára. A néptánctalálkozón ismertettet rengeteg információval a sajtó munkáját is segítette.


KÖTETLENÜL A Makrancos Kata avagy a hárpia megzabolázása című Shakespeare-darab bemutatóján a szöveg fordítója, Nádasdy Ádám szívesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire. Reggelig faggattuk volna, mégis jobbnak láttuk, ha egy kis időt adunk az írónak arra, hogy régi ismerőseivel találkozzon. Fekete Ernő, a Katona József Színház művésze is hazajött a premierre, így az aulában válthattak néhány szót.


MAGYARUL Olvasóink biztosan kíváncsiak arra, mit szól egy fordító ahhoz, ha nem pontosan azt a szöveget hallja viszont, amelyet átadott a kiadónak. Ne csodálkozzanak nagyon, Nádasdy Ádám inkább kíváncsi a színházi értelmezésekre! Ezért is jött el a szombathelyi előadás bemutatójára. Hogy Dante Isteni színjátékának újrafordításával hol tart? Azt mondja, nyolcvan százalékos készültséggel, úgy tűnik, egy év múlva forgathatják az olvasók a Commediát is.

NAPOS A gencsi néptáncosok kifogták a jó időt. Az első napok felhőszakadását követően, vasárnapra végre előbújt a nap. Szerencsésnek mondhatják magukat a táncosok, hiszen viseletben borzasztó lett volna sárban dagonyázni. Egyetértett velünk ebben Szekér Tamás is, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke, aki nagy izgalommal érkezett a rendezvényre, hiszen lánya, Márta a Dr. Pesovár Ernő AMI tagjaként lépett fel a találkozón. Kérésünkre – izgalma ellenére – sem mondott nemet. Külön köszönet érte.

NÉPI Ágh Péter országgyűlési képviselő különleges viseletben érkezett a táncos rendezvényre. Egy olyan hímzett inget választott erre a délutánra, amelyet feleségétől kapott, és amelynek külön története van. A szép holmit Tihanyban hímezték, kifejezetten a képviselő úr számára. Képünkön Varga Albinnal.


HAGYOMÁNY Kátai Anna Zax Ramónával beszélgetett egy hideg bodzaszörp mellett, amikor megszólítottuk őket, hadd készítsünk egy képet róluk rovatunk számára. A két táncos a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport tagja. Véleményük szerint a fiataloknak tudniuk kell a régi hagyományokról, fontos hogy ismerjék a múltjukat.


CSALÁD Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke családja körében töltötte a hétvégét. Két unokája, Virág és Kincső, a Kis Kópic Táncegyüttes tagja, érkezésünkkor éppen a színpadra igyekeztek. A lányok szülei, Kovács Róbert és Kovács Róbertné nagy izgalommal várták fellépést. Az édesanya már szíve alatt hordja a lányok kistestvérét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!